Čitaj mi

Cene goriva ostaju nepromenjene narednih meseci

Ministar finansija Mlađan Dinkić najavio je danas da se maloprodajna cena benzina neće menjati u narednim mesecima.

Dinkić je u izjavi za agenciju Beta naveo da, i pored rasta cene nafte na svetskom tržištu, gorivo u Srbiji neće poskupljivati jer će se država odreći dela svojih budzetskih prihoda od naplate akciza na naftne derivate.

Ministarstvo finansija pripremilo je izmene Zakona o akcizama, koje će naredne nedelje biti razmatrane na sednici Vlade, a potom upućene Skupštini na usvajanje, objasnio je Dinkić i naveo da se može očekivati da će tek za mesec dana akcize na naftne derivate biti smanjene, ali da se do tada neće menjati cene goriva.

Ministar je najavio da će biti povećana cena rafinerijske prerade nafte, ali i naglasio da uvoznici nafte zbog toga neće biti oštećeni, kao ni građani i privreda, koji će benzin, dizel i ostale naftne derivate kupovati po istoj ceni.

Prema njegovim rečima, budzet Srbije biće oštećen zbog smanjenja akciza, ali to je manja šteta od one koja bi usledila usled poskupljenja goriva i lančanog rasta cena ostalih proizvoda.

Dinkić je ukazao na to da će akcize biti smanjene za isti iznos koliko bi iznosilo poskupljenje goriva zbog korekcije cene nafte na svetskom tržstu i objasnio da je proračunato da bi cena benzina u Srbiji trebalo da bude povećana za približno 1,5 dinara.

Ministar finansija naglasio je da Vlada Srbije, zbog sprečavanja inflatornih pritisaka, do 1. jula neće dati saglasnost za poskupljenje nijednog proizvoda koji je na režimu saglasnosti.

Slične teme

Vujovic: Serbia Aligning Fiscal Policy To EU Standards Expeditiously

HELP SERBIA- ACCOUNT BALANCE

HELP SERBIA- ACCOUNT BALANCE