Читај ми

Мали: Сачували смо фабрике и радна места, сада следи „Србија 2025“

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је истакао да је Србија показала да је поуздана земља која испуњава обећања, да је стабилна и атрактивна за улагање.

„Ми смо се показали као стабилан партнер, што је за стране директне инвестиције веома важно. Погледајте само први квартал, имали смо 821 милион евра страних директних инвестиција, што је више него у првом кварталу прошле године, када смо остварили рекорд, а успех је остварен без обзира на највећу економску кризу икада“, рекао је Мали гостујући на ТВ Пинк.

Министар је навео да је показано да поверење у државу постоји, што за грађане Србије, како објашњава, значи да ће бити више фабрика, више запослених.

„То значи и да ће бити веће плате и пензије, бољи животни стандард. Зато смо оптимисти када је крај године у питању. Ако будемо марљиви и наставили са овом енергијом да радимо, бићемо број један у Европи по питању наше стопе раста. То значи и више новца у буџету“, навео је он.

План „Србија 2025“, објаснио је Мали, представља најважнији програм Републике Србије, јер је планирано улагање од 14 милијарди евра за изградњу школа, аутопутева, болница, вртића, јефтиних станова за младе брачне парове, да би се дошло до испуњења циља – просечне плате од 900 евра и пензије од 400 евра за пет година.

Мали је подсетио да је наша земља остварила невероватан економски резултат, што је препознала и Европска унија.

„Од 38 земаља у Европи, Евростат је изашао са подацима да је Србија остварила раст од 5,0 у првом кварталу, док су сви остали испод нас. У просеку је еврозона – 3,3 одсто, Хрватска 0,4 процента, а Србија број један, по најважнијем економском показатељу, а имајте у виду да је тада увелико била и корона, да су сви имали проблеме и да је наступила велика економска криза“, рекао је он.

Министар је оценио да је наша економија на време отворена, када су епидемиолози рекли да је то могуће, те да смо успели да спасимо животе и да смо избегли најцрње сценарије који су могли да се виде у другим земљама попут Италије, Шпаније, Француске или Америке.

„Имали смо добре мере, економија је кренула на време и зато са правом и пуно оптимизма очекујемо да до краја године будемо први по расту у Европи. Ништа није случајно, имали смо тешке мере, били смо пред банкротом 2013. године. Али, тешке мере које је председник Александар Вучић покренуо, консолидације наших финансија довеле су до тога да можемо да као држава реагујемо на прави начин, да помогнемо и грађане и привреду и оставримо високе стопе раста“, навео је Мали.

Он је подсетио да је за следећу годину Међународни монетарни фонд (ММФ) прогнозирао стопу раста од 7,5 одсто.

„Ми хоћемо и више од тога. Нама је економија очувана, производни капацитети сачувани. Сачували смо фабрике и радна места, а то је најважније“, истакао је Мали.

Подсетио је да је стопа незапослености у Србији 2013. године била 25,9 одсто.

„У првом кварталу ове године стопа незапослености у Србији је 9,7 процената, односно два и по пута мања него 2013. године и мања него прошле године у првом кварталу када није било економске кризе. Имали смо озбиљан програм економских мера који је томе допринео“, објаснио је он.

Мали је подсетио да је држава поред помоћи од 100 евра свим пунолетним грађанима, у оквиру пакета економских мера вредног пет милијарди евра, поред осталог, предвидела и помоћ привреди у виду три минималне зараде.

„Иако је ванредно стање трајало месец и по дана, држава исплаћује три минималне зараде за милион и 50 хиљада радника у приватном сектору. Када се догодило у историји да држава помаже приватном сектору на овај начин. Ми смо две минималне зараде исплатили, а још једна ће бити исплаћена у јулу. Држава и даље стоји чврсто иза привреде“, истакао је Мали.

Он је објаснио да су мере уродиле плодом, јер је примећено да се новац враћа у буџет.

„Изузетно тачан и прецизан параметар је наплата ПДВ-а, која је била и већа од очекиваног крајем прошлог месеца. Чекамо 15. јун, када ћемо имати пресек за прве две недеље овог месеца. Дневно, по питању уплате пореза и доприноса, боље стојимо од планираног“, рекао је Мали.

Говорећи о помоћи пунолетним држављанима Србије, Мали је навео да је обећање испуњено, као и да је новац већ у оптицају.

„Тај новац је већ у оптицају, људи га троше, набављају робу, подстиче се производња. Грађани су добили дозу оптимизма, што нам је и био циљ“, навео је он и закључио да ћемо уз марљив рад задржати прво место у Европи по стопи раста.

Сличне теме

Мали: Данас исплата минималца, а прекосутра почиње уплата помоћи грађанима

Мали: Данас исплата минималца, а прекосутра почиње уплата помоћи грађанима

Министар Мали разговарао са новим директором ЕБРД-а Матеом Коланђелијем

Министар Мали разговарао са новим директором ЕБРД-а Матеом Коланђелијем

Данас следи исплата 30 евра корисницима социјалне помоћи и лицима лишеним слободе

Данас следи исплата 30 евра корисницима социјалне помоћи и лицима лишеним слободе