Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
25. новембра 2020.
SINISA MALI

Мали: Споразуми вредни 700 милиона евра за борбу против коронавируса и бољи квалитет живота грађана

Министар финансија Синиша Мали данас је посланицима Народне скупштине Републике Србије представио низ споразума које је Влада потписала са реномираним међународним финансијским институцијама, а којима се пре свега омогућава бољи одговор здравственог система на пандемију Ковида 19.

„Пред вама се налази седам веома важних споразума, чија је укупна вредност скоро 700 милиона евра. Они су пре свега усмерени на борбу наше земље против вируса Ковид 19, односно за набавку медицинске опреме, изградњу регионалних лабораторија, али и за унапређење зелене економије, изградњу водоводне и канализационе мреже у 60 општина, као и за унапређење енергетске ефикасности“, напоменуо је министар Мали.

Када је реч о Споразуму о зајму за Пројекат „Хитан одговор Републике Србије на Ковид 19“, између Републике Србије и Међународне банке за обнову и развој, министар је нагласио да је његова вредност 92 милиона евра.

„Њиме се помажу текуће активности и инвестиције у здравство, како би се допринело борби против вируса корона. Средства су, између осталог, намењена за набавку додатне медицинске опреме, за обуку медицинских радника, изградњу регионалних лабораторија у Новом Саду и Крагујевцу, односно за модернизацију и јачање капацитета здравственог система. Тиме ћемо сигурно ојачати наше капацитете у борби против вируса Ковид 19“, навео је он.

Пред посланицима је и Предлог закона о потврђивању Оквирног споразума о зајму између Банке за развој Савета Европе и Републике Србије за финансирање јавног сектора – подршка напорима Републике Србије на ублажавању пандемије Ковид 19, вредности 200 милиона евра.

„Овај новац ће нам бити на располагању одмах после усвајања у Народној скупштини Републике Србије. Новац је такође предвиђен као подршка здравственом систему да се што боље избори са пандемијом, а биће искоришћен за набавку лекова и неопходне медицинске опреме“, рекао је Мали.

Расправљаће се и о Предлогу закона о потврђивању Оквирног споразума о зајму између Банке за развој Савета Европе и Републике Србије за програмски зајам у вези са енергетском ефикасношћу у зградама централне власти.

„Наиме, Србија је потписница Уговора о Енергетској заједници, који предвиђа реновирање јавних зграда у надлежности централне власти. Обавезали смо се да ће најмање 1 одсто укупне грејане/хлађене површине зграда које су у њеном власништву и које користи централна власт бити реновирано сваке године, да би се испунили минимални захтеви у погледу енергетских својстава зграда. Циљ је смањење емисије гасова, а доприноси се и ублажавању климатских промена“, напоменуо је министар.

Такође, пред посланицима је још један Споразум са Банком за развој Савета Европе, у вези са пројектом Водоснабдевања и постројења за пречишћавање отпадних вода, вредности 300 милиона евра.

„Финансираће се унапређење водоводне и канализационе мреже у око 60 општина, као и изградња постројења за пречишћавање отпадних вода. То се у потпуности уклапа у пројекат ‘Србија 2025’, јер већ следеће године крећемо у изградњу водоводне и канализационе мреже, као и фабрика за пречишћавање у преко 70 локалних самоуправа. Већ у буџету за 2021. годину одредили смо средства, а у наредних пет година биће издвојено преко три милијарде евра за те намене“, рекао је он.

Посланици ће расправљати и о Предлогу закона о потврђивању Споразума о зајму између Немачке развојне банке и Републике Србије за пројекат „Рехабилитација система даљинског грејања у Србији, фаза 5“, вредности 30 милиона евра.

Истовремено,  како је министар финансија објаснио, у фокусу је и пројекат „Енергетска ефикасност у објектима јавне намене, фаза 2“, јер ће се разматрати и Предлог закона о потврђивању Споразума о зајму између Немачке развојне банке и Републике Србије. Пројекат обухвата мере енергетске санације на 50 до 60 објеката јавне намене у сектору образовања, здравства, социјалне заштите и спорта у јединицама локалне самоуправе широм Србије. Тим споразумом обезбеђено је 1,5 милиона евра бесповратних средстава, док је зајам у износу од 20 милиона евра.

Пред посланицима су и Измене Закона о регулисању јавног дуга Републике Србије о основу неисплаћене девизне штедње грађана положене код банака чије је седиште на територији Републике Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ. Измене предвиђају смањење чланова надлежне комисије.

Министар је позвао посланике да ратификују споразуме који су пред њима и закључио да ће предвиђена улагања значајно побољшати квалитет живота грађана Србије и погурати раст БДП-а.