Čitaj mi

Siniša Mali: U ponedeljak isplata prvih subvencija za novi model fiskalizacije

1/4

Ministar finansija Siniša Mali potpisao je danas sa direktorom Republičke direkcije za imovinu Jovanom Vorkapićem i dobitnicom stana Anom Rmuš, ugovor o dodeli dvoiposobnog stana u naselju „Zemunske kapije“, u okviru nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“.

Ministar Mali je tom prilikom istakao značaj uvođenja fiskalnih računa, podsetio da je u toku proces uvođenja novog modela fiskalizacije i najavio da će u ponedeljak, 25. oktobra, biti isplaćene prve državne subvencije za nabavku novih fiskalnih uređaja.

„Do sada smo dobili 15.600 zahteva za subvencije za uvođenje novih fiskalnih kasa. Našu privredu to ništa neće koštati. Dobijaju sto evra za jedan fiskalni uređaja i sto evra po prodajnom mestu. U ponedeljak će biti isplaćene prve subvencije. Nećemo čekati kraj januara, već ćemo svake nedelje za one koji se prijave taj novac i isplatiti“, rekao je ministar. 

On je dodao da sa ovo isplatom subvencija, kao i svakom narednom, Vlada ispunjava obećanja i izmiruje sve obaveze u dinar, a naveo je i da očekuje da sve ovo bude podstrek i za druge da se prijave, kako bi u što kraćem periodu bili zamenjeni fiskalni uređaji.

Ministar je čestitao dobitnici Ani Rmuš na nagradi i poželeo joj da što više lepih, srećnih trenutaka provede u novom stanu. 

„Još jedna nagrada ide u prave ruke. Drago mi je što ovaj stan menja vaš život i što je došao u pravom trenutku. Imali ste i dosta sreće ako ste poslali četrdesetak koverata jer u velikom bazenu trenutno ima 12,5 miliona koverata. Verovatnoća je stvarno bila mala“, rekao je ministar Mali.

On je dodao da je sutra poslednje kolo kada će biti izvučeni dobitnici još dva stana - u Beogradu na vodi i u naselju Zemunske kapije. 

„Završavamo jesenji deo nagradne igre. Mislim da smo dosta uradili na jačanju svesti naših građana - šta znači uzimati fiskalni račun i boriti se protiv sive ekonomije. Mi ćemo razmisliti za sledeću godinu, s obzirom na novu fiskalizaciju i digitalizaciju, možda ćemo ići sa digitalnom nagradnom igrom, koja bi podrazumevala, ne slanje koverata, već skeniranje računa preko mobilnog telefona i zatim njegovo slanje“, rekao je Mali. 

Kako je naveo, svaki račun će imati QR kod pa će građani moći da preko tog koda u realnom vremenu provere da li je račun ispravan, i na taj način se zajedno sa državom boriti protiv sive ekonomije. 

Dobitnica stana izjavila je da ceo život igra nagradne igre, te da joj se konačno posrećilo. 

„Nikada ništa nismo dobili a ovo je sada pun pogodak i velika nagrada. Ovo u potpunosti menja naš život, stan je došao u pravo vreme s obzirom da nemam rešeno stambeno pitanje“, istakla je Rmuš i dodala da je presrećna i izbuđena zbog svega što joj se dogodilo.

Ona je samohrana majka trogodišnjeg dečaka, koji je bio srećne ruke jer je on ubacio žutu kovertu u sanduče. 

„Moj trogodišnji sin je ubacio kovertu, a tog dana imao je obučenu žutu jaknu i čizmice“, rekla je ona ukazujući i na svojevrsnu simboliku.

Slične teme

Siniša Mali: Nastavljamo politiku brige o svakom pojedincu

Siniša Mali: Nastavljamo politiku brige o svakom pojedincu

Siniša Mali predstavio predlog budzeta za 2023. godinu

Siniša Mali predstavio predlog budzeta za 2023. godinu

Siniša Mali: Prva grupa penzionera danas dobija uvećane penzije

Siniša Mali: Prva grupa penzionera danas dobija uvećane penzije