Читај ми

Мали: Сутра исплата новца свим запосленима у здравству

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да ће сутра бити уплаћено по 10.000 динара на име једнократне новчане подршке за запослене у здравству, и да је за те сврхе из буџета издвојено 1,55 милијарди динара, односно око 13 милиона евра.

„Сви здравствени радници ће добити ову једнократну помоћ од државе. Кад то кажем, мислим и на оне који су запослени у самом здравственом систему, војноздравственим установама, здравственим радницима запосленим у Министарству унутрашњих послова као и здравственим радницима који раде у установама социјалне службе чији се рад финансира средствима из буџета. Само у ужем здравственом систему ради 120.000 људи, док их је заједно са запосленима уосталим службама око 130.000“, казао је министар.

Синиша Мали је рекао да ће новац добити и немедицинско особље које ради у здравственом систему, јер је и њихова подршка у овој заједничкој борби неупитна – од возача у хитној помоћи, па до чистачица којима је вишеструко увећан обим посла.

Он је прецизирао да ће новац добити и медицински радници како у ковид тако и у нековид режиму, као и да ту није било дилеме, јер су и они ван ковид система оптерећени због већег броја пацијената које морају да приме јер су им колеге ангажоване на другим пословима.

Министар се овом приликом захвалио медицинарима, нарочито докторима и медицинским сестрама, на пожртвованом односу према својој професији за време епидемије.

„Ми никада нисмо имали до сада овакву здравствену кризу. Уложили сте огромне напоре да здравствени систем функционише у оваквим условима, а када је реч о капацитетима и лечењу, под огромним је притисцима. Ви сте за нас хероји нашег доба. Држава ће учинити све да услови у којима радите буду што бољи и достојни рада у 21. веку“, поручио је министар.

Мали је подсетио да су плате запослених у здравству само у последњих годину дана повећане око 30 процената, што је у условима кризе, готово незамисливо. „Прошле године у новембру смо повећали плате медицинских сестара за 15 одсто, а лекарима за 10 процената. Затим су априлу ове године добили повећање од десет процената и сада ће од 1. јануара добити повећање за још пет процената“, казао је Мали.

Он је додао и да је свестан и чињенице да су битни не само материјални статус већ и општи услови рада у болницама. Министар је напоменуо да су ове године огромна средства издвојена из буџета како би здравствени систем функционисао, а да је ребалансом буџета који је недавно усвојен дата могућност да се још јаче настави борба против коронавируса.

„Издвојили смо девет милијарди динара за завршетак две посебне ковид болнице – у Крушевцу и у Београду, односно Батајници. Почетком децембра биће отворена болница у Батајници и ми се надамо да ће тај нови капацитет од 1000 лежајева растеретити друге болнице. У плану је и наставак реконструкције других општих болница и домова здравља по целој Србији, набавка медицинске опреме и лекова“, нагласио је министар.

Мали је изразио и очекивање да ће ускоро стићи и вакцина против коронавируса и да ће је међу првима примити медицински радници, јер они треба да буду први заштићени.„Ми заиста улажемо ванљудске напоре да набавимо вакцину што пре. Много тога не зависи од нас већ од тога када ће вакцина бити регистрована и произведена у довољним количинама да буде дистрибуирана“, навео је Мали али и додао да се преговора са више произвођача.

Према његовим речима, држава не може да добије ову битку сама и важно је да дође до свести сваког грађанина да од његовог одговорног понашања данас зависи много тога – и здравље његових најмилијих, али и стање здравства и економије, у целини.

Министар Мали је рекао и да је буџет Републике Србије стабилан и да има снаге да издржи ову кризу.„Пажљивим планирањем сваког динара, ми смо успели да задржимо ниво улагања у капиталне пројекте и инфраструктуру на задовољавајућем нивоу као и прилив страних директних инвестиција који је око 1,8 милијарди евра од почетка године. Имамо најмањи привредни пад у Европи и он ће бити око -1%“, закључио је Мали и поручио да ће Влада Србије одговорном економском политиком наставити са стварањем услова за очување радних места и општи раст економије.

Сличне теме

Србија проналази своје изворе раста, што води ка даљем побољшању животног стандарда

Србија проналази своје изворе раста, што води ка даљем побољшању животног стандарда

Велико интересовање компанија за учешће на ЕКСПО изложби, америчке фирме добродошле

Велико интересовање компанија за учешће на ЕКСПО изложби, америчке фирме добродошле

Представљене измене за унапређење система електронских фактура

Представљене измене за унапређење система електронских фактура