Читај ми

Мали: Нове мере за запошљавање, покрећемо програм „Моја прва плата“

Нове мере подстицаја за запошљавање биле су тема на састанку са привредницима који је одржан данас у Влади Републике Србије, а којем су присуствовали премијерка Ана Брнабић, министар финансија Синиша Мали, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, као и директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић.

Министар Синиша Мали је након састанка рекао да је предложено неколико мера чија имплементација ће, како је објаснио, кренути веома брзо.

„Прва мера је програм ‘Моја прва плата’. Дакле, желимо да помогнемо онима који су завршили средњу школу или факултет да пронађу свој први посао. Најтеже је обично пронаћи тај први посао, тако да ће за 10.000 младих људи држава покривати један део трошкова њихове плате. За оне који су завршили средњу школу, држава ће давати 20.000 динара, а за оне који су завршили факултет 24.000 динара, за период од девет месеци, дакле за први пробни период, прву годину њиховог запослења“, рекао је Мали.

Министар је објаснио да држава на тај начин жели да мотивише младе да што пре нађу посао, а да се са друге стране олакша одлука послодаваца да их запосле и оценио да је реч о револуционарном програму, који је директно усмерен на помоћ младима.

Из буџета ће за пројекат „Моја прва плата“ бити издвојено две милијарде динара, рекао је Мали и додао да је у овом тренутку планирано да 10.000 младих добију шансу за запослење.

Он је навео да ће се наставити и са програмима обуке, односно доквалификације за оне који желе да пронађу нови посао.

„Имамо стопу незапослености од 9.7 одсто, али и даље постоји потреба за кадровима. Зато желимо да омогућимо онима који немају посао да се додатно обуче, да створе нове вештине, нова знања, како би се запослили. Ми ћемо за ту сврху издвојити милијарду и 200 милиона динара, за 10.000 људи, у форми ваучера. Овај програм ће кренути на јесен“, рекао је Мали.

Он је прецизирао да ће се обуке незапослених вршити не само у установама чија је то примарна делатност, већ и у предузећима, која би их након тога запослила.

„То су информационе технологије, графички дизајн, дигитални маркетинг, за те области омогућујемо наставак доквалификација свих оних који желе да се специјализују у тој области, јер ту посла има. Такође ћемо интензивирати улагања у тренинг центре Националне службе за запошљавање, као део програма и то је нова вест за грађане Србије“, рекао је он.

Мали је истакао да ће се наставити улагање у научно-технолошке паркове, и навео да у Београду већ имамо један, да је отворен у Нишу, Новом Саду, Чачку, те да ће се нови научни парк градити и у Крагујевцу, а све с циљем пружања могућности младима да пронађу запослење и да своје снове остваре у Србији.

Мали је подсетио да је почетком ове године кренула да се примењује мера за запошљавање свих оних који нису имали посао претходне, 2019. године.

„За оне којима је то прво запослење, држава нуди погодности, и то отпис у износу од 100 одсто доприноса за ПИО 2020. године. Следеће године отпис је 95 процената, а 2022. године 85 одсто. Дакле, доприносе не плаћају послодавци који запошљавају оне који до сада нису имали посао“, објаснио је он.

Министар је рекао да је држава смањила обавезе плаћања пореза на зараде, и то за 70 одсто у првој години, 65 процената у другој и 60 одсто у трећој години.

„Реч је о огромном пројекту који даје могућност послодавцима да остваре уштеде на порезима и доприносима уколико запошљавају оне који нису имали посао током 2019. године и ово је још један програм на којем ћемо инсистирати. У овом тренутку, 14.000 младих се на такав начин запослило у Србији, а та мера је кренула од 1. јануара ове године. Очекујем да ће још више људи искористити ове погодности које држава нуди“, навео је он.

Осврнуо се и на подстицајну меру за запошљавање повратника из иностранства, која је почела да се примењује 1. марта 2020. године.

„Уколико нисте живели у Србији две године, а тражите посао или сте га нашли, имате могућност да вам се основица за обрачун пореза и доприноса умањи за 70 одсто у наредних пет година. Огромна је помоћ и подршка државе у томе да се тим људима обезбеди посао, како би овде остали и своје снове остварили у Србији“, истакао је Мали.

Министар је оценио да су нове мере за запошљавање подстицајне, као и да ће нас уз економски програм подршке привреди додатно подржати у развоју економије.

„Ми желимо да идемо корак даље, корак више, а то је да кроз ове мере, понајвише програм ‘Моја прва плата’ подстакнемо додатно запошљавање, да нам се стопа незапослености са 9.7 у првом кварталу додатно смањи и да идемо ка пуној запослености. То је оно што грађани Србије очекују. Намера нам је да свакоме ко жели да ради дамо шансу да своје запослење пронађе у нашој земљи“, закључио је Мали.

Након састанка, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж је рекао да су привредници одлично прихватили нове мере, посебно програм „Моја прва плата“, а да је посебно похвално што је препознато да фирмама највише недостаје квалификована радна снага.

„Немају све фирме данас могућност да улажу у обуку, јер очекују да ће образовање произвести потребну радну снагу. То није увек случај, а најчешће се јавља проблем јер млади немају праксу, не могу да нађу запослење, јер се тражи искуство. То је овим програмом покривено“, закључио је Чадеж.

1/3

Сличне теме

Синиша Мали: Настављамо одлучну борбу против сиве економије

Синиша Мали: Настављамо одлучну борбу против сиве економије

Мали: Од ЕБРД-ја 300 милиона евра за реформисање ЕПС-а

Мали: Од ЕБРД-ја 300 милиона евра за реформисање ЕПС-а

Синиша Мали: Почела пријава пензионера за пензионерске картице

Синиша Мали: Почела пријава пензионера за пензионерске картице