Читај ми

Мали: У октобру почиње додела још десет станова у игри „Узми рачун и победи“

Половином октобра почеће нови циклус наградне игре „Узми рачун и победи“ у коме ће бити подељено још десет станова у Београду, најавио је данас потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали.

„Настављамо са наградном игром. До сада је чак 206 милиона рачуна стигло у систем, а апликацију користи скоро милион наших грађана. То говори да смо прихватили да кроз контролу фискалних рачуна у овоме заједно учествујемо“, рекао је Мали гостујући у Јутарњем програму ТВ Прва.

Он се осврнуо и на недавно усвојен ребаланс буџета у Скупштини Србије, те се захвалио посланицима који су издржали хаос током расправе и поручио да су се тиме изборили за повећање плата, пензија и једнократну помоћ родитељима.

„Хвала посланицима који су то издржали. Изборили смо се за ребаланс“, рекао је потпредседник Владе. 

Он је најавио да запослене у просвети, медицинске сестре и техничаре, неговатељице у установама социјалне заштите очекује повећање плата од 5,5 одсто у овом месецу, потом још додатних 10 одсто у јануару, а након што је већ у јануару ове године плата повећана 12,5 одсто. 

„То је кумулативно 30,6 одсто, што је далеко изнад нивоа инфлације. Реални доходак грађана остаје позитиван упркос кризи“, поручио је Синиша Мали.

Додао је да је ребалансом предвиђено и повећање пензија ове године од 5,5 одсто, те још 14,8 одсто у јануару наредне године. 

„Са свим повећањима у претходне две године то чини кумулативни раст пензија од 56,1 одсто, што је далеко изнад повећања цена“, поручио је Мали. 

Он је истакао да ће од 1. јануара наредне године просечна пензија износити 390 евра, те да је пре десетак година износила 204 евра.

„Дупло смо повећали пензије упркос фискалној консолидацији, кризи, конфликту у Украјини, енергетској кризи“, рекао је Мали. 

Он је поручио да је опозициони посланик Миодраг Гавриловић у Скупштини планирана већа издавања за грађане назвао расипањем што говори само о томе како се тадашња власт односила према државном новцу. 

„Новац осим за инвестиције, желимо да вратимо грађанима Србије“, рекао је Мали коментаришући уништавање имовине и галаму у Скупштини када је требало да се сучеле аргументи на тему ребаланса буџета. 

Он је поручио да се бори за ствари које су од животне важности за грађане као што су плате, пензије, домови здравља. 

Мали је истакао и да је за предстојећу помоћ родитељима у износу од 10.000 динара по детету која ће бити исплаћена крајем септембра до сада пријављено 975.000 деце и подсетио да пријава траје до 20. септембра. 

„Ово је четврта година кризе и ми и даље помажемо. Ако знате да водите економију на прави начин, разумете и да људи у септембру имају највеће трошкове у вези са школом“, поручио је Мали и додао да је прошле године исплаћено два пута по 100 евра помоћи те крајем године још 5.000 динара. 

„Тај новац смо уштедели, зарадили спровођењем тешких реформи, држава је преузела највећи терет кризе на себе“, истакао је и додао да смо показали да први пут побеђујемо у економији те да српска привреда бележи раст у два квартала узастопно, док немачки БДП пада. 

Како је рекао, под контролом је и јавни дуг који је на нивоу од 50,8 одсто БДП-а док је просек јавног дуга еврозоне 91-92 одсто БДП-а.

Ове године, поручио је, имаћемо БДП од 68-69 милијарди евра, док је пре само десет година БДП износио 33 милијарде евра.

Уз то, како је рекао, бележимо и рекордну запосленост будући да 2.300.000 запослених плаћа порезе и доприносе.

„Одговорном политиком смо се изборили за пуну запосленост, повећање плата и пензија. Просечна плата у децембру износиће 840 евра, на путу смо да испунимо обећање да 2025. износи 1.000 евра, а просечна пензија између 430 и 450 евра“, рекао је Мали и додао да плате и пензије никада нису биле веће и никада нису брже расле. 

Он је истакао да је стратегија да се настави и са инвестицијама у путеве, школе, болнице, канализационе мреже, домове здравља. 

„Гради се брза пруга до Будимпеште, због свега тога бележимо рекордни прилив страних директних инвестиција, зато отварање фабрика, то је једини одржив и исправан начин вођења економске политике“, рекао је Мали. 

Он је објаснио да је планирана конзервативна пројекција прихода, да се водило рачуна о сваком динару, те да је то дало резултат кроз веће приходе који се сада распоређују. 

„Наша привреда ради, економска активност је позитивна, водимо одговорну политику“, рекао је министар.

Он је подсетио да је усвојеним ребалансом обезбеђено и додатних 35 милијарди динара субвенција за пољопривреднике, пошто су субвенције по хектару повећане са 9.000 на 18.000 динара. 

Подсетио је и да је обезбеђивањем додатних 3,9 милијарди динара за лечење ретких болести и лечење у иностранству испуњено обећање председника Александра Вучића.  

Потпредседник Владе прокоментарисао је и јучерашње преговоре о повећању минималне зараде од рекордних 17,8 одсто и предлог да од јануара минимална зарада износи 47.154 динара, односно да се цена радног сата са садашњих 230 динара повећа на 271 динар. 

„То значи да ће минимална зарада први пут прећи 400 евра, те да ће са пројектованом инфлацијом за наредну годину од 4,9 одсто, реално повећање минималне зараде износити 13 одсто“, рекао је Мали и додао да је минимална зарада главни покретач просечне зараде. 

Он је објаснио да ће се послодавцима повећање минималне зараде компензовати повећањем неопорезивог дела дохотка на 25.000 динара чиме се, како је рекао, мотивишу да пређу у белу зону и запошљавају људе. 

„Први пут долазимо испод 60 одсто оптерећења на зараде, некад је било 64, сада ће бити 59,9“, објаснио је. 

Следеће године у децембру, како је истакао, очекује да просечна зарада достигне 955 евра, што је три пута више у односу на 331 евро колико је износила 2012.

Сличне теме

Синиша Мали:  Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Синиша Мали: Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен