Читај ми

Мали: До 8 часова за помоћ државе од 30+30 евра пријавило се 176.281 људи

Министар финансија у Влади Републике Србије истакао је да се од поноћи, када је почела пријава за помоћ државе од 30+30 евра у оквиру трећег пакета економске подршке привреди и грађанима, па до 8 часова ујутро, пријавило 176.281 особа.

„У свим дневним новинама данас је изашао информативни памфлет, где грађани могу да се информишу о овој врсти помоћи и да нађу одговоре на најчешћа питања. Иначе, систем пријављивања је једноставан, као и прошле године. На страници која је на порталу Управе за трезор треба да укуцате три податка – ЈМБГ, број личне карте и да изаберете банку у којој имате рачун или банку у којој желите да га отворимо“, објаснио је Мали, гостујући на РТС.

Министар финансија је навео да је за првих пола сата после поноћи, када је омогућено пријављивање грађана за помоћ од 30+30 евра, знатно више пријављених него прошле године, када је држава уплаћивала 100 евра.

„У првих пола сата када је било пријављивање за 100 евра прошле године пријавило се 3.900 људи, а ноћас у првих пола сата више од 20.000, што је пет пута више. Очекујемо да ће у наредних пар сати бити пријављено више од 500.000 људи, као и да ћемо данас прећи први милион. Прошле године је уплату од 100 евра добило 6,2 милиона грађана, а пријавило се 4,3 милиона њих“, навео је Мали и додао да не треба да се пријављују пензионери, корисници новчане социјалне помоћи и лица која су у Заводу за извршење кривичних санкција, јер ће помоћ добити аутоматски.

Напоменуо је да је пријављивање грађана за помоћ могуће до 15. маја, а да ће 5. маја бити отворен и контакт центар, за оне који желе да се пријаве телефонски.

„Позивам грађане да се пријаве у што већем броју и искористе ово право. Ми ћемо већ 6. маја исплатити помоћ за свих 1,7 милиона пензионера, а дан касније за све кориснике новчане социјалне помоћи и лица у Заводу за извршење кривичних санкција. Исплата свих пријављених грађана креће 12. маја и очекујемо да ће новац бити на њиховим рачунима најкасније до 20. маја“, рекао је он.

Министар је подсетио да ће 10. маја бити исплаћена и друга минимална зарада у висини од 50 одсто, која је део трећег пакета помоћи привреди.

„Као што видите, ми из дана у дан помажемо и грађанима и привреди. Држимо се плана– уплаћујемо у дан и у динар, како смо обећали. Ми смо у потпуности стабилни, а данас на рачуну имамо 240 милијарди динара. Потпуно смо ликвидни, имамо новца и желимо да дамо подршку и привреди и грађанима, да лакше пребродимо кризу коју је произвела пандемија вируса корона“, навео је Мали.

Мали је напоменуо и да ће поред помоћи 30+30 евра, у јуну бити исплаћено 60 евра за незапослене, а у септембру додатних 50 евра за пензионере.

„Огромна је ово помоћ за грађане Србије када све саберете, али ту смо да помогнемо и да у време кризе покажемо да можемо солидарно и одговорно да се понашамо, да грађани могу да рачунају и да се ослоне на своју државу“, рекао је министар.

Одговарајући на питање око евентуалног задужења због помоћи грађанима и привреди, министар је истакао да критика не одговара истини, јер је држава одлучила да помогне пошто је постала стабилна и јака, а и буџет је четири године био у суфициту.

„Плате су се повећале током 2020. године, у јеку пандемије за 7,7 одсто у реалном износу у односу на 2019. годину. Набавили смо вакцине, урадили смо две ковид болнице у рекордном року, а председник Александар Вучић данас поставља камен темељац и за трећу. Шта би било да нисмо помогли, да су људи остали без посла, да држава није преузела највећи терет кризе на себе, да смо имали затворене фабрике? Колико би нам требало година да људи поново добију посао, да се фабрике поново отворе? Ово је питање одговорне економске политике, а ми смо захваљујући фискалној консолидацији, реформама које је председник Вучић започео 2014. године створили довољно резерви да можемо да реагујемо у време кризе“, објаснио је Мали.

Министар је подсетио да је за трећи пакет држава издвојила 257 милијарди динара, а прошле године за два пакета 704 милијарде динара, што је укупно издвајање државе од око 8 милијарди евра за помоћ грађанима и привреди.

„Зато смо сачували наш привредни систем и са правом говоримо да ћемо ове године имати шест одсто раста. ММФ каже биће пет, а ми кажемо биће шест, али уз апсолутно одржавање стабилности, као што пише у ребалансу буџета. Нама учешће јавног дуга у БДП-у неће прећи 60 одсто, упркос великим издвајањима за помоћ привреди. С друге стране, ми у буџету имамо и никад већи новац за инвестиције“, навео је министар.

Он је додао да ће до краја године у изградњи бити чак осам ауто-путева, да се инвестира у болнице, нову фабрику вакцина, екологију.

„Желимо да покажемо да смо стабилни и јаки и да потврдимо ту слику Србије која побеђује у економији и вакцинацији, и да на основу тога да имамо још бржи раст“, напоменуо је Мали.

Министар финансија се осврнуо и на Нацрт закона о метроу, који ће се ускоро наћи пред Владом Србије, а који се пре свега односи на изградњу и управљање системом метроа када буде изграђен.

„Крајем године, као што смо и обећали ми крећемо у изградњу прве линије метроа у Београду. То јесте део програма ‘Србија 2025’ и тај новац смо определили у ребалансу буџета који су посланици усвојили“, објаснио је он.

Сличне теме

Успешно уговорени сви пројекти за први део програма ИПА 2020

Успешно уговорени сви пројекти за први део програма ИПА 2020

Потпредседник Владе Синиша Мали разговарао са председником Одбора директора Азијске инфраструктурне инвестиционе банке

Потпредседник Владе Синиша Мали разговарао са председником Одбора директора Азијске инфраструктурне инвестиционе банке

Огњен Поповић: Радимо на развоју тржишта капитала и алтернативних извора финансирања

Огњен Поповић: Радимо на развоју тржишта капитала и алтернативних извора финансирања