Читај ми

Мали: Стабилност економије нам омогућава да и у време глобалне кризе на прави начин финансирамо енергетске пројекте

1/4

„Стабилност и успех реформи које смо спроводили у протеклих неколико година кључни су фактори који нам дају могућност да се изборимо са изазовима глобалне економске кризе, али и да велике енергетске пројекте финансирамо на прави начин“, истакао је министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали на панелу „Спровођење и финансирање агенде обновљиве енергије“ који се одржава у Палати Србија, у оквиру регионалне конференције "Могућности улагања у обновљиве изворе енергије на Западном Балкану". Министар је нагласио да је област енергетике најважнија тема за све у региону, и то не само данас, већ и у деценијама пред нама. 

Министар је истакао да постоје четири извора финансирања пројеката из области енергетике, а да је један од значајнијих здрава економија којом се Србија може похвалити, захваљући спроведеним реформама.

„Снага нашег буџета је један од извора финансирања који не зависи толико од глобалних дешавања, а који нам даје могућност да реагујемо за оне пројекте који су приоритет Владе Србије“, истакао је Мали.

На другом месту су, наводи, међународне финансијске институције. 

„Са међународним финансијским институцијама имамо добру сарадњу. Србија се показала као кредибилан партнер у протеклих неколико година. Нама је кредитни рејтинг само један ниво испод инвестиционог рејтинга, сва своја обећања и све обавезе испуњавамо у динар и у дан, тако да смо са те стране створили довољно поверења да са свим међународним финансијским институцијама, укључујући ЕИБ, ЕБРД, КФW и ИФЦ сарађујемо никада боље. Оно што је наша добра позиција у овом тренутку јесте што они више нас контактирају за пројекте него ми њих, што је добро јер смо тиме управо обезбедили диверзификацију извора финансирања која је нама била неопходна. Да не заборавим такође и Француску Агенцију за развој која се последња прикључила овој групи међународних финансијских институција“, истакао је министар. 

Као трећи извор финансирања који је Србији на располагању, министар је навео експортно финансирање.„Експортно финасирање смо користили у неколико пројеката када је инфраструктура у питању, рецимо за Моравски коридор, и ту смо отворили велики број институција светских глобалних играча који су били заинтересовани за финасирање оваквих пројеката, а с обзиром на оно што сте претходно чули од председника Александра Вучића и других лидера из региона, и за финансирање пројеката на које рачунамо у будућности, попут нафтовода“, навео је Мали.

Четврти извор финансирања, и, како је истакао министар финансија, у овом тренутку и најпроблематичнији с обзиром на глобална дешавања, јесте међународно тржиште капитала. 

„Веома сам поносан што смо једна од ретких земаља у развоју, а једина у региону, још прошле године у септембру изашли са тзв. зеленом обвезницом. Ми смо емитовали обвезницу и на тржишту капитала смо прикупили милијарду евра. На ту милијарду евра је каматна стопа била само 1 одсто, што довољно говори о поверењу који ови инвеститори, а то су посебни инвеститори када је зелена агенда у питању, имају у Србију и појекте које предлажемо. Мени је то изузетно важан сегмент када је извор финансирања оваквих пројеката у питању“, закључио је Мали.

Сличне теме

Синиша Мали:  Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Синиша Мали: Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен