Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
25. јула 2020.
IMG_2037

Мали: Грађани и привредници знају да могу да се ослоне на државу

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је данас да ће држава за други пакет мера за помоћ привреди за ублажавање негативних последица кризе услед Ковида 19 издвојити још 66 милијарди динара.

„Држава ће за 60 одсто од износа минималне зараде за два месеца издвојити 36 милијарди динара, док ће одлагање пореза и доприноса на зараде за један месец коштати око 30 милијарди динара“, истакао је Мали у јутарњем програму телевизије Прва. Министар је објаснио да ће једна зарада бити уплаћена до 10. августа, а да затим следи ослобађање привредника плаћања пореза и доприноса за један месец.

„Србија је у првом пакету исплатила 5,1 милијарди евра, а када се на то дода други пакет, дотирање пензионера са по 4.000 динара, повећање од 10 одсто на плате здравственим радницима, укупна помоћ достигла је око 5,9 милијарди евра или 12,5 одсто бруто домаћег производа (БДП). Не знам ниједну државу на свету која је толико помогла својој привреди. Србија има новац и жели одмах да помогне, а оно што је важно је да смо свако обећање испунили. Грађани Србије и привредници данас знају да могу да се ослоне на своју државу“, каже Мали.

Истиче да је Србија једна од ретких земаља која ће имати шест месеци економских мера за подршку привредницима. Додаје да се један део помоћи привреди односи и на мораторијум.

„Надам се да ће НБС донети ускоро одлуку  да мораторијум буде уважен и за наредна два месеца“, каже Мали.

Упитан одакле новац држави да исфинансира све мере, Мали каже да ћуп не постоји, али да постоји одговорна економска политика која се спроводи од 2014. године.

„Подсетићу вас, прошла власт нас је довела скоро до банкрота, али правовременом реакцијом, успели смо да изађемо из кризе. Ми претходне четири године имамо суфицит у буџету. Имамо на основу фискалне консолидације и паметне економске политике у протеклих неколико година и економски раст. Успели смо да стекнемо кредибилитет код светске инвестиционе заједнице, имамо високе стопе раста” рекао је министар.

Мали каже да се за други пакет мера Србија није задужила, као и да за први јесте, али истиче да смо имали кредибилитет да тај новац добијемо.

Министар објашњава да привредна активност у Србији није стала за време кризе изазване пандемијом, а да је томе допринела и мера помоћи пунолетним грађанима од 100 евра које су враћене у привредне токове и кроз ПДВ се вратио у буџет. Како је навео, у јулу се очекивало прилива у буџет 45,5 милијарди динара, а остварено је 50,1 милијарду.

„Од тога, очекивали смо 20 милијарди од пореза на додату вредност, а добили смо четири милијарде више, управо зато што привредна активност није стала. Као што смо и очекивали, тај новац се вратио у привредне токове. Људи су куповали, то се осликало и кроз наплату ПДВ и сада се види ефекат тога. У економском смислу та мера је апсолутно оправдана и као што смо очекивали тај новац се вратио у привредне токове, инвестиран је и ПДВ се вратио у буџет“, рекао је Мали и додао да је та мера била важна и због враћања оптимизма грађанима и да им држава покаже да увек могу на њу да се ослоне.

„Када погледате структуру наших мера, погодили смо у центар, оно што је привреди било потребно, али оно што је важно јесте да држава показује колико је одговорна“, каже Мали.

Министар објашњава каже да у  Србији запосленост није опала током кризе услед пандемије, на шта је утицало и запошљавање које су послодавци предузели да би остварили право на први државни пакет помоћи.

„У јуну је било преко 27.317 лица више него у фебруару који су примили плату“, каже министар и објашњава да је очигледно да корона вирус неке ствари мења, чега су, каже, људи у нашој привреди свесни. Додаје да је запослених у последња четири месеца више у области ИТ технологија, доставе хране и рада онлине. „Пословање у предузећима мораће да буде иновативније, да се много тога посвети новим стварима, онлајн стварима и да се више улаже у знање“, каже Мали.

Министар је подсетио и да је у току истраживање које се спроводи са Привредном комором Србије и Заводом за статистику, у којем учествује преко хиљаду предузећа.

„До 10. августа имаћемо резултате истраживања. Ми ћемо након тога да их анализирамо, како бисмо евентуално могли да реагујемо на јесен“, каже Мали.

Министар подсећа и на Владин програм „Моја прва плата“.

„Програм „Моја прва плата“, је одличан, јер они који су завршили средњу школу, а запосле се, држава ће издвојити 20 хиљада динара за њихову плату, а за оне који су завршили факултет издвојићемо 24 хиљаде динара по запосленом, а послодавац ће платити остатак“, каже Мали.

Министар је поновио да је Србија финансијски стабилна и да води мудру економску политику због чега се плате и пензије у јавном сектору неће смањивати. Подсећа да је Србија остварила раст од пет одсто у првом кварталу, убедљиво највећи, не само у региону, већ и у целој Европи.

„Ово говорим да би грађани схватили да можемо и да треба да верујемо у себе и вратимо оптимизам“, рекао је Мали.

Он је истакао да „Србија 2025“ остаје кључни програм и навео да ће се новац из буџета улагати у радове, како би се држава развијала, чиме ће се привући још више инвестиција.