Читај ми

Мали: Боримо се за бољу и успешнију Србију

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је истакао да Србија остварује одличне економске резултате, о чему говори и стање у каси, пошто је у првих осам месеци остварен бољи резултат за 163 милијарде динара, односно милијарду и по евра, пошто је био очекиван минус од 234 милијарде, а имамо дефицит од 70 милијарди.

„Не само да смо уштедели, већ је ово знак да наша економија упркос пандемији вируса корона ради. Показали смо да смо отпорни, а држава је помогла и привреди и грађанима са три пакета помоћи. Боља је наплата свих пореских облика, што показује колико су наше мере биле оправдане. Држава је са осам милијарди евра подржала економију и то је допринело да нема затварања фабрика, губљења радних места, да смо задржали постојећи ниво запослености, за разлику од много богатијих земаља од наше“, рекао је Мали гостујући на Пинку.

Он је истакао да српска економија расте, те да смо по том питању доминантни у региону.

„У првих осам месеци ове године наш извоз је био за 28 одсто већи него прошле године. И то је један од показатеља да наша економија иде напред. Од новца који смо зарадили улажемо у изградњу, а чак 7,2 одсто БДП-а иде у инвестиције. У овом тренутку Србија гради седам ауто-путева и брзих саобраћајница, а до краја године градиће бар још три. Постоји ли још нека земља у Европи која толико гради, да улаже у ауто-путеве, у канализациону, водоводну мрежу, у фабрике за пречишћавање отпадних вода?“, упитао је он.

Напоменуо је да је јуче отворена нова ковид болница у Новом Саду.

„За четири месеца смо изградили и отворили трећу ковид болницу како бисмо примили пацијенте, да се још боље боримо против пандемије вируса корона. Када се у историји то дешавало? Никада. Ја сам поносан на те резултате“, рекао је министар.

Мали је подсетио да се настављају исплате грађанима у оквиру трећег пакета, те да ће најстарији добити 50 евра 22. септембра, док ће других 30 евра бити исплаћено у новембру, а у децембру још 20 евра за све пунолетне грађане.

„То је огромна помоћ државе Србије. Тиме показујемо колико смо јаки и да имамо довољну резерву да помогнемо свима. Резултати су ту. На рачуну данас држава има 277 милијарди динара, односно 2,5 милијарде евра у кешу, у готовини да може да реагује уколико се појаве неке нове непредвиђене околности. Ми на прави начин водимо одговорну економску политику“, навео је он.

Министар Мали је говорио и о очекиваном расту БДП-а на крају ове године.

„За првих шест месеци ове године имали смо раст од 7,6 одсто, што је огроман раст, а прошле године смо имали један од најмањих падова у Европи. До краја године имаћемо стопу раста БДП-а од најмање 6,5 одсто. Ако погледате и прошлу и ову годину, извесно је да ћемо имати један од три најбоља резултата у Европи. Боримо се да резултати буду још бољи, па постоји шанса да идемо и ка расту ближем 7 процената“, навео је он.

Навео је да је циљ државе реализација пројекта „Србија 2025“, који подразумева раст животног стандарда, односно просечну плату од 900 и просечну пензију од 420 евра.

„Са повећањем минималне зараде, предвиђена су и додатна повећања плата у јавном сектору и пензија од јануара следеће године. Ми идемо ка циљу дефинисаном у плану „Србија 2025“. Велика је одговорност, много је посла пред нама, јер треба радити на повећању плата, смањењу незапослености, инвестирању. Али, сматрам да смо на добром путу, јер пандемија вируса корона нас није омела као неке друге развијеније земље“, рекао је Мали.

Министар је подсетио да ће држава предложити да од 1. јануара 2022. године минимална зарада буде увећана 9,4 одсто, односно да буде око 35.000 динара, односно око 300 евра.

„Оно на шта желим да подсетим је чињеница да је пре десетак година најнижа зарада била око 15.700 динара. Са повећањем које смо предложили јуче, од следеће године, зарада иде први пут на око 300 евра. Огромна је разлика између тада и сада, а са новим повећањем, покривеност минималне потрошачке корпе ће бити 89 одсто. Најкасније 2023, 2024. године испунићемо обећање да минимална зарада у потпуности покрива минималну потрошачку корпу“, рекао је министар.

Он је напоменуо да је од 2017. године, када је завршена фискална консолидација, БДП растао кумулативно 17,3 одсто, а минимална зарада 52 процента, односно три пута брже. Минимална потрошачка корпа је у том периоду расла око 10,3 одсто, што значи да је минимална зарада, како је министар навео, расла пет пута брже.

„Очекујем да ће са повећањем минималне цене рада од 9,4 одсто у децембру следеће године просечна плата бити 670 евра. До краја године просечна плата ће бити око 618 евра“, рекао је Мали.

Одговарајући на питање поводом отварања нове рубрике на његово инстаграм профилу „Питајте министра финансија“ Мали је рекао да друштвене мреже не служе искључиво за постављање фотографија и забаву, те да је одлучио да искористи прилику коју нуде нова времена и технологија, да помогне грађанима и одговори им на питања која су важна за њихову будућност.

„Све што радимо, да ли су у питању фискалне касе, е-фактуре, да ли се смањују пореска оптерећења – то су питања која их интересују, јер дефинишу њихову будућност, будућност њихове деце. Ово је прилика да комуницирам са грађанима, да им одговорим на питања, али и да чујем сугестије или критике“, рекао је Мали.

Мали је подсетио и да 18. септембра почиње друго коло наградне игре „Узми рачун и победи“, у оквиру ког ће бити додељено осам станова и 30 аутомобила фијат 500Л.

„Не треба искључиво награде да мотивишу грађане да узимају фискалне рачуне, то је неопходно без обзира на награду игру. То је свест коју смо донекле изградили, али још треба да радимо на томе. Ако желимо да улажемо милијарде у ауто-путеве, болнице, школе, економија мора да ради на прави начин. Позивам грађане да узимају фискалне рачуне и учествују у наградној игри. Од фискалних рачуна ми градимо, дајемо помоћ, боримо се против пандемије вируса корона, боримо се за бољу и успешнију Србију“, закључио је Мали.

Сличне теме

Мали: Влада Републике Србије усвојила меру подршке предузећима погођеним сукобима у Украјини

Мали: Влада Републике Србије усвојила меру подршке предузећима погођеним сукобима у Украјини

Мали: Велики изазови су пред Србијом, али свакодневно се боримо за бољи живот грађана

Мали: Велики изазови су пред Србијом, али свакодневно се боримо за бољи живот грађана

Мали: Много изазова пред нама, али заштитићемо грађане и обезбедити да привреда нормално функционише

Мали: Много изазова пред нама, али заштитићемо грађане и обезбедити да привреда нормално функционише