Читај ми

Министар Мали потврдио: Буџет за 2022. годину предвиђа раст плата од седам до осам одсто и пензија од 5,5 одсто

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали потврдио је данас да је буџет за 2022. годину финализован, и да су њиме предвиђена повећања плата запослених у јавном сектору од 7 процената, док ће зараде за запослене у војсци, здравству и социјалним службама порасти 8 одсто.

Он је додао и да ће пензије, по примењеној швајцарској формули, бити веће за 5,5 процената, а када се на то дода и 20.000 динара новчане подршке најстаријима у фебруару следеће године, долази се до 11,2 одсто повећања пензија у 2022. години у односу на ову годину.

Министар је, гостујући на РТС, нагласио да ће се повећање плата и пензија финансирати из реалних извора, и да Влада предвиђа да ће следеће године привредни раст бити 4,5 процената.

Он је нагласио да се води рачуна о сваком грађанину понаособ, као и о његовом животном стандарду.

„Данас креће исплата 30 евра који су део трећег пакета помоћи привреди и грађанима. Данас ће бити уплаћен новац на рачуне пензионера, оних који примају социјалну помоћ, као и онима који су на издржавању казне затвора. Осталим пунолетним грађанима новац ће бити уплаћен сутра или прекосутра. Негде око 5,7 милиона грађана се пријавило за ову врсту помоћи“, казао је Мали и додао да је реч о огромној подршци.

Мали је додао да се полако приводи крају година, као и трећи пакет помоћи вредан осам милијарди евра.

„Исплатићемо још 20 евра у децембру, за које 15. новембра креће пријава, али не за оне који су се већ пријавили за 30+30 евра, него за оне који се нису пријавили, а у међувремену су постали пунолетни или сада желе да се пријаве“, навео је Мали, и додао да се свако обећање које је Влада дала поштује у дан и у динар.

Министар је навео да је, када се погледају економски резултати, кумулативно од 2017. године, Србија једна од најбрже растућих економија у овом делу Европе.

Он је рекао да ће буџет за следећу годину бити развојни и да ће се ићи даље у улагања у капиталне инвестиције. 

„Пројектовали смо стопу раста од 4,5 процената. Ове године од 7,3 до 7,5 одсто. Србија постаје једна од најбрже растућих економија у Европи у овом тренутку упркос пандемији корона вируса. Две су основне карактеристике наредног буџета – никада веће капиталне инвестиције, а са друге стране ићи ћемо са подизањем животног стандарда грађана Србије“, навео је Мали.

Он је навео и да данас почиње транзициони период за прелазак на нови систем фискализације.

„Три уређаја су већ сертификована, а биће их и више. Систем је доста флексибилан јер ће моћи да се користе и мобилни телефон или таблет као уређај. Допринос овог система је што се боримо против сиве економије и они који се боре имаће боље резултате у томе“, навео је Мали.

Када је реч о пословању привреде, министар каже да су очекивања да ће она даље расти, а да ће се раст привреде рефлектовати на зараде. Напомиње и да ће се радити на даљем постепеном пореском растерећењу зарада. 

Уз подсећање да ће минимална зарада од јануара бити већа за 9,4 процената, и да ће износити 35.000 динара, он је навео и да ће зарада бити растерећена за доприносе за ПИО фонд за око 0,5 процената.

„Дакле смањујемо притисак на зараде да би смо подстакли раст привреде, запосленост и отварање радних места, а са друге стране подижемо и зараде. Стопа незапослености је на нивоу пре пандемије 2019. године. Избегли смо катастрофалне сценарије јер затворених постројења и фабрика није било. Држава се показала стабилном и јаком. Желимо да фирме већи део успеха раста БДП прелију на раднике“, навео је он.

Министар се осврнуо и на измене о опорезивању возила са већом кубикажом, истакавши да су се појавиле недоумице у јавности по том питању.

Како је објаснио, реч је о изменама Закона о порезима на употребу, држање и ношење добара.

„То је важно за све грађане Србије. Реч је о једној неправди која постоји годинама и коју желимо да исправимо. Ми ћемо изаћи у сусрет власницима старијих аутомобила веће кубикаже који због садашње формуле плаћају већу регистрацију и то ће значајно смањити ударе на њихове новчанике. Као што видите размишљамо о сваком детаљу и тамо где можемо да помогнемо ми ћемо помоћи“, објаснио је Мали.

Сличне теме

Министар Синиша Мали разговарао са шефом Делегације ЕУ Емануелом Жиофреом

Министар Синиша Мали разговарао са шефом Делегације ЕУ Емануелом Жиофреом

Станивуковић: Почео девети циклус израде ЕРП-а за период од 2023. до 2025. године

Станивуковић: Почео девети циклус израде ЕРП-а за период од 2023. до 2025. године

Министар Синиша Мали разговарао са замеником министра Ирана Алирезом Пејманпаком

Министар Синиша Мали разговарао са замеником министра Ирана Алирезом Пејманпаком