Читај ми

Мали: Држава је ликвидна, стабилна и сигурна

1/2

Министар финансија Синиша Мали данас је са председницом Владе Републике Србије Аном Брнабић представио економске мере за сузбијање последица вируса корона.


Веома је важна одлука Народне банке Србије, која је изашла са пакетом стимулативних мера кроз смањење референтне стопе, рекао је министар Мали и навео да би та одлука требало да додатно подстакне ликвидност привреде, а уз ту меру, како је објаснио, из буџета се издваја додатних 24 милијарде динара за извођење јавних радова.


„To ће дати додатни подстицај повећању и интензивирању радова у нашој земљи и одржавању подстицаја наше привреде, уз задржавање обима запослености који имамо у овом тренутку“, истакао је Мали и додао да је реч о инвестиционим пројектима у оквиру пројекта „Србија 2025“.


Он је нагласио да ће држава у наредних месец дана издвојити најмање по 4.000 динара једнократне помоћи за сваког пензионера.


„Ми ћемо пронаћи начин да исплатимо минимално 4.000 динара сваком пензионеру на територији Републике Србије, тако да преко 1,7 милиона њих треба да очекује једнократну новчану помоћ. Ту помоћ ћемо исплатити из буџета, како би онима који су најугроженији обезбедили додатну помоћи и подршку у овим тешким тренуцима“, рекао је Мали.


Мали је нагласио да је држава апсолутно ликвидна, сигурна, стабилна и да има довољно новца за плате и пензије, као и за исплаћивање обавеза.


„Ми ћемо и у наредним недељама и месецима ликвидност држати на нешто већем нивоу, управо да бисмо обезбедили сигурност, али и због непредвиђених ситуација које могу да се догоде. У овом тренутку, располажемо са 168 милијарди динара и у наредна два месеца имамо довољно новца да покријемо све расходе, макар немали ни динар прихода, што се наравно неће десити“, рекао је Мали.


Министар је навео да Србија овај новац има на рачуну захваљујући тешким економским мерама које су се спроводиле од 2014. године.


„Наша политика је била усмерена ка штедњи, вођењу рачуна о сваком динару, о одговорној економској политици. Ми већ четири године заредом имамо суфицит у буџету, тако да није чудно што имамо оволико новца на рачуну и због чега можемо да одмах реагујемо са стимулативним мерама од преко 200 милиона евра“, рекао је он.


Мали је нагласио да држава из сата у сат и из дана у дан прати дешавања које изазива вирус корона и како се против последица боре друге земље.


„Несумљиво је да глобална економија успорава и да поједине земље које су наши велики економски партнери, попут Италије, имају велике проблеме. Треба да будемо реални и вероватно је да ће проблема бити и код нас у неком тренутку. Али, уз овакве одговорне мере, у право време, које су усмерене ка томе да се привредна активност задржи уз пуну запосленост, на најбољи начин се носимо са кризом“, рекао је Мали.


Он је нагласио да се размишља и разматра и о увођењу других додатних мера у наредном периоду, уколико ситуација то буде захтевала.


Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић нагласила је да Србија за сада не намерава да тражи помоћ од неке земље или међународних финансијских организација, јер држава има довољно својих средстава, због свега што је по питању финансија урађено у претходном периоду.


„Ипак, из Кине су се јавили и понудили додатне количине маски и заштитне опреме и тестове. То ће нам послати уколико буде потребно. Још смо у контакту са њима. Такође, Светска банка понудила нам је 20 милиона долара за отклањање последица вируса корона“, нагласила је Брнабић.


Она је указала да су у Србији најугроженији сектори туризам, транспорт и логистика и подсетила да је влада почетком фебруара донела одлуку да из буџетске резерве буде издвојено додатно 60.000 ваучера за грађане, како би се ублажиле последице на туризам.


Брнабић је истакла да је повећање инвестиција, јавних и приватних, увек најбољи лек против успоравања раста, те да ће мере НБС и додатно издвајање од 24 милијарде динара за инвестиције у оквиру програма „Србија 2025“ ублажити ефекте вируса корона на наш раст и привреду.

 Фото: Танјуг

Сличне теме

Пријава за једнократну новчану помоћ од 100 евра почиње 15. маја

Министар Мали: Позив привредницима да се пријаве за Програм економских мера

Министар Синиша Мали позвао привреднике да се пријаве за Програм економских мера