Čitaj mi

Za železnicu ove godine 100 miliona evra kredita

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da su otpočeli pregovori sa međunarodnim finansijskim institucijama o obezbeđivanju 100 miliona evra kredita za modernizaciju železnice u Srbiji.

Dinkić je prilikom obilaska beogradskog železničkog čvora „Prokop“ naveo da je ideja da se krediti koji su do sada išli za puteve preusmere na železnicu i potvrdio da su već pokrenuti pregovori sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropskom investicionom bankom (EIB) o kreditiranju „Železnice Srbije“.

Ministar finansija je ocenio da je neophodno ulaganje u železnicu, kojoj nedostaje 2.000 teretnih vagona i 50 lokomotiva jer se prugama realizuje rastući izvoz privrede Srbije koja je ponovo pokrenuta.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije donela je odluku o tome da prioritet u investiranju u transport u ovoj i narednim godinama ima železnički saobraćaj, a Ministarstvo finansija daće garancije za kredite kod međunarodnih banaka.

Dinkić je najavio da će iz budzeta Srbije biti izdvojeno milion evra za završetak pruge u Smederevu koja bi spojila čeličanu „Ju-Es stil“ Srbija, koja je najveći srpski izvoznik, sa lukom.

On je rekao da će Vlada Srbije ove godine pomoći „Železnice Srbije“ sa 8,5 milijardi dinara i zatražio od Skupštine Beograda da izdvoji bar 150 miliona dinara za subvencionisanje „Beovoza“, kojim se dnevno preveze približno 30.000 građana.

Ministar je najavio da će predstavnici ministarstava finansija i kapitalnih investicija naredne nedelje razgovarati sa predstavnicima vlasti u Beogradu o nastavku radova na izgradnji železničkog čvora „Prokop“.

Dinkić je naveo da bi Beograd trebalo da se odrekne potencijalnih prihoda od korišćenja gradskog građevinskog zemljišta, pri čemu će zauzvrat dobiti 100 hektara u Savskom amfiteatru od izmeštanja železnice stanice iz centra grada.

Slične teme

Vujovic: Serbia Aligning Fiscal Policy To EU Standards Expeditiously

HELP SERBIA- ACCOUNT BALANCE

HELP SERBIA- ACCOUNT BALANCE