Читај ми

Мали: Нови блок Б3 у Термоелектрани Костолац најважнији пројекат

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали и министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић разговарали су данас са Ло Ћеием, директором кинеске компаније ЦМЕК (China Machinery Engineering Corporation), о завршетку изградње новог блока Б3 у Термоелектрани Костолац - најважнијег пројекта када је енергетски систем Републике Србије у питању.

„Ово је један од најважнијих пројеката у енергетском сектору Србије. Разговарали смо о изазовима у извођењу радова и начинима како да те радове убрзамо. То ће бити први погон од 1991. у Србији стављен у функцију“, рекао је Мали и најавио нове састанке на ову тему у наредних десетак дана.

Како је рекао, неопходно је да кинеска и српска страна заједно прате динамику извођења радова у наредних неколико месеци.

„Овај огроман пројекат је од стратешког значаја за Републику Србију и зато заједнички радимо на томе да он што пре буде и завршен“, истакао је Синиша Мали и захвалио се саговорницима на конструктивном разговору. 

Он је додао да ће снага новог погона бити 350 мегавата и да ће дугорочно обезбедити додатну сигурност нашег електро – енергетског система.

Како је истакао, блоком Б3 добићемо ново модерно постројење за производњу електричне енергије, прво након скоро четири деценије, које ће довести до енергетске независности Србије и стабилног снабдевања грађана и привреде. 

Министар Мали је навео да Кина и Србија имају изузетно развијену сарадњу у многим областима, захваљујући председницима Александру Вучићу и Си Ђинпингу, а да је енергетика једна од њих.

„Србију и Кину веже челично пријатељство које се непрекидно продубљује и то пре свега захваљујући добрим односима председника Србије Александра Вучића и председника Кине Си Ђинпинга“, истакао је потпредседник Владе и додао да сарадња две земље даје богате резултате.

Ло Ћеи се захвалио на указаном поверењу наводећи да је компанија ЦМЕК заинтересована за даљу сарадњу на новим пројектима.

Сличне теме

Синиша Мали:  Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Синиша Мали: Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен