Читај ми

Мали: Сутра исплата већих плата здравственим радницима, у четвртак исплата минималне зараде

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је истакао да Србија покушава да свеобухватним економским програмом и одговорном политиком одговори на изазове и да наша економија, како је рекао, крене да „трчи“ у што краћем периоду.

Министар је гостујући на РТС-у најавио да ће сутра бити уплаћена увећана априлска зарада здравственим радницима за 10 одсто, а да исплата минималне зараде за запослене, у оквиру економских мера подршке привреди, која је погођена пандемијом вируса корона, креће у четвртак 7. маја.

„Преко портала Пореске управе до краја прошле недеље пријавило се 237 хиљада послодаваца за ове мере, а минималну зараду ће добити преко милион и стотину хиљада запослених. Добиће три минималне зараде, што је укупно око 750 евра за три месеца по запосленом“, рекао је Мали и истакао да је држава преузела највећи терет кризе на себе.

Министар је подсетио и да су за привреду, у оквиру економских мера, предвиђени и јефтини кредити за ликвидност преко Фонда за развој, као и да је до сада одобрено 179 кредита, а да је преко три хиљаде предузећа заинтересовано.

Он је навео да је држава здрава и чврста, због чега може да издржи овакав терет, а циљ је да се задрже радна места.

„У Србији је током кризе без посла остало 6.047 особа, који су се пријавили за новчану помоћ Националној служби за запошљавање. Био је већи број оних који су остали без посла, али велики број запослених је враћен на радна места, а према подацима Привредне коморе Србије неки привредници су запошљавали нове раднике. Највећи број фабрика отворен је још прошле недеље, људи су се вратили на посао, а то значи да се наша економија враћа на старо“, рекао је Мали.

Он је навео да се пријава за 100 евра свим пунолетним грађанима Србије почиње 15. маја и да ће трајати до 5. јуна.

„Сматрамо да је то оправдана економска мера, а то раде и САД, Јапан, Сингапур, све најразвијеније земље света. На тај начин ми желимо да умањимо негативне последице кризе, да проширимо оптимизам грађана, да покажемо колико је наша држава снажна. Уосталом, грађани ће тај новац потрошити код нас у продавницма, а то ће подстаћи производњу. То је још један од начина да се привреда покрене“, истакао је Мали.

Говорећи о увећаној плати здравствених радника за 10 одсто, министар је истакао да је реч о трајном увећању зараде, јер је реч о људима који су дали све од себе током пандемије вируса корона.

„У Инфективној клиници медицинска сестра сада ће имати плату 54.166 динара, што је увећање од 76 одсто у односу на март 2011. године, када је зарада је била 30.700 динара. Лекар инфектолог ће имати 105.896 динара плату, а имао је само 64.000 динара те 2011. године, што је повећање од 65 одсто“, навео је Мали.

Министар је подсетио да је Србија у првом кварталу забележила раст од пет одсто.

„Први квартал и резутат од пет одсто привредног раста је сјајан, а знате да су нам пројекције ММФ-а за ову годину минус три одсто, док смо ми предвидели ребалансом буџета минус 1,8 одсто. Ако наша привреда настави да се отвара, можда ћемо бити на нули, што би било сјајно, а можемо да будемо и најбоља економија у Европи“, рекао је он.

Мали је истакао да наша земља постаје препознатљива по високим стопама раста, што за грађане Србије значи да ће имати веће плате и пензије.

Он је рекао да излазак из кризе зависи доста и од екстерног фактора, односно колико брзо ће се отварати свет и границе.

„Неки сектори привреде су више погођени, највише туризам. С друге стране, у ребалансу буџета смо издвојили две милијарде динара само за туристичке ваучере. То је уједно и позив грађанима да остану у својој земљи, у Србији. То ће додатно подстаћи нашу привреду“, рекао је Мали.

Министар је објаснио да за економске мере привреди и грађанима држава издваја доста новца.

„Порези и доприноси су одложени у укупном износу од 29,5 милијарди динара, а то ће привреда плаћати од идуће године на 24 рате. Одлагање аконтације пореза износи 3,3 милијарде динара, а за минималну зараду, која ће бити исплаћена у четвртак или у петак, држава издваја 33 милијарде динара. Укупно ће тај износ бити увећан три пута, за три минималне зараде по запосленом, и износиће преко 90 милијарди динара. Зато стално понављам да смо јаки, стабилни и да све то можемо да поднесемо, имамо довољно новца“, закључио је министар финансија.

Сличне теме

Синиша Мали:  Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Синиша Мали: Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен