Читај ми

Мали: Прво извлачење станова у наградној игри „Узми рачун и победи“ 14. октобра

1/3

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали најавио је данас да ће у суботу, 14. октобра, бити одржано прво извлачење добитника станова у оквиру другог круга Наградне игре „Узми рачун и победи“.

Министар је, на конференцији за медије, која је одржана у Палати „Србија“, рекао да је ова наградна игра показала веома добре резултате, јер се велики број грађана одлучио да у њој учествује. Како је истакао, више од милион грађана се пријавило у апликацији, и послало више од 217 милиона рачуна. 

Он је напоменуо да у наградној игри учествују сви рачуни, и они из првог круга, и они послати након тога, те да је невероватан податак да се око 800.000 рачуна у просеку шаље сваки дан. 

„Други круг креће у суботу, 14. октобра, када имамо прво извлачење, након тога још четири извлачења, укупно пет. Последње извлачење биће у суботу, 11. новембра. Тада ћемо извући добитнике последња два стана у Београду. Ово је за нас изузетно важно, јер показујемо колико је важно да се заједно боримо против сиве економије и да се путем система е-фактура и е-фискализације, које смо успешно увели, успешно боримо за боље и уређеније јавне финансије“, рекао је Мали. 

Министар је навео да ову наградну игру треба посматрати у ширем контексту, јер је она значајна и за фискални систем Републике Србије. 

Он је додао да „што су нам уређеније финансије, то нам је буџет јачи и већи, и имамо више новца за повећање плата и пензија, за једнократна давања, за изградњу аутопутева, болница, школа“.

Министар је рекао да је веома важан податак и да је укупан промет са свих рачуна који су до сада послати око 226 милијарди динара, а да је просечан износ по рачуну 1.046 динара. Укупан порез на рачунима који су до сада прикупљени преко ове наградне игре је 32 милијарде динара.

Најважније је, додао је, што је постигнут успех у подизању свести грађана да је битно узети фискални рачун од продавца.

„Наравно, много тога још треба да урадимо. Ми смо усвојили Стратегију за борбу против сиве економије од 2023. до 2025. године. Веома нам је важно и што имамо рекордан број запослених и што борба на тржишту рада против сиве економије даје ефекте“, поручио је Мали. 

Министар је подсетио и на мере које показују колико држава брине о стандарду грађана. „Ми већ имамо повећање плата од 5,5 одсто у јавном сектору за просветаре, медицинске сестре и техничаре, неговатељице у установама социјалне заштите. Од 1. октобра иде и повећање пензија за додатних 5,5 одсто, а крајем новембра или почетком децембра пензионери ће добити по 20.000 динара финансијске подршке“, рекао је министар. 

Он је подсетио и да ће се у понедељак, 25. септембра, кренути са исплатама од по 10.000 динара, за око 1,1 милион деце старости до 16 година.

„Та помоћ, повећање пензија и плата, управо зависе од нашег успеха у борби против сиве економије и ова наградна игра је доста тога урадила да се подигне свест грађана колико је важно да узимамо фискални рачун, и да се на такав начин боримо за уређенију Србију“, рекао је Мали.

На конференцији су се обратили и помоћник директора Сектора за информационе и комуникационе технологије Пореске управе Републике Србије Саша Дулић и члан Управног одбора НАЛЕД-a Светослав Атанасов.

Дулић је истакао да су организатори показали да може да се организује наградна игра преко мобилне апликације, и одагнали предрасуде да у њој не могу да учествују старији суграђани. 

„Десило се супротно. Не само да их нисмо удаљили, већ смо их и привукли. Као и млађе људе. Ово је прва мобилна апликација у Србији која је, само десет дана од дана лансирања, имала милион преузимања на све три платформе. То је више него све остале апликације“, рекао је Дулић.

Он је истакао да је у претходном периоду апликација значајно унапређена и да је сада скенирање рачуна много ефикасније и брже.

„У првом кругу смо имали пола оних који су унели рачуне ручно, а пола путем скенирања кода. Сада се тај проценат попео на 80 одсто оних који скенирају“, казао је Дулић, који сматра да то упућује да ће у другом кругу бити више рачуна него у првом. 

Члан Управног одбора НАЛЕД-a Светослав Атанасов рекао је да је ова наградна игра важан механизам за подизање свести и едукацију грађана зашто је важно плаћати порез и радити на сузбијању сиве економије. 

„Више од четвртине грађана тражи фискални рачун због наградне игре, а број оних који сматрају да сива економија није оправдана стално расте. Ове године достиже проценат од 76 одсто“, рекао је Атанасов. 

Он је поздравио усвајање Програма за сузбијање сиве економије који даје јасан правац институцијама за даље системске реформе и приоритете.

Према његовим речима важан део целе приче су и транспарентна и безготовинска плаћања, а ту су направљени огромни помаци увођењем система е-фискализације и е-фактура. 

Истакао је и да треба радити на даљем ширењу безготовинског плаћања међу малим и средњим предузећима, и подсетио на заједничку иницијативу НАЛЕД-а и Министарства финансија – програм субвенција за бесплатно увођење ПОС терминала у 25.000 малих радњи и шалтера широм Србије. 

Сличне теме

Мали: Корисници новчане социјалне помоћи и додатка за помоћ и негу другог лица данас добијају по 10.000 динара

Мали: Корисници новчане социјалне помоћи и додатка за помоћ и негу другог лица данас добијају по 10.000 динара

Синиша Мали: Свим пензионерима данас исплата по 20.000 динара

Синиша Мали: Свим пензионерима данас исплата по 20.000 динара

Синиша Мали: Грађани Србије знају да могу да се ослоне на своју државу

Синиша Мали: Грађани Србије знају да могу да се ослоне на своју државу