Читај ми

Мали: ММФ похвалио успехе Србије и отпорност привреде

Мисија Међународног монетарног фонда (ММФ), коју је предводио шеф Мисије Донал Мекгетиген, завршила је трећу ревизију актуелног стенд – бај аранжмана који Република Србија има са том међународном финансијском институцијом.

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали захвалио се делегацији ММФ-а на, како је рекао, конструктивном дијалогу о економским перформансама Србије и о спровођењу великог инвестиционог циклуса који је Влада Србије најавила. Он је разговоре оценио напорним, али успешним.

„Представници ММФ-а су разумели колико је важно за нашу земљу и грађане да спроведемо програм 'Скок у будућност - Србија 2027'. Експо представља симбол промена и једнак је напретку Београда и Србије, и од тога ће грађани осетити бољитак. Зато је Експо шанса коју не смемо да пропустимо и замајац за многе друге пројекте који ће нам обезбедити даљи раст, уз веће стопе раста од пројектованих, а то је тренутно најважније. У средњорочном периоду раст ће додатно убрзати. Упркос великим улагањима у капиталне пројекте, обезбеђује се и даљи пад јавног дуга. Овај програм подразумева и континуирано повећање плата и пензија, као и минималне зараде. Оне су сада на рекордном нивоу, а циљ нам је да просечна плата 2027. године буде 1.400 евра, а пензија и минимална зарада 650 евра. Све ближи смо и добијању инвестиционог рејтинга, а по речима свих инвеститора, Србија је по свим индикаторима већ на том нивоу“, истакао је потпредседник Владе.

Он је рекао да је Србија у протеклим годинама показала ММФ-у да је кредибилан партнер, да се по усвојеној динамици остварују сви зацртани циљеви, те да зато данас та међународна финансијска институција има поверење у планове и програме Владе Републике Србије.

Оцена ММФ-а, током разговора који су трајали од 14. до 26. марта, је да је српска економија отпорна, да бележи опоравак раста, висок прилив страних директних инвестиција, солидну фискалну позицију, смањење инфлације, рекордно високе девизне резерве и снажно тржиште рада. Такође, ММФ је похвалио напредак на пољу структурних реформи. 

Сагласност о томе постигнута је на техничком нивоу, а предстоји и званично усвајање ових закључака на Извршном одбору Фонда који се очекује у јуну. Иако ће Републици Србији бити на располагању повлачење додатних 400 милиона евра након усвајања на Извршном одбору Фонда, потпредседник Владе и министар финансија је потврдио да, узевши у обзир рекордно високе девизне резерве и фискалне „бафере“, Србија неће повлачити та средства и третираће остатак расположивих средстава као режим из предострожности, односно да ће додатних повлачења бити само у случају нових глобалних шокова.

У извештају ММФ-а наводи се да је развојним планом „Скок у будућност - Србија 2027” предвиђено велико повећање инвестиција у јавну инфраструктуру, те да су од кључне важности добро фискално управљање и средњорочно планирање инвестиција.

„Добра вест је да је ММФ оценио да српска привреда добро напредује у оквиру програма који подржава Фонд, упркос изазовном глобалном и регионалном окружењу. Они су се сагласили да су макроекономски резултати у 2023. „премашили очекивања“, те да је предвиђен раст од 3,5 одсто у 2024. и његово убрзање на 4,5 одсто у 2025, подстакнут растом домаће тражње“ рекао је потпредседник Владе.

Он је додао да захваљујући континуираном снажном приливу страних директних инвестиција, девизне резерве сада премашују 25 милијарди евра, што је историјски рекорд. Инфлација је у опадању и очекује се да ће до лета 2024. пасти у оквире циља Народне банке Србије. 

Када је реч о енергетском сектору, Мали је рекао да ће се наставити са реформама, али да је до сада урађен добар посао.

„Добра вест је да ће, захваљујући другачијем начину обрачуна, бити смањена цена гаса за привреду од 1. маја. Сагласили смо се да је важно да се обезбеди финансијска одрживост енергетских државних предузећа и њихова способност да финансирају преко потребне инвестиционе пројекте“ закључио је Синиша Мали и захвалио Мисији ММФ-а на конструктивним разговорима.

Сличне теме

Мали са званичником ЕКСПА: Импресиониран сам напретком

Мали са званичником ЕКСПА: Импресиониран сам напретком

Потписан Споразум о сарадњи и узајамној помоћи у царинским питањима Србије и Велике Британије

Потписан Споразум о сарадњи и узајамној помоћи у царинским питањима Србије и Велике Британије

Синиша Мали: Србија ће наставити да спроводи своју агенду раста

Синиша Мали: Србија ће наставити да спроводи своју агенду раста