Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
28. септембра 2020.
SINISA MALI

Мали: Одлична вест што је Ер Србија самостално измирила обавезе према кредитору

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали рекао је данас да је одлична вест што је српска национална авио – компанија Ер Србија, упркос тешком стању у коме је авио – саобраћај данас, успела самостално да измири све своје преостале обавезе према кредитору EA Partners I.

„Упркос разним спекулацијама које смо имали прилику да слушамо претходних месеци, и нагађањима о томе како Ер Србија неће моћи да измири своја дуговања, наша национална авио – компанија је тачно на време измирила све своје обавезе у износу од око 57 милиона долара, по основу кредита који је узет пре пет година, а који је на наплату доспео управо данас. То значи да се овом компанијом управља одговорно и на прави начин, баш као што ми са друге стране управљамо и државним финансијама“ – рекао је министар финансија.

Он је додао да је за једну државу од изузетног значаја да има своју националну авио -компанију, што се најбоље види по издашној помоћи коју су све најмоћније државе света издвајале како би спасиле своје компаније.

„Чак је и Европска унија значајно релаксирала своја правила која се односе на државну помоћ према авио – компанијама, а како би санирала последице економске кризе и сачувала компаније. Србија ће увек стајати уз своју националну авио – компанију, а уколико буде било потребе, пружићемо јој неопходну помоћ. Ипак, драго ми је што су обавезе по основу овог кредита успели да измире самостално“ – рекао је Мали.

Министар је истакао да је Ер Србија у протеклих неколико година прошла кроз неопходно реструктурирање, након чега је постигла рекорде по броју превезених путника, те да је за годину дана увела 23 нове дестинације.

„Пандемију коронавируса Ер Србија је дочекала као стабилна, јака компанија, која је прошла кроз реструктурирање и ушла у период експанзије. Сви грађани Србије треба да буду поносни на своју националну авио – компанију, које је у најтежим тренуцима, када је избила пандемија превезла на хиљаде наших путника који су се налазили на разним крајевима света и вратила их у Србију. Такође, компанија је карго летовима превезла неопходну медицинску опрему из целог света. Верујем да ће наставити да раде добар посао по завршетку ове тешке пандемије која је задесила цео свет“ – закључио је министар финансија Синиша Мали.