Читај ми

Мали: Србија добитник награде Пионир у области зеленог финансирања у 2021.

Република Србије добитник је награде „Пионир у области зеленог финансирања у категорији држава за 2021. годину“ (Sovereign Green Market Pioneer in 2021), коју додељује оганизација Climate Bond Iniative, а та награда је веома значајна за нас јер нас сврстава у еколошки одговорне државе света, објавио је данас министар финансија у Влади Србије Синиша Мали. 

„Ако се награде и признања добијају у условима опште неизвесности и економске кризе, то само показује да је држава одрадила добар посао и да одговорно води своје грађане путем напретка. Србија као водећа земља региона, жели да послужи као пример другима у окружењу. Желимо да будемо предводници у спровођењу Зелене агенде и да свет препозна ту нашу намеру и визију. Посвећени смо улагању у екологију и заштиту животне средине и обезбеђивању финансирања зелених пројеката из нових извора финансирања као што је веома актуелно тржиште зелених обвезница“, рекао је министар финансија Синиша Мали.

Министар је подсетио да је Србија прошле године, у септембру први пут у својој историји емитовала зелену еврообвезницу, у износу од једне милијарде евра.

„Први пут у својој историји, Србија је емитовала зелену еврообвезницу у износу од једне милијарде евра, рочности седам година и ми смо задовољни и јако поносни на то што смо урадили. Не само да смо показали да је Србија еколошки одговорна, већ и да инвеститори препознају потенцијал улагања у зелене инвестиције у Србији, јер је интересовање било огромно. Ова еврообвезница емитована је по најнижој купонској стопи икада од 1 % и стопи приноса од 1,26%, уз тражњу инвеститора која је током аукције премашила три милијарде евра“, подсетио је Мали.

Министар је најавио да је план Владе и Министарства финансија, да се буде у корак са развијеним светом на тржиштима капитала те да се спроводе стратегије, агенде и јавне политике које нас позиционирају као озбиљног играча на том тржишту.

Он је додао да се из годину у годину средства за еколошке пројекте у буџету Србије повећавају, као и да ће буџет за наредну годину предвидети финансирање еколошких пројеката који нашим грађанима треба да обезбеде чисту воду, ваздух и квалитетнији живот.

„Желимо здраву средину за наше нараштаје. Реч је о пројектима који се односе на изградњу постројења за пречишћавање воде за пиће и постројења за пречишћавање отпадних вода, заштиту од поплава, очување биодиверзитета, контролу и превенцију загађења, прикупљање, прераду и рециклажу отпада, енергтетску ефикасност и обновљиве изворе енергије“, објаснио је Мали и додао да ће значај зелених обвезница у будућности бити све већи.

Према његовим речима, као тржиште у развоју, веома нам је важно да покажемо своју посвећеност зеленој агенди како бисмо унапредили квалитет живота свих грађана Србије и допринели глобалној борби против загађења и климатских промена. 

„Србија је у последње две године, током КОВИД кризе, успела да оствари рекордан привредни раст уз одржавање стабилности јавних финансија, а реализација зелене агенде постала је један од наших приоритета. Ова награда нам даје подстицај да будемо још бољи и да се још одговорније посветимо овом циљу”, закључио је Мали. 

Climate Bonds Iniative je међународна организација која промовише улагања у пројекте и средства неопходна за брзу транзицију на економију са ниским емисијама угљеника и климатском отпорношћу.

Награде, попут ове коју је добила Србија, се додељују сваке године како би се прославили напори и достигнућа организација и влада које су се истакле као пионири у одрживом финансијском сектору, које раде на решавању климатске кризе.

Сличне теме

Мали:  Прво извлачење станова у наградној игри „Узми рачун и победи“ 14. октобра

Мали: Прво извлачење станова у наградној игри „Узми рачун и победи“ 14. октобра

Потписан Уговорни споразум за пројектовање и изградњу Депоа Макиш

Потписан Уговорни споразум за пројектовање и изградњу Депоа Макиш

Потписан Финансијски проткол влада Републике Србије и Републике Француске

Потписан Финансијски проткол влада Републике Србије и Републике Француске