Читај ми

Интервју Синише Малог за “Ало!”

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали је за “Ало!” дао одговоре на питања да ли су успеси које је постигао постали разлог зашто је једна од главних мета напада опозиције, а објаснио је и у шта ће наредних година Србија улагати највише новца и у којем правцу ће се развијати.

Према већини параметара, привредни раст, буџетски суфицит, раст плата, смањење незапослености, отварање нових путева и фабрика Србији добро иду. Шта се то променило, па је то сада могуће, а није било пре неколико година?

Оно што нас разликује је спремност на тешке одлуке. Прави пример је фискална консолидација са којом смо се ухватили у коштац, иако је то политички могло да кошта и председника Александра Вучића и владајућу странку. Данас наши резултати говоре сами за себе – могли сте недавно да чујете да је Србија заузела прво место у Европи по стопи привредног раста, који је у трећем кварталу ове године износио 4,8 одсто.

Током реализације овог интервјуа стигла је још једна лепа вест….

Да, у петак нам је и рејтинг агенција С&П повећала кредитни рејтинг на ББ+, са позитивним изгледима за даље побољшање. То нас доводи на један корак до инвестиционог рејтинга, који очекујемо следеће године. Наше финансије и буџет су стабилни, као и национална валута, а јавни дуг је под контролом и са тенденцијом смањења. Ми смо у својеврсном замаху и желимо још боље резултате од тога да само будемо стабилни. Ипак, свесни смо да велики број грађана и даље живи тешко и управо због тога морамо да радимо више како би нам животни стандард био бољи. Погледајте, на пример, само колико су повећане плате у последњих неколико година. У сектору здравства, медицински техничари ће у 2020. имати просечну плату већу за 37,9% у односу на период пре фискалне консолидације, а у сектору основног и средњег образовања запослени ће у 2020. години имати просечну плату већу за 29,7% у односу на 2014. годину.

Како је уз све то могуће да сте управо ви једна од главних мета напада опозиције?

Успех увек за собом повлачи и критику, с тим што признајем да на то нисам био спреман. Имао сам много више искуства у послу који се тиче саме струке него у политици и све ово ме је затекло помало неспремног. Када је реч о самој критици, не бих имао ништа против критике када би била конструктивна, када би неко сео и рекао – Синиша, грешиш у томе. Откако сам дошао на место министра финансија, покушавам да унапредим транспарентност у доношењу закона, организују се дискусије, расправе, слушају се потребе привредника и струке. Постали смо сервис грађана, нисмо овде због нас самих, већ због грађана, на томе инсистирам. Међутим, за све ово време нисам чуо ниједан конструктиван предлог опозиције. Која је њихова алтернатива отварању ауто-путева? Да ли уопште разумеју шта значи отплата старих дугова по високим каматама новим јефтинијим? До сада сам видео само неразумевање и економску неписменост појединаца.

Били сте жестоко нападани и као градоначелник Београда, да ли то значи да вас више нападају због блискости с Александром Вучићем него због било чега другог?

Чињеница је да је председник Александар Вучић изложен разапињању у медијима и својеврсном линчу, као и да се успеси не праштају. Нјихов одговор је увек напад, па су тако мета и његови блиски сарадници. Не разумем због чега од политичке позорнице праве циркус, у чему је смисао? У чему је смисао овог заоштравања реторике у друштву и медијима и због чега готово свакодневно измишљају афере и сервирају грађанима лажи? Да ли је линчовање Вучића њихов политички програм? Од такве опозиције, нажалост, користи нема, јер конструктивни предлози хронично изостају. Светска констелација и у економији и политици је таква да немамо времена за опуштање и морамо да јуримо напред.

Како је могуће да неки министри у Влади Србије добијају на десетине насловних страна опозиционих медија, а неки други уживају у заветрини?

Не бих се бавио таквом врстом анализа, али рећи ћу вам једно – опозиција контролише те медије и мете су јасно одређене. Већ сам напомињао да се успех не прашта јер успех не одговара опозицији. Они би највише волели да земља пропада, да имамо лош буџет и да не градимо нове ауто-путеве. За мене су напади несхватљиви, јер када нападају добре резултате урушавају Србију, њен углед у свету, што се коси са патриотизмом.

Да ли то значи опозициони лидери рачунају на неке од њих ако једног дана дођу на власт?

Не могу нити желим да етикетирам своје колеге. Уосталом, ми смо тим премијерке Ане Брнабић, окупљен да би сва своја знања усмерио ка креирању боље Србије. Природно је да се евентуални проблеми решавају унутар куће. То је између осталог и основ пристојности, а дијалог служи да се превазиђу недоумице и да се дође до правих решења.

Да ли су успеси ове власти у економској области, пре свега раст плата и ниска стопа инфлације, заправо разлог што опозиција никако не може да скупи озбиљан број људи на својим протестима?

