Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
14. августа 2019.

Мали: Тачна рачуница о повећању плата и пензија у септембру

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали рекао је данас да ће у септембру бити прецизнијих назнака са коликим приходима буџет Србије располаже, те ће се јасније знати рачуница око повећања плата и пензија.

„То су добре вести за све грађане Србије, који ће сада моћи да осете резултате. Ми трећу годину заредом имамо суфицит, а ове године, закључно са јулом он износи 48,5 милијарди динара. То значи да имамо бољу наплату пореза, доприноса, све је већи број запослених и то је показатељ да наша економија расте. Сада имамо стабилне основе за повећање плата и пензија и улагања у инфраструктуру. Што више растете, то су вам и могућности за даља улагања већа“, рекао је Мали гостујући на телевизији Пинк.

Министар Мали је подсетио да у октобру долази и делегација Међународног монетарног фонда са којом ће се анализирати актуелна економска ситуација и реформе у земљи.

Он је рекао да се уз повећање минималне цене рада, плата и пензија очекује и раст потрошње, која ће додатно подстаћи нашу економију која је из године у годину све стабилнија. Подсетио је да ће наредних недеља бити донета коначна одлука о повећању минималне цене рада и истакао да очекује значајно повећање.

„Трудићемо се да послодавци и синдикати буду задовољни, али то је све последица тешких економских мера које смо спровели, а сада причамо само о лепим темама, да ли ће бити мало више или више од тога“, рекао је Мали и додао да ће у децембру просечна плата у Србији бити већа од 500 евра.

Од ступања Ане Брнабић на премијерску функцију, по питању доношења закона најактивније је Министарство финансија, које је предложило 85, од којих је до данас усвојен 81 закон.

„Реч је највише о системским законима, а ове јесени имаћемо Измене закона о рачуноводству, о ревизији, нови закон о инвестиционим фондовима, као и о алтернативним инвестиционим фондовима. Подсетићу да смо крајем прошле године одбранили више од 20 закона. Да бисте спровели то што сте замислили, законска регулатива мора да постоји, то убрзава процесе, напредак на Дуинг листи, што је изузетно важно. Битно је и усаглашавање са законима Европске уније“, рекао је министар.

Министар Мали је подсетио да се у недељу 18. августа отвара деоница ауто-пута од Обреновца до Љига, дуга 63 километра, чиме ће бити заокружена једна целина Коридора 11.

„Ми стварно сада остварујемо снове. Сада имамо пун профил аутопута. Када погледате Коридор 11, од Обреновца до Чачка је 103 километра и стиже се за 50 минута. Многи су причали да ће урадити ауто-путеве, али нико то није урадио деценијама. Сада се ставри померају напред“, оценио је министар Мали.

Он је навео да је намера Владе Србије да се идентификују прави инвестициони пројекти у које ће се улагати, да се заврше сви путеви и регионални и локални, уз водоводну и канализациону мрежу, с циљем побољшања квалитета живота у локалним заједницама.

„Историјска шанса је пред нама, ако наставимо да растемо имаћемо још бољу економску основу. Велики сам оптимиста по том питању“, закључио је министар.