Читај ми

Мали: Пензионери добијају пет хиљада динара до краја недеље

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је истакао да су мере које је држава спровела током ове године, с циљем умањења последица пандемије вируса корона, допринеле да се одржи привредна активност и спрече црни сценарији, попут отпуштања радника и затварања фабрика и предузећа.

Министар је навео да је током ове године држава издвојила преко шест милијарди евра за помоћ грађанима и привреди и подсетио да је јуче уплаћена минимална зарада угоститељима и хотелијерима. Он је најавио да најстарији грађани могу очекивати помоћ од 5.000 динара до краја недеље.

„Сви пензионери ће у четвртак добити по пет хиљада динара и то је круна пакета мера који је подржао и привреду и грађане. Ову прилику користим да им се захвалим на разумевању и подршци, посебно током реорми које су биле неопходне. Биће онако како је председник Србије Александар Вучић обећао, наши најстарији добиће новац 17. или 18. децембра“, навео је он.

Он је истакао да је наша земља остварила рекордан успех, те да смо први у Европи по питању стопе раста.

„Никада нисмо побеђивали у економији као данас и одржали смо ниво јавног дуга. Сада успевамо да вратимо и старе скупе кредите, попут азербејџанског кредита који је узет за изградњу Моравског коридора, јер је камата 4 одсто. Ми се сада задужујемо по стопи од 1 одсто и уложићемо у то 170 милиона евра, што је део новца од продаје Комерцијалне банке“, објаснио је он.

Министар финансија је навео и да је Србија једна од ретких земаља у свету којој агенција „Standard and Poor’s“ није смањила кредитинг, те да је потврђивање да остајемо на нивоу ББ+ уз стабилне изгледе за његово даље повећање веома важна вест.

Указао је да задржавање кредитног рејтинга Србије значи да су извори финансирања јефтинији и за грађане и за појединце и да падају каматне стопе.

Министар финансија је истакао да је Србија показала да је отпорна, да може да реагује када је најтеже, те да нема разлога да грађани не верују да ће тако бити и у будућности.

„Погледајте само буџет за наредну годину, у оквиру ког смо издвојили рекордан новац за инвестиције, а биће и додатних повећања плата и пензија. Од 1. јануара пензије ће бити веће за 5,9 процената, плате ће расти 5 одсто, а минимална цена рада 6,6 процената. Такође, додатно растерећујемо привреду. Улагањем у изградњу ауто-путева, инфраструктуру, очекујемо да ћемо остварити стопу раста од 6 одсто, као и да ћемо додатно привући приватне инвеститоре. До краја године очекујемо да ћемо имати 2,3 милијарде евра страних директних инвестиција. Преко 60 процената свих инвестиција на Западном Балкану долази управо у Србију и захваљујући томе имамо ниску стопу раста, која је и сада нижа него пре пандемије“, рекао је он.

Мали је рекао да се успех државе сада мери и по економији, али и по томе колико је здравствени систем јак, те је подсетио да је буџетом за наредну годину планирано издвајање око 386 милијарди динара за наш здравствени систем.

„Тај новац ће бити уложен у изградњу и реконструкцију болница и домова здравља, за плате здравствених радника, набавку медицинске опреме, да бисмо се успешније изборили са пандемијом. Подсетићу да је градња нове болнице у Батајници, која је недавно отворена, почела у августу. Па када се догодило да се у Србији изгради болницу за четири месеца?“, упитао је Мали и констатовао да је наша земља одговорно приступила решавању свих проблема .

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали истакао је да ће пред посланицима бити важни системски закони који ће донети бројне олакшице привреди али и помоћи да се додатно сузбије сива економија.

Он је истакао да ће посланици расправљати о Предлогу закона о дигиталној имовини, који ће омогућити да инвеститори много лакше пласирају свој новац, а истовремено ће онемогућити злоупотребе и прање новца.

„Важно је да не заостајемо ни по том питању и зато уређујемо тржиште криптовалута, попут биткоина. То је заправо модеран систем финансирања и пословања, а ми не желимо да пропустимо да учествујемо у томе. Рецимо, многе младе инвестиционе компаније се финансирају захваљујући инвестиционим токенима. Овим Предлогом закона регулишемо ту област, не угрожавајући фискалну стабиност“, објаснио је Мали и додао да је држава посвећена сваком детаљу који води привредном расту.

Говорећи о Предлогу закона о фискализацији, Мали је навео да је реч о системском закону и истакао да се технологија значајно променила, те да ће нове фискалне касе омогућити контролу у стварном времену.

„Пореска управа ће моћи да прати у стварном времену промет преко фискалних каса. Али, предвиђен је низ бенефиција за приватнике овим напуштањем превазиђеног система фискализације. Оствариће бројне уштеде, а и ми смо у буџету за следећу годину обезбедили три милијарде динара за нове уређаје, с тим што софтверска решења могу бити различита. Приватници неће имати ни динар трошка за нови систем. Улагањем у нови систем омогућавамо успешнију борбу против сиве економије, боље приходе, а улагања ћемо исплатити за годину дана“, рекао је он.

Сличне теме

Србија проналази своје изворе раста, што води ка даљем побољшању животног стандарда

Србија проналази своје изворе раста, што води ка даљем побољшању животног стандарда

Велико интересовање компанија за учешће на ЕКСПО изложби, америчке фирме добродошле

Велико интересовање компанија за учешће на ЕКСПО изложби, америчке фирме добродошле

Представљене измене за унапређење система електронских фактура

Представљене измене за унапређење система електронских фактура