Читај ми

Мали: Србија добитник награде Пионир у области зеленог финансирања у 2021.

Република Србије добитник је награде „Пионир у области зеленог финансирања у категорији држава за 2021. годину“ (Sovereign Green Market Pioneer in 2021), коју додељује оганизација Climate Bond Iniative, а та награда је веома значајна за нас јер нас сврстава у еколошки одговорне државе света, објавио је данас министар финансија у Влади Србије Синиша Мали. 

„Ако се награде и признања добијају у условима опште неизвесности и економске кризе, то само показује да је држава одрадила добар посао и да одговорно води своје грађане путем напретка. Србија као водећа земља региона, жели да послужи као пример другима у окружењу. Желимо да будемо предводници у спровођењу Зелене агенде и да свет препозна ту нашу намеру и визију. Посвећени смо улагању у екологију и заштиту животне средине и обезбеђивању финансирања зелених пројеката из нових извора финансирања као што је веома актуелно тржиште зелених обвезница“, рекао је министар финансија Синиша Мали.

Министар је подсетио да је Србија прошле године, у септембру први пут у својој историји емитовала зелену еврообвезницу, у износу од једне милијарде евра.

„Први пут у својој историји, Србија је емитовала зелену еврообвезницу у износу од једне милијарде евра, рочности седам година и ми смо задовољни и јако поносни на то што смо урадили. Не само да смо показали да је Србија еколошки одговорна, већ и да инвеститори препознају потенцијал улагања у зелене инвестиције у Србији, јер је интересовање било огромно. Ова еврообвезница емитована је по најнижој купонској стопи икада од 1 % и стопи приноса од 1,26%, уз тражњу инвеститора која је током аукције премашила три милијарде евра“, подсетио је Мали.

Министар је најавио да је план Владе и Министарства финансија, да се буде у корак са развијеним светом на тржиштима капитала те да се спроводе стратегије, агенде и јавне политике које нас позиционирају као озбиљног играча на том тржишту.

Он је додао да се из годину у годину средства за еколошке пројекте у буџету Србије повећавају, као и да ће буџет за наредну годину предвидети финансирање еколошких пројеката који нашим грађанима треба да обезбеде чисту воду, ваздух и квалитетнији живот.

„Желимо здраву средину за наше нараштаје. Реч је о пројектима који се односе на изградњу постројења за пречишћавање воде за пиће и постројења за пречишћавање отпадних вода, заштиту од поплава, очување биодиверзитета, контролу и превенцију загађења, прикупљање, прераду и рециклажу отпада, енергтетску ефикасност и обновљиве изворе енергије“, објаснио је Мали и додао да ће значај зелених обвезница у будућности бити све већи.

Према његовим речима, као тржиште у развоју, веома нам је важно да покажемо своју посвећеност зеленој агенди како бисмо унапредили квалитет живота свих грађана Србије и допринели глобалној борби против загађења и климатских промена. 

„Србија је у последње две године, током КОВИД кризе, успела да оствари рекордан привредни раст уз одржавање стабилности јавних финансија, а реализација зелене агенде постала је један од наших приоритета. Ова награда нам даје подстицај да будемо још бољи и да се још одговорније посветимо овом циљу”, закључио је Мали. 

Climate Bonds Iniative je међународна организација која промовише улагања у пројекте и средства неопходна за брзу транзицију на економију са ниским емисијама угљеника и климатском отпорношћу.

Награде, попут ове коју је добила Србија, се додељују сваке године како би се прославили напори и достигнућа организација и влада које су се истакле као пионири у одрживом финансијском сектору, које раде на решавању климатске кризе.

Сличне теме

Министар Синиша Мали разговарао са шефом Делегације ЕУ Емануелом Жиофреом

Министар Синиша Мали разговарао са шефом Делегације ЕУ Емануелом Жиофреом

Станивуковић: Почео девети циклус израде ЕРП-а за период од 2023. до 2025. године

Станивуковић: Почео девети циклус израде ЕРП-а за период од 2023. до 2025. године

Министар Синиша Мали разговарао са замеником министра Ирана Алирезом Пејманпаком

Министар Синиша Мали разговарао са замеником министра Ирана Алирезом Пејманпаком