Читај ми

Мали: Привредници задовољни мерама, нису отпуштали раднике

Министар финансија Синиша Мали посетио је данас привреднике на југу Србије и том приликом се уверио да су власници и директори предузећа задовољни економским мерама које је спровела Влада Републике Србије и да нису отпуштали своје раднике.

Привредници Врања су у разговору са министром оценили да су мере биле благовремене, исправно конципиране и да су „погодиле право у мету“. Он је привреднике том приликом обрадовао и најавом новог програма новозапошљавања који припрема Влада Републике Србије.

Министар је заједно са државним секретаром у Министарству привреде Драганом Стевановићем прво обишао фирму Ansal Steel, затим се састао се са привредницима у фабрици „Симпо“, као и са привредницима у Сурдулици.

„Данас сам имао прилику да разговарам са великим бројем привредника Врања, Лесковца, Сурдулице, да видим на који начин се спроводе економске мере Владе, који су проблеми, да ли имамо предлога и потреба да неке ствари променимо. Веома је важна порука коју сам данас добио, а то је да су мере Владе биле благовремене и на прави начин дефинисане“, рекао је министар Мали и додао да се држава у датој ситуацији показала заиста као „фактор стабилности“.

Он је подсетио да је више око 5.1 милијарди евра усмерено на уклањање негативих последица Ковида 19 по економију Србије.

„Уверио сам се да су запослени као и послодавци задовољни што су ослобођени плаћања пореза на доприносе на зараде. Догодило се, по први пут да држава помогне на такав начин, исплати минималце и тако директно помогне приватном сектору. Други по реду минималац ће бити уплаћен у четвртак, 4. јуна а још један ћемо уплатити почетком јула“, рекао је министар.

Мали је нагласио да у разговору са привредницима није било речи о неким већим економским тешкоћама, јер се привреда полако покреће и отвара, већ о потребама дуалног образовања и обезбеђивању квалификоване радне снаге.

„Било је речи о томе како пронаћи одговарајуће кадрове за нашу индустрију и да се нови људи запосле. Управо због тога Влада Србије ће изаћи са додатним мерама које су усмерене на новозапошљаање и очекујемо да те мере покрену нови талас запошљавања“, навео је Мали.

Према његовим речима, свако од предузетника је део једне велике слагалице која се зове БДП.

“Привреда је веома комплексна, имате велики број субјеката који послују у њој, и све што радимо, радимо да наш БДП и резултат у свим областима, буде већи“, казао је он и подсетио да је Србија у првом кварталу остварила раст од пет одсто, што је много већи БДП од хрватског чији је раст био свега 0,4 одсто.

Министар финансија је подсетио да је пуно економских изазова још пред нама, али да се велике наде полажу и у програм Србија 2025, те да је он ослонац и база будућег развоја.

„Подсетио бих вас да смо преко програма 2025. планирали улагања од 14 милијарди динара и у југ и у север Србије, у сва места у нашој земљи, у канализацију, водовод, здравствене установе, у вртиће, у школе, у фабрике за пречишћавање отпадних вода, аутопутеве, инфраструктуру. То је оно што би требало да подстакне развој наше привреде, то је ослонац. Сада са приватним сектором радимо на томе да видимо како да њихово пословање олакшамо како да им мало отворимо тржишта да искористимо ову прилику и повећамо број радних места“, поручио је Мали.

Борба за већи БДП је оно што следи, поручио је министар, и са присутнима поделио свој оптимизам да ће Србија по висини БДП бити међу топ три земље у Европи у 2020. години.

„Ја сам оптимистичан. То за БДП, кажу сви, и ММФ и Светска банка, да су нам предвиђања за нашу економију много боља него за све остале. Данас је Француска изашла са информацијом да ће пад њиховог БДП-а бити 11 одсто ове године, Енглеска и више, око 15 одсто, Хрватска ће имати девет или 10 одсто, а Србија кажу биће минус три а ми кажемо бићемо можда и на нули јер нам је привреда диферзификована на прави начин“, навео је Мали уз подсећање и да је прилив капитала у Србију, у првом кварталу био задовољавајући и да је премашио 800 милиона евра.

Он је поручио и да ће приоритет бити очување здравственог система како би се сачували животи наших старијих али и борба да родитељи имају сигурно радно место, да имају посла, веће плате и да кроз рад обзебеде боље услове живота за себе и своју децу.

Мали се говорећи о програму подршке, осврнуо и на исплату 100 евра новчане подршке сваком пунолетном грађанину Србије.

„Сваки радник са којим сам данас имао прилику да разговарам, већ је добио тих 100 евра. Дакле, исплаћен је новац за око 5.550.000 грађана, остало је још 450.000 људи. Биће им уплаћено најкасније до петка, 5. јуна. Тада завршавамо пријављивање а за све оне који се пријаве у петак очекујемо да ћемо до понедељка исплатити. Дакле, више од шест милиона грађана ће добити ову врсту помоћи“, рекао је министар и подсетио да број пријављених грађана оправдава апсолутно ову меру, иако се на почетку у сумњало у њену неопходност.

Министар је раније данас обишао фабрику „Ansal Steel“ (бивши Заваривач) која се бави производњом опреме за рударску индустрију. Разговарао је са пословодством које је потенцирало помоћ коју су добили од државе, без које не би могли да преброде проблеме из ранијег периода.

Министар је обишао и фабрику котлова ФОС у Сурдулици и ЈП „Власинске хидроелектране“ у том граду.

Након тога следи одлазак за Лесковац и састанак са привредницимам тог града.

1/3

Сличне теме

Мали: Данас исплата минималца, а прекосутра почиње уплата помоћи грађанима

Мали: Данас исплата минималца, а прекосутра почиње уплата помоћи грађанима

Министар Мали разговарао са новим директором ЕБРД-а Матеом Коланђелијем

Министар Мали разговарао са новим директором ЕБРД-а Матеом Коланђелијем

Данас следи исплата 30 евра корисницима социјалне помоћи и лицима лишеним слободе

Данас следи исплата 30 евра корисницима социјалне помоћи и лицима лишеним слободе