Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
17. јануара 2019.

Mинистар финансија се састао са извршним директором Швајцарске конституенце

Министар финансија и гувернер Републике Србије у Светској банци Синиша Мали састао се данас са извршним директором Швајцарске конституенце у Светској банци Вернером Грубером, са којим је разговарао о даљој сарадњи са том међународном финансијском институцијом, као и о заједничким пројектима који се спроводе.

Синиша Мали је истакао да је позиција Србије данас потпуно другачија него пре неколико година, а пре свега захваљујући добрим макроекономским резултатима и фискалној консолидацији.

„У том смислу ће се и разматрати нови Оквир за сарадњу са Светском банком, који се доноси за наредних неколико година, а који ће се заснивати на другачијим основама него постојећи, пре свега захваљујући томе што нам је економија тренутно много стабилнија“, рекао је Синиша Мали.

Постојећи Оквир за сарадњу, који важи до следеће године, предвиђа одобравање 13 нових зајмова укупне вредности 1,6 милијарди долара (1,45 милијарди евра). Највећи део њих се односи на зајмове за имплементацију развојних политика.

Мали је истакао да, када је реч о сарадњи у овој години, на основу буџета Републике Србије за 2019. планирана су нова задужења по основу кредита Светске банке до износа од 465 милиона америчких долара.

„То су пројекти који су намењени за унапређење катастра непокретности, за унапређење е-управе, за олакшавање регионале трговине и транспортне олакшице, за модернизацију пореске администрације, за подстицање раста предузетништва”, истакао је министар финансија.

Вернер Грубер је рекао да је сарадња Републике Србије и Светске банке на завидном нивоу, као и да ће се ускоро започети процес израде новог Оквира за сарадњу, која ће важити у наредних неколико година.

„Сарадња Светске банке са неком одређеном земљом је увек базирана на неком договореном Оквиру, који се односи на период од четири или пет година. За Србију се постојећи оквир завршава 2020. године, тако да је неопходно да започенемо припреме за нови Оквир који ће важити у наредних неколико година. Ово је одлична прилика за Србију да идентификује шта ће бити њени приоритети у наредном периоду”, рекао је Грубер.

Он је истакао да постоји добра сарадња у многим областима, као и да постоји подршка Владе и институција са једне стране, али и развој приватног сектора са друге стране.

Грубер је рекао да му је драго што је Међународна финансијска корпорација (IFC) веома активна у Србији по питању приватног сектора, а посебно када је реч о великим пројектима као што је концесија аеродрома Никола Тесла и изградња постројења за прераду отпада у Винчи.

Групацију Светске банке чине Међународна банка за обнову и развој (IBRD), Међународна финансијска корпорација (IFC), Међународна асоцијација за развој (IDA), Мултилатерална агенција за осигурање инвестиција (MIGA) и Међународни центар за решавање инвестиционих спорова (ICSID).

Учешће Републике Србије у раду саветодавних органа Светске банке одвија се преко конституенце Швајцарске, која заступа интересе земље. Поред Швајцарске, у конституенци у Светској банци се налазе и Пољска, Република Србија, Казахстан, Азербејџан, Киргизија, Таџикистан, Туркменистан и Узбекистан.

Фото: Танјуг