Почеле су исплате првих увећаних плата, које су веће у распону од осам до 15 одсто, а пензије ће од 1. јануара бити повећане за 5,4 одсто. Најстарији суграђани су добили и једнократну новчану помоћ од 5.000 динара. Минимална цена рада повећана је за 11,1 одсто у 2020. години, тако да ће уместо 27.022 динара износити 30.022 динара. Повећање минималне цене рада и зарада у јавном сектору ће повући раст зарада и у приватном сектору. Сигурно је да опозицији наши резултати сметају, а чињеница је и да грађани Србије разумеју разлику између резултата и оних који би само желели да што пре седну у фотеље. Иза њих је понор, а испред нас напредак. Желимо да тај напредак осете сви грађани наше земље, било да је то кроз веће плате, изграђене домове здравља или нове путеве…

Са ким се у Влади најбоље слажете?Са којим министрима бисте волели да се нађете у кабинету након наредних избора?

– Добра ствар када сте министар финансија је то што сви желе да се слажу са вама. (смех) Шалу на страну, имам врло добар и колегијалан однос са свима и мислим да је важно да тим премијерке Ане Брнабић, који чинимо ми министри, ради добро и без проблема.

Председник Вучић је најавио усвајање националног инвестиционог плана вредног 10 милијарди евра. Који су најважнији пројекти у том оквиру, чему ћете посветити највише пажње?

О инвестиционом плану сам доста говорио и говорићу и даље, пошто сматрам да је то један од најбољих подухвата који смо осмислили до сада. У том плану ће сваки пројекат имати своју оправданост и евалуацију. Програм који је најавио председник Србије Александар Вучић, а који ће ускоро бити представљен, садржи све пројекте који ће се радити у наредних пет година на територији целе Србије, са детаљним планом за сваку локалну самоуправу. Радиће се путна инфраструктура, канализациона и водоводна мрежа, фабрике за пречишћавање отпадних вода. Млади ће свакако бити у фокусу, зато је велики део програма посвећен њима. Око пет стотина милиона евра биће опредељено за младе како би имали кров над главом, као и за политику повећања наталитета. Када је реч о инфраструктури, ми смо већ много тога урадили, изградили смо 320 километара ауто-путева у последњих пет година и то је најбољи показатељ да је данас много боље него пре неколико година.

Да ли се равномернијим улагањима на локалу може постићи то да нам се цела Србија ускоро не пресели у Београд?

Ми желимо равномерно развијену Србију, да се у Лозници, Ваљеву или Врању живи као у центру Београда, да људи имају једнаке шансе и могућности да испоље своје квалитете и креирају живот достојан човека и не размишљају о одласку. Зато и форсирамо инвестициони план јер су управо путеви, водоводна и канализациона мрежа и све што планирамо да изградимо покретач развоја и основ за грађење квалитетног живота. Желимо Србију у којој ће људи желети да остану, а развојем инфраструктуре привлачимо још већи број инвеститора, што доноси нова радна места. То дефинитивно није празна прича, о томе говоре постигнути резултати. Дакле, све је могуће када се добро испланира и када се зарађени новац уложи на прави начин. Мислим да смо на добром путу.

Које су стратешке области у које треба највише улагати наредних година?

Сваки град и свако село треба равномерно да се развијају, а путеви и железница треба да помогну да будемо боље повезани и бржи. Управо то је основ боље будућности Србије. Осим развијања путне и железничке инфраструктуре, у складу са потребама грађана, неопходно је да поједина места приближимо цивилизацијским достигнућима, а не да заостајемо као до сада, пре свега мислим на водоводну и канализациону мрежу, као и на фабрике за пречишћавање отпадних вода. Циљ је да нашим грађанима обезбедимо достојанствен и перспективан живот и на томе интензивно радимо.

Да ли се после свих напада које сте претрпели кајете што нисте остали у иностранству и зарађивали велики новац као консултант неке велике светске компаније?

Ја се никада не кајем и трудим се да сваки посао радим одговорно и посвећено. Имао сам безброј прилика да се докажем у иностранству, што сам и искористио. Хвала им на тој школи, дала ми је довољно самопоуздања за неке сјајне ствари касније, тако да није све у великом новцу. Добар је осећај када имате прилику да оно што сте научили у иностранству примените у својој земљи. Патриота сам и зато ми никада није тешко нити осећам жал за иностранством, заправо, уверен сам да је Србија земља будућности у коју треба улагати.

Сличне теме

Министар Мали за Блумберг: Желимо да удвостручимо раст у наредне три године

Почиње препород, док други стагнирају, ми растемо: Синиша Мали о буџету

Синиша Мали: За пет година живећемо као грађани ЕУ