Читај ми

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

1/4

Први потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали потписао је данас у Палати „Србија“ уговор са представницима француског Трезора захваљујући коме ће бити унапређено управљање електродистрибутивном мрежом у Републици Србији.

Влада Француске одобрила је Влади Србије финансијска средства за увођење опште аутоматизације управљања електродистрибутивном мрежом, као и за удружену помоћ у вођењу и реализацији овог пројекта уз учешће “Електродистрибуција Србије”.

Министар Мали је том приликом потписао и Меморандум о разумевању између Владе Републике Србије и конзорцијума који чине „Suez International SAS“ и „Vinci Construction Grands Projets“ у вези са пројектовањем, изградњом, финансирањем, радом и одржавањем постројења за пречишћавање отпадних вода у Великом Селу.  

Претходно је у Палати “Србија” одржан састанак председника Србије Александра Вучића и министра Малог са француском пословном делегацијом МЕДЕФ, коме је присуствовао и амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар.

Први потпредседник Владе је нагласио да Србија са француским компанијама спроводи многе веома важне пројекте као што су изградња метроа у Београду, изградња постројења за прераду отпада у Винчи, а партнери су нам и на београдском аеродрому „Никола Тесла“.

„Задовољни смо сарадњом са француским компанијама, али важно је и да идемо даље и нађемо неке нове пројекте. Треба да идемо у корак са новим технологијама и драго ми је што чујем да су многе француске компаније заинтересоване за улагања у тој области“, навео је министар Мали. 

Мали је француској делегацији представио и макроекономске резултате Србије указавши да су, иако смо, као и цео свет, суочени са бројним изазовима, наше јавне финансије стабилне и да Србија економски веома добро стоји.

„У првом кварталу ове године остварили смо привредни раст од 4,7 одсто БДП,“, рекао је Мали и нагласио да је у првом кварталу ове године Србија водећа економија у Европи по стопи привредног раста.

Он је истакао и да је у прошлој години наш БДП у апсолутном износу био 69,5 милијарди евра, да нам је јавни дуг на крају маја био на нивоу од 47,6 одсто, те да на рачуну имамо 4,5 милијарде евра. Нагласио је и да се наставља са рекордним приливом страних директних инвестиција.

„Константно радимо на унапређењу привредног амбијента, како би пословање у нашој земљи било још лакше и једноставније, зато не чуди да и ове године настављамо са рекордним приливом страних директних инвестиција које су прошле године износиле 4,5 милијардe евра“, рекао је Мали, и истакао да је Србија привлачнија страним инвеститорима више него остале земље у региону.

Како је рекао, да Србија расте и развија се показују и подаци о стопи запослености која је у првом кварталу ове године износила 50,9 одсто, док је стопа незапослености на историјском минимуму.

Мали је подсетио и да је Република Србија прошле недеље по први пут на међународном тржишту емитовала одрживе обвезнице (ЕСГ), чиме је прикупљено 1,5 милијарди долара за финансирање одрживог развоја, зелених пројеката и пројеката којима се подстиче друштвена одговорност.

„Велико интересовање инвеститора најбољи је показатељ да је економија Србије стабилна и да наставља да расте“, рекао је Мали.

Он се посебно осврнуо на Међународну специјализовану изложбу Експо 2027 у Београду, истакавши да је реч о најважнијој развојној шанси коју Србија неће испустити.

„Београд је победио у великој конкуренцији у којој су били Јужна Америка, Тајланд, САД… То је огромна шанса за нас, за даљи раст и развој “, рекао је Мали.

Он је подсетио и да је Експо само део програма „Скок у будућност – Србија 2027“ који је укупно вредан 17,8 милијарди евра, и у оквиру кога ће бити реализовано 323 пројеката широм земље.  

„У потпуности сам уверен у нашу снагу и у резултате које постижемо, да ћемо успети да превазиђемо све изазове и да ћемо наставити да побољшавамо квалитет живота наших грађана“, закључио је Мали.

Сличне теме

Србија проналази своје изворе раста, што води ка даљем побољшању животног стандарда

Србија проналази своје изворе раста, што води ка даљем побољшању животног стандарда

Велико интересовање компанија за учешће на ЕКСПО изложби, америчке фирме добродошле

Велико интересовање компанија за учешће на ЕКСПО изложби, америчке фирме добродошле

Представљене измене за унапређење система електронских фактура

Представљене измене за унапређење система електронских фактура