Читај ми

Мали: Одличан одзив привредника за Програм економских мера

Министар финансија Синиша Мали одржао је данас у Палати Србија четврти састанак Координационог тима за имплементацију Програма економских мера за смањивање негативних ефеката проузрокованих пандемијом вируса КОВИД 19. Састанку су присуствовали министарка за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру Зорана Михајловић, министар за рад запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, државни секретар у Министарству привреде Милун Тривунац, вицегувернери Народне банке Србије Ана Ивковић, Драгана Станић и Жељко Јовић као и представници кабинета председника Републике Србије, председнице Владе, Привредне коморе Србије и Пореске управе.

На почетку састанка, министар је истакао да је веома задовољан одзивом привредника, који су се у протеклих недељу дана у великом броју пријавили за коришћење олакшица из Програма економских мера.

– Закључно са 21. априлом, 169.111 привредних субјеката је изабрало банку за отварање наменског рачуна за исплату директних давања. Такође, закључно са јучерашњим даном остало је још 134.857 привредних субјеката који имају рачун у више банака и још нису изабрали банку. ППП-ПД пореску пријаву је поднело 38.628 привредних субјеката за 278.530 запослених, а одложено је укупно 6,9 милијарди динара обавеза за порезе и доприносе. Износ одложених обавеза по основу аконтација за порез на добит биће познат 4. маја када се буде знао укупан број привредних субјеката који имају право да користе фискалне погодности и директна давања. Пореска управа моћи са сигурношћу да примени све валидације и креира скуп обвезника тек по истеку законског рока за подношење ППП-ПД пријава и подношења пореске пријаве, што је 30. април – истакао је министар Мали.

Он је додао да ће се, након извршених провера, до 5. маја знати која тачно предузећа од пријављених имају право на олакшице, након чега ће одмах кренути и исплата новчаног износа од око 30.000 динара на наменске рачуне послодаваца, а који су намењени запосленима.

Када је реч о кредитима Фонда за развој, закључно са 21. априлом, 52 привредних субјеката је поднело захтев за кредит код Фонда за развој, а тражени износ кредита је 1,026,870,000 динара. На састанку је речено да су, након јучерашње седнице Управног одбора Фонда за развој, одобрена средства за 25 кредита у износу од 729,09 милиона динара.

На састанку је било речи и о секторској подршци која би се усмерила ка секторима које је епидемија вируса Ковид 19 посебно угрозила, као што су туризам, хотелијерство, путнички саобраћај. Истакнуто је да је у том смислу већ донета и прва у низу мера, која се односи на обезбеђивање 400.000 туристичких ваучера за одмор у Србији, у износу од две милијарде динара. Закључено је да ће се на секторској подршци посебно радити у наредном периоду.

Сличне теме

Синиша Мали:  Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Синиша Мали: Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен