Читај ми

Синиша Мали: У понедељак исплата првих субвенција за нови модел фискализације

1/4

Министар финансија Синиша Мали потписао је данас са директором Републичке дирекције за имовину Јованом Воркапићем и добитницом стана Аном Рмуш, уговор о додели двоипособног стана у насељу „Земунске капије“, у оквиру наградне игре „Узми рачун и победи“.

Министар Мали је том приликом истакао значај увођења фискалних рачуна, подсетио да је у току процес увођења новог модела фискализације и најавио да ће у понедељак, 25. октобра, бити исплаћене прве државне субвенције за набавку нових фискалних уређаја.

„До сада смо добили 15.600 захтева за субвенције за увођење нових фискалних каса. Нашу привреду то ништа неће коштати. Добијају сто евра за један фискални уређаја и сто евра по продајном месту. У понедељак ће бити исплаћене прве субвенције. Нећемо чекати крај јануара, већ ћемо сваке недеље за оне који се пријаве тај новац и исплатити“, рекао је министар. 

Он је додао да са ово исплатом субвенција, као и сваком наредном, Влада испуњава обећања и измирује све обавезе у динар, а навео је и да очекује да све ово буде подстрек и за друге да се пријаве, како би у што краћем периоду били замењени фискални уређаји.

Министар је честитао добитници Ани Рмуш на награди и пожелео јој да што више лепих, срећних тренутака проведе у новом стану. 

„Још једна награда иде у праве руке. Драго ми је што овај стан мења ваш живот и што је дошао у правом тренутку. Имали сте и доста среће ако сте послали четрдесетак коверата јер у великом базену тренутно има 12,5 милиона коверата. Вероватноћа је стварно била мала“, рекао је министар Мали.

Он је додао да је сутра последње коло када ће бити извучени добитници још два стана - у Београду на води и у насељу Земунске капије. 

„Завршавамо јесењи део наградне игре. Мислим да смо доста урадили на јачању свести наших грађана - шта значи узимати фискални рачун и борити се против сиве економије. Ми ћемо размислити за следећу годину, с обзиром на нову фискализацију и дигитализацију, можда ћемо ићи са дигиталном наградном игром, која би подразумевала, не слање коверата, већ скенирање рачуна преко мобилног телефона и затим његово слање“, рекао је Мали. 

Како је навео, сваки рачун ће имати QR код па ће грађани моћи да преко тог кода у реалном времену провере да ли је рачун исправан, и на тај начин се заједно са државом борити против сиве економије. 

Добитница стана изјавила је да цео живот игра наградне игре, те да јој се коначно посрећило. 

„Никада ништа нисмо добили а ово је сада пун погодак и велика награда. Ово у потпуности мења наш живот, стан је дошао у право време с обзиром да немам решено стамбено питање“, истакла је Рмуш и додала да је пресрећна и избуђена због свега што јој се догодило.

Она је самохрана мајка трогодишњег дечака, који је био срећне руке јер је он убацио жуту коверту у сандуче. 

„Мој трогодишњи син је убацио коверту, а тог дана имао је обучену жуту јакну и чизмице“, рекла је она указујући и на својеврсну симболику.

Сличне теме

Министар Мали разговарао са француском пословном делегацијом МЕДЕФ

Министар Мали разговарао са француском пословном делегацијом МЕДЕФ

Мали: Стенд-бај аранжман са ММФ-ом допринео би сигурности и дао додатни импулс реформама

Мали: Стенд-бај аранжман са ММФ-ом допринео би сигурности и дао додатни импулс реформама

Министар Мали разговарао са амбасадором Краљевине Шпаније

Министар Мали разговарао са амбасадором Краљевине Шпаније