Читај ми

Мали: ИКЕА вратила државну помоћ, постигли добре резултате и у време кризе

Министар финансија Синиша Мали одржао је данас видео – састанак са регионалном директорком компаније ИКЕА за Југоисточну Европу Саром Дел Фабро и са директором робне куће ИКЕА Страхињом Урошевићем, а поводом одлуке те компаније да врати износ од 14,89 милиона динара државне подршке предвиђене за исплату минималне зараде.

Министар Мали истакао је тим поводом да је реч о ретком, али друштвено одговорном потезу.

„Представници компаније ИКЕА су истакли да су им резултати много бољи него што су очекивали и вратили добијени новац у буџет државе. То управо показује да су економске мере државе биле добре, сачувана су радна места, сачувана је тражња, потрошња расте. Управо због тога им овај новац није потребан, те су показали велику одговорност према држави и вратили уплаћену суму од 14,89 милиона динара“, казао је министар Мали.

Према његовим речима, компаније као што је ИКЕА, људе и њихове потребе, ставља у средиште пажње, те није нимало чудно то што, управо, због таквог модела пословања, стиче поверење купаца широм света.

„Управо због тога ова компанија и сада у условима кризе, зна да нађе пут до тржишта и својих потрошача. Цела светска трговина, па тако и велики трговински ланци су свакако пред новим изазовима. Онлајн куповина и бесконтактна продаја су један од начина да се премости јаз доласка до купаца, али сам сигуран да ће бити и других иновативнијих решења, јер је способност привреде да се брзо прилагоди новим околностима већ историјски потврђена чињеница“, навео је он.

Компанија ИКЕА у писму упућеном министру Малом, у свом образложењу наводи да су донели одлуку да врате „подршку коју нам је Влада Србије великодушно пружила како би допринела очувању плата наших запослених“.

„Премда се и даље сусрећемо с бројним изазовима, сада и убудуће, у овом тренутку свесни смо да постоје други делови друштва којима је оваква врста помоћи преча. Желимо да се ова средства искористе с најбољим интересом наше земље на уму, током наредних месеци када ће нашој привреди то бити најпотребније. Ово је одлука коју смо донели у свакој земљи где је слична подршка примљена у протеклих неколико недеља, те желимо да останемо верни нашој визији о стварању боље свакодневице за многе људе“, наводи се у писму.

Министар се захвалио преставницима фирме ИКЕА и на размени мишљења о томе како на најбољи начин подржати даљу стабилизацију привреде и обезбедити могућност већег запошљавања у Србији.

Најпознатији шведски произвођач намештаја Икеа отворио је у августу 2017. године прву робну кућу у Србији и јубиларни 400. продајни објекат те компаније у свету, а Синиша Мали, који је тада обављао функцију градоначелника Београда, је активно учествовао у довођењу ове компаније у Београд.

Поред компаније „Икеа“, постоји још неколико фирми које су вратили помоћ државе на основу Уредбе о фискалним погодностима и директним давањима привредним субјектима у приватном сектору и новчаној помоћи грађанима у циљу ублажавања економских последица насталих услед болести COVID-19, у укупном износу од 145 милиона динара.

Сличне теме

Мали: Данас исплата минималца, а прекосутра почиње уплата помоћи грађанима

Мали: Данас исплата минималца, а прекосутра почиње уплата помоћи грађанима

Министар Мали разговарао са новим директором ЕБРД-а Матеом Коланђелијем

Министар Мали разговарао са новим директором ЕБРД-а Матеом Коланђелијем

Данас следи исплата 30 евра корисницима социјалне помоћи и лицима лишеним слободе

Данас следи исплата 30 евра корисницима социјалне помоћи и лицима лишеним слободе