Čitaj mi

Vlada Srbije uložiće dva miliona evra u izgradnju novih žičara na Kopaoniku

Ministar finansija Mlađan Dinkić najavio je danas da će Vlada Srbije investirati ove godine dva miliona evra u izgradnju dve nove žičare na Kopaoniku, dok će jedna uspinjača biti rekonstruisana i premeštena na atraktivniju lokaciju.

Dinkić, koji boravi na Kopaoniku sa ministrima Velimirom Ilićem i Bojanom Dimitrijevićem i menadzmentom „Geneks grupe“ u sklopu predstavljanja novog investicionog ciklusa Kopaonika, rekao je obilazeći lokacije budućih žičara da će tom izgradnjom, koja će biti gotova do nove godine, kao i nabavkom novih mašina za ravnanje ski-staza i pravljenje veštačkog snega Kopaonik postati najozbiljniji skijaški centar u regionu.

Novu četvorosedeću žičaru, kapaciteta 2.400 skijaša na sat, izgradiće poznata austrijska firma „Doplemajer“ i ona će, umesto postojeće jednosedešnice koja će biti potpuno rekonstruisana i premeštena na novu lokaciju – Kriva reka, prevoziti skijaše do Pančićevog vrha.

Druga žičara, manjeg kapaciteta, koja će biti izgrađena na stazi „Duboka“, trebalo bi da smanji gužve na toj najzahtevnijoj ski-stazi, na kojoj se održavaju gotovo sva takmičenja.

„Geneks“ je najavio da će sledeće godine biti kupljene dve nove mašine za ravnanje snega i povećano veštačcko „osvežavanje staza“.

Istovremeno, ukazano je na to da problem predstavljaju i kasetne bombe na Kopaoniku zaostale od NATO bombardovanja, za čije je uklanjanje potrebno oko 2,5 miliona evra, što će, kako je najavljeno, biti obezbeđeno iz stranih donacija.

Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić istakao je da je Kopaonik strateški važan za Srbiju i da to ministarstvo intenzivno radi na razvijanju neophodne infrastrukture.

Grade se novi putevi, popravljaju pojedine deonice, a radi se i na studiji da Aerodrom „Lađevci“ kod Kraljeva postane civilni, za šta je saglasnost dalo i Ministarstvo odbrane, rekao je Ilić.

Ministar za trgovinu, turizam i usluge Bojan Dimitrijević ocenio je da su smeštajni kapaciteti i sporost u privatizaciji hotela najveći kočničari turizma.

Takođe, najavljena je i mogućnost da Srbija, pored Kopaonika, razvija i druge skijaške centre, i to na Staroj planini, Goliji i Zlatiboru.

Slične teme

Vujovic: Serbia Aligning Fiscal Policy To EU Standards Expeditiously

HELP SERBIA- ACCOUNT BALANCE

HELP SERBIA- ACCOUNT BALANCE