Читај ми

Мали: У Извештају ЕК дат велики плус нашој економији

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је оценио да Годишњи извештај Европске комисије о напретку наше земље, даје јасан сигнал да смо успели да очувамо привреду, упркос тешким околностима које изазива пандемија вируса корона, те да смо притом имали напредак у другим областима, као што је пореска политика. 

Мали каже да је важно што је Европска комисија препознала да је Србија учинила најзначајнији помак у оквиру преговарачког поглавља које се односи на опорезивање. 

„Наиме, ту смо имали највише успеха, јер смо извршили усклађивање Закона о акцизама, пре свега у делу који се односи на увоз алкохолних пића, као и услед даље импламентације Програма трансформације Пореске управе. Као и претходних година, област Царинске уније је на добром нивоу припремљености, а у делу Финансијског надзора, препознато је да смо добро припремљени и да је остварен добар напредак у односу на претходни извештајни период. Такође, нови стратешки оквир за Интерну финансијску контролу у јавном сектору је широко успостављен усвајањем нове Стратегије реформе јавне управе и Програма реформе управљање јавним финансијама. Препознат је и одређени напредак у поглављу које се односи на финансијске и буџетске одредбе, као и да се Програм економских реформи доставља на време, те да су структура и садржај добро припремљени“, рекао је министар. 

Он је додао да је посебан нагласак стављен и на очување привредне активности у условима пандемије корона вируса.

„Извештај је веома повољан у домену економије, где је препознато да смо направили напредак. Посебно је истакнуто да смо захваљујући изузетном расту у периоду пре избијања саме кризе, успели да знатно ублажимо последице пандемије. Подсетићу да смо 2014. године били приморани на тешке мере фискалне консолидације, а да смо након тога имали четири године заредом суфицит у буџету, који нам је омогућио да реагујемо одговорно и благовремено“, рекао је Мали и истакао да је поносан на економски успех Србије, јер марљив рад и посвећеност постају видљиви. 

Како он објашњава, у извештају су се посебно осврнули на чињеницу да нам је фискални простор направљен пре пандемије омогућио да обезбедимо значајну фискалну подршку ублажавањем кризе у 2020. и 2021. години, као и да значајно повећамо капитална улагања. Напоменуо је да се са том праксом наставља и следеће године, те да ће расположив фискални простор бити опредељен за наставак улагања у капиталне инвестиције и здравствени систем, за повећање плата у јавном сектору и пензија, као и за наставак пореског растерећивања привреде. 

„Поред мера које смо спровели, увећали смо капитална улагања, јер тиме, пре свега желимо да унапредимо животни стандард грађана. Нови ауто-путеви, водоводна, канализациона мрежа, фабрике за пречишћавање воде, доносе само добро. Поред тога што се на тај начин запошљава српска грађевинска индустрија, бенефити су дугорочни. То значи, између осталог, још више инвеститора, односно још више радних места, широм Србије. То значи да престајемо да будемо фокусирани искључиво на веће градове, посебно на престоницу. Циљ је да равномерно развијамо нашу земљу и да веома брзо, до краја 2025. године просечна плата буде око 900 евра, а пензија око 430 евра“, навео је министар и подсетио да је то предвиђено планом „Србија 2025“. 

Истакао је да је поносан на очувана радна места, посебно јер је стопа незапослености, упркос пандемији 2020. године била смањена. Рекао је да је препознато и да постоји напредак у делу пореских реформи, као и приликом приватизације државних банака. 

„Важно је напоменути да је видљива стабилност банкарског сектора, као и да је оцењено да је раст позајмљивања био значајан, услед монетарних олакшица, мораторијума на кредите и мера за поспешивање ликвидности. То је био само део мера како бисмо очували и радна места и рад наше привреде. Подсетићу да су три пакета мера подршке прошле и ове године укупно вредна око осам милијарди евра. Први пут се догодило да Србија има новца, али и да Србија даје, не само привреди, већ и грађанима“, навео је он и подсетио да од 1. новембра креће исплата 30 евра свим пријављеним пунолетним грађанима, а да ће додатних 20 евра помоћи бити уплаћено у децембру, као и да пензионери у фебруару или марту следеће године могу очекивати 20.000 динара.

 Мали је рекао да је упркос свим мерама подршке, упркос тешкој ситуацији која је изазвала потресе широм света, Србија успела да сачува макроекономску стабилност. 

Министар је закључио да се добри резултати не дешавају случајно, већ да су резултат озбиљног промишљања и посвећености унапређењу читаве области јавних финансија, а да препорука отварања два кластера – 3 (конкурентност и раст) и 4 (зелена агенда и одржива повезаност) додатно потврђују да су све одлуке које се доносе исправне, добро припремљене и усмерене ка креирању боље будућности грађана Србије.

Сличне теме

Мали: Влада Републике Србије усвојила меру подршке предузећима погођеним сукобима у Украјини

Мали: Влада Републике Србије усвојила меру подршке предузећима погођеним сукобима у Украјини

Мали: Велики изазови су пред Србијом, али свакодневно се боримо за бољи живот грађана

Мали: Велики изазови су пред Србијом, али свакодневно се боримо за бољи живот грађана

Мали: Много изазова пред нама, али заштитићемо грађане и обезбедити да привреда нормално функционише

Мали: Много изазова пред нама, али заштитићемо грађане и обезбедити да привреда нормално функционише