Читај ми

Мали: Велики успех Србије на тржишту капитала, прикупљено 1,75 милијарди долара

Република Србија данас је емитовала еврообвезнице деноминоване у доларима рочности пет и десет година, при чему је прикупљено 1,75 милијаради долара, уз највеће интересовање инвеститора за српске обвезнице у историји.

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали је рекао да је Србија постигла огроман успех, јер су инвеститори показали велико интересовање за куповину српских државних хартија од вредности, те да је тражња била чак шест пута већа од понуде.

„Укупна тражња инвеститора је износила чак 11 милијарди долара, и била је шест пута већа од понуде. Ово је велики успех за нашу земљу и за све грађане Србије, и потврда економских резултата које смо остварили у претходном периоду. Показало се да инвеститори и даље имају велико поверење у Србију и у нашу економску будућност. Више од 500 респектабилних инвеститора из целог света је показало интересовање за наше хартије од вредности“ рекао је потпредседник Владе Синиша Мали и додао да је реч о највећој тражњи од када Србија емитује обвезнице на међународном тржишту.

Након представљања макроекономских резултата Републике Србије пред међународном инвестиционом јавношћу у претходних неколико дана, данас се приступило прикупљању понуда за нову емисију обвезница у вредности од 1,75 милијарди долара, у две транше на рок од пет и 10 година. Током процеса емисије, услед велике тражње, Министарство финансија је успело да смањи принос у односу на почетно понуђени.

Нове обвезнице рочности пет година емитоване су у износу од 750 милиона долара по купонској стопи од 6,25% и финалној каматној стопи у еврима која, након реализације хеџинг трансакције, износи шестомесечни Еурибор увећан за 2,9%, Обвезнице рочности десет година емитоване су у износу од милијарду долара по купонској стопи од 6,50% и финалној каматној стопи у еврима која износи шестомесечни Еурибор увећан за 3,1%.

Министар је истакао и да је Србија постигла одличну каматну стопу, поготово узимајући у обзир да је наша земља на тржишту капитала прошла слично као Мађарска, која је чланица Европске уније и има инвестициони рејтинг, а боље од Румуније, која такође има инвестициони рејтинг и чланица је ЕУ. Како је рекао, у Бугарској, Румунији и Хрватској, приноси на обвезницама су у протеклом периоду порасли, услед глобалне економске кризе као и конфликта у Украјини, чак дванаест, четири, односно пет пута.  

„С обзиром на то да се очекује даљи раст стопа приноса на међународном тржишту, Република Србија је одлучила и била спремна да користи тренутно најповољније услове на тржишту, како би прикупила неопходна средства за даљу финансијску стабилност и даљи раст привреде, те спремно дочекала ову годину. Водећи се најбољом међународном праксом активног управљања јавним дугом, Министарство финансија је закључило унакрсну валутну своп трансакцију којом обавезе по основу емитованих обвезница конвертује у евре по значајно нижој финалној каматној стопи“ рекао је потпредседник Владе Синиша Мали.

На овај начин, по речима министра, искористили смо повољни однос курса евра и долара у овом тренутку, као и тренутну дивергенцију између доларских и каматних стопа у еврима на међународном тржишту капитала, и постигли најповољнију цену задуживања.

При томе, Република Србија користи хеџинг, тј. коришћења финансијских деривата у сврху заштите од девизног и каматног ризика, у складу са међународно препознатим ИСДА стандардима (International Swaps and Derivatives Association). Тиме се даје снажан подстицај развоју домаћег финансијског тржишта кроз пример активног управљања финансијским ризицима од стране Владе Србије.  

„У протекле три године Министарство финанисја активно хеџује свој портфолио, те смо забележили и значајне уштеде како на каматним стопама, тако и на разлици у девизном курсу приликом отплате дуга“ рекао је министар Мали.

Он је додао да глобална криза, сукоб у Украјини и енергетска нестабилност подижу цену новца на тржишту, тако да ћемо морати да сачекамо крај ове кризе како бисмо опет дошли до каматних стопа од два одсто које су нам биле доступне 2021. године.

Мали је додао да су знатан пораст каматних стопа и ситуација у глобалној економији појачале притисак чак и на Немачку, која има највиши кредитни рејтинг у Европи, ААА, и која иначе служи као бенчмарк за издавање обвезница у еврима. Приноси на немачким обвезницама су порасли чак шест пута за последњих годину дана.

Потпредседник Владе је истакао да је план отплате и финансирање обавеза направљен проактивно, као и да се користило време ниских каматних стопа да се превремено отплате стари дугови и фиксирају камате на кредите, тако да је сада просчна стопа задуживања на портфолио јавног дуга крајем године износила 2,8%, те ће српске јавне финансије моћи да изнесу нове цене на тржишту.

Он је подсетио да је свет већ три године у кризи, да је 2023. година у којој ће бити много изазова, али да су српске јавне финансије стабилне и спремне за преливање светских економских трурбуленција.

“У таквим временима најважније је да сте ликвидни. Србија има новца на рачуну, имамо подршку међународних институција, што нам је у оваквим годинама подршка за неопходну стабилност, коју желимо да очувамо уз све до сада постигнуте економске резултате”, рекао је Мали.

Он је закључио да је један од приоритета наше економске политике ефикасно управљање и контрола јавног дуга, те да ће крајем месеца јануара удео јавног дуга у БДП-у износити 50,2%.

*NOT FOR RELEASE, PUBLICATION OR DISTRIBUTION, DIRECTLY OR INDIRECTLY, IN WHOLE OR IN PART, IN OR INTO THE UNITED STATES OF AMERICA, AUSTRALIA,CANADA, JAPAN OR ANY OTHERJURISDICTION WHERE TO DO SO WOULD BE UNLAWFUL.
EEA MiFID II / UK MiFIR professionals/ECPs-only – Manufacturers’ target market (MIFID II / UK MiFIR product governance) is eligible counterparties and professional clients only (all distribution channels).
THE INFORMATION CONTAINED HEREIN IS NOT INTENDED FOR DISTRIBUTION TO, OR USE BY, ANY PERSON OR ENTITY IN ANY JURISDICTION OR COUNTRY WHERE SUCH DISTRIBUTION OR USE WOULD BE CONTRARY TO LAW OR REGULATION, NOR DOES IT CONSTITUTE AN OFFER OFSECURITIES IN THE UNITED STATES,CANADA, AUSTRALIA, JAPAN OR ANY OTHER JURISDICTION.
THIS ANNOUNCEMENT IS NOT FOR PUBLICATION OR DISTRIBUTION, DIRECTLY OR INDIRECTLY, IN OR INTO THE UNITED STATES OF AMERICA. THIS ANNOUNCEMENT DOES NOT CONSTITUTE AN OFFER OF SECURITIES FOR SALE INTOTHE UNITED STATES AND THE SECURITIES REFERRED TO HEREIN HAVE NOT BEEN AND WILL NOT BE REGISTERED UNDER THE U.S. SECURITIES ACT OF 1933 (THE “SECURITIES ACT”), AND MAY NOT BE OFFERED OR SOLD IN THE UNITED STATES,EXCEPT PURSUANT TO AN APPLICABLE EXEMPTION FROM THE REGISTRATION REQUIREMENTS OF THE SECURITIES ACT. NO PUBLIC OFFERING OF SECURITIES IS BEING MADE IN THE UNITED STATES. ANYSECURITIES SOLD IN THE UNITED STATESWILL BE SOLD ONLY TO QUALIFIED INSTITUTIONAL BUYERS (AS DEFINED IN AND IN RELIANCE ON RULE 144A UNDER THE SECURITIES ACT).

Сличне теме

Мали: Наше здраство мора да иде у корак са дигитализацијом, уводимо ред у финансирање

Мали: Наше здраство мора да иде у корак са дигитализацијом, уводимо ред у финансирање

Синиша Мали разговарао са министром финансија Црне Горе Александром Дамјановићем

Синиша Мали разговарао са министром финансија Црне Горе Александром Дамјановићем

Синиша Мали: Огроман успех Србије на међународном тржишту капитала, инвеститори виде наш труд

Синиша Мали: Огроман успех Србије на међународном тржишту капитала, инвеститори виде наш труд