Читај ми

Министар Мали доделио кључеве добитницима три стана у финалном извлачењу наградне игре „Узми рачун и победи“

1/9

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали и директор Републичке дирекције за имовину Јован Воркапић потписали су данас уговоре са добитницима станова у последњем, јесењем извлачењу наградне игре „Узми рачун и победи“. 

Највише среће у финалном извлачењу имали су Јелена Шајковић из Београда, која је освојила стан од 55,29 квадрата у Београду на води, Силвана Јашаревић из Београда, која је добила трособан стан у насељу Земунске капије и Милан Амиџић, такође из Београда, који је освојио двособан стан у насељу Земунске капије. 

Министар Мали је срећним добитницима честитао и пожелео им да у новим становима проведу пуно лепих тренутака.

 „Најпре желим да се захвалим Јелени, Силвани и Милану, као и њиховим породицама на учешћу у овој наградној игри. Желим да се захвалим свим грађанима Србије који нас подржавају у борби против сиве економије, свима који су учествовали у овој наградној игри. Доделом кључева за два стана у насељу Земунске капије и за један стан у Београду на води, ми завршавамо овогодишњу наградну игру. Поносан сам на резултате. У базену има преко 13 милиона коверата, никад више није послато. Мислим да смо на прави начин развили свест код грађана око тога зашто је важно узимати фискалне рачуне, зашто је важна борба против сиве економије“, рекао је Мали. 

Он је истакао да се нада да ће се у годинама испред нас мање причати о фискалним рачунима, да ће их грађани више узимати, свеснији да се на тај начин још више уређује и гради лепша и боља Србија. 

Напоменуо је да ће анализа ефеката наградне игре „Узми рачун и победи“ почети одмах. 

„Прошлогодишња наградна игра је била таква да смо се определили да је организујемо и ове године. Сада је још већи број рачуна, још више коверата, већа је свест грађана, а то се поклопило и са увођењем новог система фискализације. До краја априла, заједно са увођењем новог система фискализације, имаћемо и резултате овогодишње наградне игре, па ћемо проценити да ли ћемо организовати нову наградну игру, а размислићемо и о томе да ли ће бити дигитална“, рекао је Мали. 

Нагласио је да у контексту борбе против сиве економије, за неколико дана, од понедељка 1. новембра креће транзициони период за нови модел е-фискализације, што значи да ће обвезници фискализације прећи на нови модел уређаја, који може да буде и таблет, лаптоп, мобилни телефон, који ће уз одговарајући софтвер представљати фискални уређај. Обвезници имају обавезу да пређу на овај модел до 30. априла 2022. године. 

„Желим да позовем све фискалне обвезнике да се пријаве за субвенције. Ми смо већ исплатили неке од њих који су се пријавили. Предвиђено је да обвезници добију субвенцију од 100 евра за свако продајно место и 100 евра за сваки фискални уређај. Нови систем фискализације ни на који начин неће оптеретити наше привреднике, неће их коштати ништа. Дакле, држава ће покрити тај трошак“, рекао је он. 

Мали је објаснио да новине које се уводе за конкурентније и атрактивније привредно окружење, доприносе и већим приливима у буџет. 

„То заправо значи да ће бити веће плате, веће пензије, а имаћемо и још више новца за улагања у инфраструктуру, путеве, болнице, школе, набавку вакцина и свега онога што једну државу и друштво чини уређенијим“, закључио је Мали. 

Јелена Шајковић, мајка троје деце и фармацеут по занимању, освојила је највреднију награду – стан у Београду на води. Она се захвалила Влади Републике Србије и нагласила да је слала коверте верујући да ће успети. 

„Напорно смо скупљали рачуне, али били смо упорни. Ноћу сам паковала коверте, када успавам бебу, док је ћеркица после школе на њима цртала цветиће и срца. Труд се исплатио. Послали смо преко 1.500 коверата. Ово је најбоља наградна игра, свака вам част“, узбуђено је рекла Јелена и додала да ће се у стан уселити чим зграда буде завршена. 

Трособан стан у насељу Земунске капије освојила је Силвана Јашаровић са Звездаре. Силвана је глувонема особа, не зна знаковни језик, али зна да чита са усана, због чега је уместо ње говорио зет Милан Матић. Он је истакао да су још увек у шоку од узбуђења. 

„Нисмо се надали, искрено били смо и уплашени када смо схватили да је коверта извучена. Сада смо веома узбуђени. Сви смо учествовали, предали смо око 250 коверти. Селимо се у стан, нас четворо ће живети у њему“, рекао је Матић. 

Двособан стан у том насељу освојио је и пилот Милан Амиџић, који има сина Луку од четири године. 

„Отац је слао кверте, због чега је он најзаслужнији за ову награду. Послао је преко 300 коверти од почетка наградне игре. Стан сигурно остаје у власништву, највероватније за сина, али видећемо још. Касније ћемо одлучити“, рекао је Амиџић, који је закључио да верује да је ова наградна игра значајно допринела сузбијању сиве економије. 

„Узми рачун и победи“ је наградна игра са фискалним рачунима и сллиповима коју је покренула Влада Републике Србије у сарадњи са НАЛЕД-ом у циљу сузбијања сиве економије кроз јачање свести и мотивације грађана да плаћају безготовински и узимају фискалне рачуне приликом сваке куповине. Ове године организована је у два круга – први круг је трајао од 15. маја до 25. јуна, други круг од 18. септембра до 23. октобра.

Сличне теме

Више од 100.000 обвезника пријавило продајне објекте за е-фискализацију, рок за пријаве за субвенције 31. јануар

Више од 100.000 обвезника пријавило продајне објекте за е-фискализацију, рок за пријаве за субвенције 31. јануар

Емитоване државне обвезнице ради измирења обавеза по основу обештећења за одузету имовину

Емитоване државне обвезнице ради измирења обавеза по основу обештећења за одузету имовину

Синиша Мали: Данас исплата 10.000 динара здравственим радницима, у поноћ пријава за помоћ од 100 евра за младе

Синиша Мали: Данас исплата 10.000 динара здравственим радницима, у поноћ пријава за помоћ од 100 евра за младе