Читај ми

Мали: Очекујемо стопу раста у другом кварталу између 12 и 15 одсто

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је истакао да је са трећим пакетом економске помоћи, држава успела да сачува радна места и привреду, о чему говоре резултати по питању стопе раста. 

Подсетио је и да је примена трећег пакета помоћи грађанима и привреди за ублажавање последица пандемије корона вируса, у току. 

Министар је рекао да ће следеће среде, 28. јула, бити исплаћена и четврта рата ауто-превозницима, који примају 600 евра по аутобусу, а да ће 6. августа бити исплаћена помоћ за лица која самостално обављају другу делатност у култури, њих 777, које нису обухваћена прошле године. 

„Потом, 16. августа следи уплата још једног пуног минималца за запослене у угоститељству и туризму, као вид секторске помоћи. У септембру ће бити уплаћено по 50 евра за наше најстарије суграђане, а у новембру преосталих 30 евра за све грађане Србије“, објаснио је Мали. 

Министар је напоменуо да је за трећи пакет помоћи укупно издвојено око 266 милијарди динара.

„Свако обећање које смо дали, испунили смо у дан и у динар. Исплатили смо три пута по половину минималне зараде, за запослене у приватном сектору, а реч је о милион и 200 хиљада радника колико их је добило ту помоћ. Исплатили смо и први пут 60 евра за незапослене, односно оне који су били на евиденцији Националне службе за запошљавање. Држава је уплатила и по 30 евра за 5,7 милиона грађана, као и 3.000 динара за оне који су се вакцинисали“, рекао је Мали. 

Осврнуо се и на најављено повећање минималне цене рада, са садашњих 32.000 на 35.000 динара и рекао да ће наредних дана бити организован дијалог са унијама запослених, послодавцима и Владом Републике Србије. 

„Подсетићу да смо почетком године имали повећање минималне цене рада за 6,6 одсто, а истовремено и повећање пензија и плата у јавном сектору. Сваке године, како нам расте економија, а то је опредељење нашег председника Александра Вучића, највећу корист имају грађани. Када је минимална цена рада у питању, по први пут идемо на 300 евра. Сада је 32.000 динара, а желимо да идемо са повећањем не мањим од 9 процената, на 35.000 динара“, навео је он. 

Објаснио је да минимална цена рада подстиче раст просечне зараде у нашој земљи, која је у априлу била око 560 евра. 

„Пре неколико година, кренули смо са просечном платом која је била 329 евра. Из године у годину расте просечна зарада, расту плате људима, а то је управо основа наше политике“, рекао је Мали. 

Министар финансија је закључио да Србија незаустављиво иде напред, да економија није пала на великим изазовима, попут короне, као и да никада нису биле веће плате и пензије, иза чега стоји чврста опредељеност ка побољшању животног стандарда грађана. 

Сличне теме

Мали: Емитовањем зелене еврообвезнице Србија показала да је посвећена заштити животне средине

Мали: Емитовањем зелене еврообвезнице Србија показала да је посвећена заштити животне средине

Синиша Мали: Србија прва земља у региону и једина европска земља ван ЕУ која је емитовала зелене обвезнице

Синиша Мали: Србија прва земља у региону и једина европска земља ван ЕУ која је емитовала зелене обвезнице

Мали: Пројекат „Моја прва плата“ шанса за младе да у Србији остварују своје снове

Мали: Пројекат „Моја прва плата“ шанса за младе да у Србији остварују своје снове