Читај ми

Мали: Корисници новчане социјалне помоћи и додатка за помоћ и негу другог лица данас добијају по 10.000 динара

Корисници новчане социјалне помоћи и додатка за помоћ и негу другог лица данас ће добити по 10.000 динара, изјавио је потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали, и нагласио да је у последње скоро четири године држава исплатила око 9,4 милијарди евра помоћи привреди и грађанима уз потпуно очување макроекономске стабилности.

„То је питање бриге према свим категоријама грађана, али и очување радних места, отварање фабрика, подизање плата и пензија“, рекао је Мали гостујући на телевизији Пинк.

Он је подсетио да је јуче свим пензионерима у Србији исплаћена помоћ од по 20.000 динара, те да данас иде исплата једнократног давања државе од по 10.000 динара социјално угроженим грађанима, а да до краја наредне недеље следи и исплата по 10.000 динара свим средњошколцима. 

„То су испуњена обећања председника Србије Александра Вучића. Хвала још једном пензионерима на разумевању за тешке реформе кроз које смо прошли“, рекао је Мали и још једном нагласио бригу државе за све њене грађане. 

Он је истакао да подршка грађанима траје све време светске кризе, те подсетио да је држава младе прошле године помогла три пута једнократним давањима, док је у септембру ове године исплаћена и помоћ свим мајкама деце до 16 година. 

Уз све то, како је рекао Мали, држава наставља економски раст што потврђују јуче објављени подаци Републичког завода за статистику у којима се наводи да је раст српског БДП-а у трећем кварталу ове године 3,6 одсто. 

„Очекивани укупни раст за целу годину је 2,5 одсто БДП-а у години када Немачка три квартала заредом бележи минус. Србија показује да се држи боље у кризи“, поручио је Мали.

Он је додао да је стопа незапослености у овом тренутку девет одсто, што је даљи пад овог важног економског индикатора са пређашњих 9,6 одсто, те подсетио да је 2012. стопа незапослености у Србији износила 25,9 одсто. 

Мали је појаснио да Србија, осим рекордно ниске незапослености, бележи и никад већу запосленост будући да је 2,367 милиона грађана запослено што је стопа запослености од, како је рекао, 50,7 одсто. 

„У овом тренутку имамо највећи број запослених у историји упркос свим кризама. Наша земља се и даље боље држи“, оценио је министар финансија речима да је држава на прави начин одговорила на велики број изазова, те да су све помоћи грађанима последица добрих економских резултата земље. 

Министар је подсетио да су у октобру пензије повећане 5,5 одсто, али и да пензионере очекује даљи раст пензија од 14,8 одсто у јануару, када ће бити повећане и плате у јавном сектору за 10 одсто и минимална зарада за 17,8 одсто што је историјски скок будући да ће премашити 400 евра, а да је 2012. износила тек 15.700 динара. 

„За месец дана достижемо просечан износ пензије од 390 евра, а некада су пензије износиле 204 евра. То је мерило економског резултата земље“, поручио је Мали, и додао да и међународне финансијске институције потврђују економску снагу Србије и добре резултате које остварујемо. 

Он је подсетио и да су од данас активне студентске картице, које ће студентима који се за њих пријаве донети бројне попусте и погодности. 

„То је само још један начин да покажете бригу и ово је пример политике коју спроводимо - усмерене и ка најстаријима и ка младима. Да младима обезбедимо услове да снове остваре овде“, навео је Мали. 

Он је додао да је све спремно за предстојећу зиму, али и да је држава спремна да реагује, уколико се за тим покаже потреба. 

„Показујемо одговорну економску политику коју спроводимо десет година уназад, не одустајемо од тога“, рекао је Мали. 

Он је подсетио да је у Србији пре десетак година просечна плата износила 331 евро, да је сваки четврти грађанин био без посла, те да је од 2003. до 2012. године пола милиона људи остало без запослења док је, уз двоцифрену инфлацију, курс евра скочио са 83 на 120 динара. 

„За разлику од тих година, данас имамо 467 отворених фабрика, нисмо зауставили ниједну инвестицију, набављамо магнетне резонанце, ултразвучне апарате за болнице, спремамо се за организацију ЕКСПО изложбе током које ћемо бити центар света“, рекао је Мали.  

Мали је истакао да у овом тренутку држава на рачуну има скоро пет милијарди евра и да је спремна на реаговање по потреби. 

Он је закључио да сваки дан показујемо колико се Србија променила, да је успешна и стабилна.

Сличне теме

Синиша Мали: Наш план је интегрални развој целе Србије

Синиша Мали: Наш план је интегрални развој целе Србије

Систем електронских фактура смањује могућност поступања противно прописима

Систем електронских фактура смањује могућност поступања противно прописима

Синиша Мали: Од данас јединствено тржиште рада Србије, Албаније и Северне Македоније

Синиша Мали: Од данас јединствено тржиште рада Србије, Албаније и Северне Македоније