Читај ми

Мали: Потврђено да Србија стабилно стоји

Рејтинг агенција Standard and Poor’s потврдила је кредитни рејтинг Србије на нивоу ББ+ уз стабилне изгледе за његово даље повећање, а према оцени министра финансија Синише Малог та потврда јеј доказ отпорности Србије на светске економске шокове.

„Када вам неко као што је то угледна кредитна кућа „Standard and Poor’s у условима светске економске неизвесности, привредног пада светске економије и раста јавних дугова великог броја земаља, а услед пандемије, потврди кредитни рејтинг земље уз стабилне изгледе за даље повећање, нема веће потврде да је Србије отпорна на светске економске шокове“, оцењује министар Синиша Мали.

Према његовим речима, кредитна кућа је анализирала детаљно све економске и монетарне параметре и изнела оцену да је Србија у кризу ушла знатно спремнија и са уравнотеженим јавним финансијама, што јој је помогло да спремно дочека кризу.

„Захваљујући фискалном простору који смо имали као и очувању стабилности државног буџета ранијих година, ми смо успели да донесемо економски пакет вредан 5,1 милијарди евра, убризгамо тај новац у привреду и створимо додатну ликвидност у привреди. То је затим даље омогућило да имамо стабилан динар, старт економије уз очување радних места, као и да се додатно релаксира референтна каматна стопа на ниво од 1,25 одсто“, навео је Мали.

Све то, наводи, требало би да доведе до још веће доступности јефтинијег финансијског капитала предузећима, повећа конкурентост производа на домаћем и страном тржишу, али и већем инвестиције у производњу, а последично то ће довести до повећања нивоа привредних активности у земљи, расту плата и животног стандарда.

Мали је оценио да нам је овим потврдама и даље отворен пут ка стицању инвестиционог рејтинга али и потврђено поверење инвеститора да улажу у нашу земљу. „Важно је да се само крећемо напред и да нас нико не враћа корак уназад. Спремност међународне инестиционе јавности да нам верује већ је исказана у првом кварталу ове године, када је уложено 821 милион евра, што је више него у првом кварталу прошле године“, оценио је Мали.

Он је поновио да не треба заборавити и да смо имали највећи раст БДП у првом кварталу.

„Када се на све ово још дода неспорна чињеница да смо и од стране европске статистичог Евростата оцењени као земља која је прва у Европи по међугодишњем расту БДП од пет одсто у првом кварталу и то међу чак 38 европских економија, нико не може да нам оспори да се наша економија захуктала и да жури напред“, рекао је Мали.

Мали је поновио да су још једном потврђени одлични економски резултати постигнути у нашој земљи, уз оцену да је прво место, са стопом раста од пет одсто, резултат напора уложених у реформу јавних финансија, али и развој привреде.

У условима највеће економске кризе икада, ми смо број један у Европи по, можда, најважнијем показатељу када је економија у питању, а то је стопа раста нашег БДП-а, нагласио је министар.

У свом извештају агенција је истакла да је ниво кредитног рејтинга на нивоу ББ+ резултат дугогодишње макроекономске стабилности, високог нивоа девизних резерви и уређених јавних финансија.

Захваљујући мерама фискалне дисциплине Владе Републике Србије у претходном периоду, као и мерама фискалне консолидације, Србија је ушла у ову кризу знатно спремнија и са боље уравнотеженим финансијама у односу на кризу пре десет година.

Такође смањењем јавног дуга у претходним годинама створено је довољно фискалног простора, тако да фискална политика у условима кризе може да подржи додатно задуживање за опоравак економије од негативног утицаја пандемије и да успори економски пад српске привреде.

Агенција наводи да су успешне мере монетарне политике спроведене у претходних шест година, резултирале стабилном и ниском инфлацијом.

Поред тога агенција процењује да ће висок ниво страних директних инвестиција у претходном периоду бити довољан да у потпуности покрије текући дефицит.

Према оцени агенције, заједничким напорима Влада Републике Србије и Народне банке Србије и донетим свеобухватним пакетом мера монетарне и фискалне политике, ефекти кризе у Србији су знатно ублажени.

Наводи се да ће брзина опоравка српске привреде зависити и од кретања у земљама који су наши кључни спољнотрговинскии партнери.

Агенција Standard and Poor’s, поред свих ризика који постоје, процењује да ће Република Србија већ у 2021. години остварити значајан привредни раст од чак 5% и потпуни економски опоравак.

Сличне теме

Мали: Данас исплата минималца, а прекосутра почиње уплата помоћи грађанима

Мали: Данас исплата минималца, а прекосутра почиње уплата помоћи грађанима

Министар Мали разговарао са новим директором ЕБРД-а Матеом Коланђелијем

Министар Мали разговарао са новим директором ЕБРД-а Матеом Коланђелијем

Данас следи исплата 30 евра корисницима социјалне помоћи и лицима лишеним слободе

Данас следи исплата 30 евра корисницима социјалне помоћи и лицима лишеним слободе