Читај ми

Мали: Прогнозe Светске банке још једна потврда наших добрих резултата

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да га је вест која је стигла из међународног окружења, да је угледна светска финансијска институција - Светска банка, повећала прогнозу раста Србије на шест процената, само додатно охрабрила да се са још већом посвећеношћу бори за већи привредни раст и животни стандард грађана Србија.

Светска банка је, објављено је данас, повећала прогнозу раста Србије за 2021. годину за 1 процетни поен на 6 посто, у ажурураном јесењем извештају о Светским економским изгледима.

Министар је подсетио да је само девет месеци раније, у јануару, Светска банка предвиђала раст Србије од 3,1 одсто, што значи да је своју пројекцију повећала за чак 2,9 процената. У јуну је изнела пројекције да ће раст износити пет процената а сада, свега три месеци касније - на шест.

„Ја верујем да смо изнанадили све, па чак и њих са својим резултатима. Србија, у условима највеће светске економске кризе, показује колико је њена привреда витална и отпорна. Верујем да је за делимичан успех заслужна и држава јер смо имали слуха за захтеве привредника и трудимо се да са њом успоставимо партнерски однос, заснован на поверењу. Уверен сам да ће Светска банка још једном ревидирати своје пројекције навише. Ми верујемо да ћемо бити и бољи од тога, тако да ћемо по други пут ревидирати нашу пројекцију, и то на 7% до краја ове године “, навео је Мали.

Он је навео да је ово најбољи одговор на све оне који критикују економску политику Републике Србије.

„Нема бољег демантија од тога, кад ваш успех мери и препознаје свет. Како се приближава крај године, наш труд да економију одржимо на високим разинама, одговорно вођење фискалне и економске политике, добиће потврду и од многих других а то ће се огледати кроз стабилан раст и константан прилив инвеситиција, које су само у првих седам месеци ове године износиле 2,14 милијарди евра“, рекао је Синиша Мали и подсетио да је и ММФ раније ове године, у мају повећао своје пројекције на шест одсто раста БДП-а Србије.

Мали је навео да ће се посвећеност Владе Србије да се бори за бољи живот грађана Србије још боље видети у данима који долазе.

„Та наша посвећеност најбоље ће се видети у буџету за 2022. годину који озбиљно припремамо. То ће бити економски, финансијски и социјално избалансиран буџет. Следеће године очекујемо дефицит од око три одсто БДП-а. Расположив фискални простор у 2022. години биће опредељен за наставак улагања у капиталне инвестиције и здравствени систем, умерено повећање пензија и плата у јавном сектору као и наставак пореског растерећења привреде. Ове мере дизајниране су тако да не угрозе стабилност јавних финансија и темпо смањења јавног дуга, затим да одрже животни стандард становништва и помогну привредни развој“, навео је Мали.

Сличне теме

Синиша Мали: Почела исплата 20 евра новчане помоћи државе

Синиша Мали: Почела исплата 20 евра новчане помоћи државе

Министарство финансија издало нови број часописа „Финансије“

Министарство финансија издало нови број часописа „Финансије“

Министар Синиша Мали са новим амбасадором Француске Пјером Кошером разговарао о заједничким капиталним пројектима

Министар Синиша Мали са новим амбасадором Француске Пјером Кошером разговарао о заједничким капиталним пројектима