Читај ми

Мали: Привредници већ поднели захтеве за скоро милијарду евра кредита

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали поручио је данас да је преко пословних банака примљено око милијарду евра кредитних захтева те би већ следеће недеље тај новац требало да почне да се одобрава и да се нађе у рукама привреде.

“Најновија информација око гарантне шеме коју смо договорили са пословним банкама је да већ има захтева за кредит од малих, средњих и великих предузећа у износу од скоро милијарду евра, а то је половина од укупно предвиђених две милијарде евра. Већ наредне недеље очекујем да тај новац “прокрвари” српску привреду. Имате Фонд за развој који је већ одобрио 301 кредитну партију у укупном износу од око две милијарде динара”, прецизирао је износе министар.

Он је гостујући на ТВ Пинк оценио да је држава спроведеним мерама показала да је јака, што је све дало додатну сигурност грађанима да се ослоне на своју земљу и да имају поверење у њене потезе.

“Веома је важно да економију отворимо на време. Фабрике су већ почеле да раде, све се покренуло. Са са свим овим мерама о којма смо причали, држава је показала да је јака и то је дало сигурност грађанима да могу да се ослоне на своју државу”, казао је министар и додао да нам сада предстоји напоран рад да убрзамо нашу економију.

“Све ово о чему причам нам даје за право да кажемо да ће Србија бити најбоља у Европи, први квартал ове године смо већ расли пет одсто, док је евро зона имала пад од 3,3 одсто. Ми желимо до краја године будемо на позитивној нули, можда у плусу, а сигурно бољи од других”, поручио је он.

Он је подсетио и на до сада предузете мере и новчана издвајања – одлагање плаћања пореза на зараде и доприносе у укупном износу од око 29,5 млд динара, одлагање пореза на добит у укупном износу од 3,3 млд динара. Ту треба додати и 60 милијарди динара обезеђено за исплату 100 евра свим пунолетним држављанима Србије. Не треба заобићи ни пољопривреднике за које је обезбеђено 2,6 млд динара и самосталне уметнике којима ће такође бити исплаћене три минималне зараде.

Он је оценио да су мере добро циљане и да због тога имамо релативно бољу ситуацију него у другим земљама.

“Цео свет се налази у највећој економској кризи. Имате десетине милиона незапослених, фабрике које се затварају, економије које су стале. Преко 30 милииона је тренутно незапослених у САД. Са друге стране, последњи податак од јуче са наше Националне службе за запошљавање је да се пријавило 8.800 људи да прими помоћ за случај незапослености. То је једини индикатор који може да каже колико се број незапослених повећао. То не може да се пореди са другим земљама, мере су погодиле у центар, јер предузетници не отпуштају запослене”, нагласио је он.

Министар се осврнуо и на разне пројекције о расту БДП Србије које се могу чути у медијима последњих дана и додао да је “у свакој пројекцији Србија боља од других”.

“У свакој тој пројекцији имамо или најмањи пад или највећи раст. Са овом кризом која је иза нас, држава је показала одговорност и своју јачину. Са друге стране ми кроз ове мере ширимо оптимизам а тај психолошки моменат у економији је такође веома важан. Ако још узмете у обзир да ће четворачлана породица добити новац који ће потрошити у трговинама, то ће такође подстаћи економију”, нагласио је он.

Министар је изразио свој оптимизам и када је инвестициона клима у Србији у питању, те нагласио да су његова очекивања да ће стране инвестиције наставити да пристижу и да нема одустајања од програма “Србија 2025”.

“Ми смо у ребалансу буџета већ предвидели преко 150 милиона евра за субвенције за фабрике које су потврдиле свој долазак. Већ за десетак фабрика отварање следи веома брзо. Држава се показала као поуздан и одоговаран партнер, а тај који улаже жели да зна да са друге стране има одговорну државу”,навео је он.

Подсетио је да је стретегија државе била реиндустријализација и да се на томе успешно радило. Такође, дивезификована је наша привреда те смо тако имали раст и у прехрамбеној и прерађивачкој индустрији, пољопривреди. Пуно се улагало и у путеве и инфраструктуру, Србија је прошле године била рекордер у привлачењу страних инвестиција.

Мали је нагласио да се програм “Србија 2025” помера само за неколико месеци, али да то нема утицаја на коначни резултат.

“Једно су ове привремене мере које се односе на кризу, а друго тих 14 милијарди евра које ћемо уложити у канализациону мрежу, образовање, здравство, станове за младе. Од тога не одустајемо. Када смо доносили ребаланс оставили смо 3,9 милијарди динара за Моравски коридор. Радови су кренули. И тај пројекат је део програма “Србија 2025”, додао је.

Министар финансија је истакао да је због кризе највећи терет пао на “леђа” државе, али да је тај период већ иза нас и да имамо довољно капацитета да реформама наставимо започети раст.

“Прошли смо кроз тешке реформе које је покренуо председник Вучић. Да то није учињено ми не би били довољно јаки да предузмемо ове мере. Имали смо суфицит у буџету у претходне четири године, јавни дуг под контролом у односу на БДП. Са јаким финансијама и суфицитом дао нам је могућност да држава буде одговорна”, подсетио је министар на постигнуте резултате.

Мали је додао и да се остаје при циљу да просечна плата за пет година буде преко 900 евра а пензија преко 400 евра.

Наглашава и да је држава преузела терет ове кризе и обезбедила новац са два циља – један је да сачувамо наше фабрике и производне капацитете а други да сачувамо запослене.

“У историји се до сада није догодило да Србија помогне послодавцима, запосленима и грађанима на овај начин. Била је себична а данас је потпуно друга слика”, навео је он и закључио да то грађани сигурно најбоље осећају и знају да цене.

Сличне теме

Синиша Мали: Настављамо одлучну борбу против сиве економије

Синиша Мали: Настављамо одлучну борбу против сиве економије

Мали: Од ЕБРД-ја 300 милиона евра за реформисање ЕПС-а

Мали: Од ЕБРД-ја 300 милиона евра за реформисање ЕПС-а

Синиша Мали: Почела пријава пензионера за пензионерске картице

Синиша Мали: Почела пријава пензионера за пензионерске картице