Čitaj mi

Do sredine godine usvajanje Strategije za podsticanje izvoza

Ministar finansija Mlađan Dinkić najavio je danas posle razgovora sa rukovodiocima firmi koje su najveći izvoznici iz Srbije da će Vlada Srbije do sredine ove godine usvojiti strategiju za podsticanje izvoza i zaštitu domaće proizvodnje.

Dinkić je na konferenciji za novinare naveo da je postignut dogovor o tome da ove godine bude formirana Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza čiji će početni kapital iznositi 30 miliona evra, a njeni osnivači biće Republika Srbija, koja će uložiti 25 miliona evra, i „Jubmes“ banka, koja će obezbediti 5 miliona evra.

On je izrazio očekivanje da će Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza početi sa radom najkasnije do kraja prve polovine godine i objasnio da će ona osiguravati izvoz na svetska tržišta, ali da će finansirati i pripremu izvoza i nastup domaćih firmi na svetskom tržištu kako kroz kratkoročne kredite za obrtna sredstva, tako i kroz dugoročne kredite.

Prema njegovim rečima, kamatna stopa za ove kredite iznosiće od tri do šest odsto na godišnjem nivou, pri čemu su kamate na njih mnogo manje od onih koje se primenjuju u komercijalne svrhe. Namera je da se na ovaj način našim izvoznicima omogući da budu konkuretni izvoznicima iz drugih zemalja, istakao je ministar.

Spoljnotrgovinski deficit Republike Srbije prošle godine bio je jako visok, podsetio je Dinkić i naglasio da se moraju preduzeti sve mere kako bi se izvoz iz naše zemlje povećao.

On je najavio da domaće kompanije koje se bave izvozom pored „jeftinih kredita“ preko Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza mogu da očekuju i uvođenje odgovarajućih poreskih olakšica i dodao da su najveći izvoznici sa kojima je danas razgovarao izneli čitav niz predloga po tom pitanju.

Prema njegovim rečima, postignut je dogovor o tome da se ovi predlozi sistematizuju, da se napravi matrica izvoznih podsticaja u kojoj bi bila iskorišćena iskustva drugih zemalja, a do kraja marta trebalo bi da bude napravljena strategija izvoza koju bi prvo trebalo da potvrdi ova ista grupa ljudi koja se danas sastala, a koja bi potom bila upućena Vladi Srbije.

Srbija najkasnije u aprilu mora da usvoju jednu konkretnu strategiju i mehanizme podsticanja izvoza, naveo je Dinkić i istakao da će ova strategija biti rezultat dogovora sa predstavnicima najvećih izvoznika u Srbiji.

On je objasnio da će za pomoć Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza moći da apliciraju sve one firme koje imaju više od 70 odsto izvoza od ukupne proizvodnje i napomenuo da će ovo pravilo biti primenjivano bez obzira na to kolika je ukupna vrednost tog izvoza.

Na današnjem sastanku razgovarano je i o donošenju zakona o slobodnim carinskim zonama u cilju smanjenja troškova proizvodnje, kao i o mogućnosti snižavanja poreza na plate za radnike u firmama koje kontiunirano rade, subotom i nedeljom u više smena, a bave se izvozom, saopštio je Dinkić.

On je najavio da je u pripremi nova carinska tarifa kojom će biti smanjene carine za uvoz sirovina i repromaterijala, a povećane carine na uvoz 117 proizvoda.

Pored ministra Dinkića u razgovoru sa rukovodiocima firmi koje su najveći izvoznici iz Srbije učestvovali su i zamenik ministra finansija Vesna Arsić, viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Diana Dragutinović, direktor CIS-a NBS-a Branko Hinić, direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Jasna Matić, kao i pomoćnici ministra finanansija Goran Anđelić, Nataša Kovačević i Branislava Lukač.

Dinkić je objasnio da je isključivi kriterijum za poziv privrednika na ove razgovore, koji su održani u Vladi Srbije, bila statistika tako da je poziv upućen onima koji su Srbiji doneli najviše novca, bez obzira na to čime se bavi kompanija ili ko su njeni vlasnici.

Današnjem sastanku prisustvovali su predstavnici „US Steel Serbia“, „Tigar a.d.“, „MSK a.d.“, „HIP Petrohemija Pančevo“, „Impol Seval“ iz Sevojna, „Tarkett Sintelon“, „Dijamant a.d.“, „Hemofarm koncern a.d.“, „Trajal korporacija d.p.“, „Alfa Plam a.d.“, „Valjaonica bakra Sevojno a.d.“, „Sojaprotein a.d.“, „Livnica Kikinda Cimos“, „Kuzman d.o.o“, „Zemljoradnička zadruga Arilje“, „Fabrika kartona Umka a.d.“, „Sirogojno kompani d.o.o.“, „Apatinska pivara a.d.“, „Koncern swisslion Takovo d.o.o.“, „Delta M d.o.o.“, „Metalac a.d.“ iz Gornjeg Milanovca i „Tetrapak production d.o.o“.

Predstavnici izvoznika naveli su da od države ne očekuju povlašćen odnos, već lakši pristup kreditima sa približno istim uslovima kao i u inostranstvu, ali i restriktivnu uvoznu politiku.

Slične teme

Vujovic: Serbia Aligning Fiscal Policy To EU Standards Expeditiously

HELP SERBIA- ACCOUNT BALANCE

HELP SERBIA- ACCOUNT BALANCE