Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
21. јануара 2021.
GOJKO STANIVUKOVIC I DOBITNIK NAGRADE
GOJKO STANIVUKOVIC I DOBITNICA NAGRADE
GOJKO STANIVUKOVIC
1/

Станивуковић уручио кључеве 10 аутомобила добитницима наградне игре „Узми рачун и победи“

Државни секретар у Министарству финансија Гојко Станивуковић уручио је данас у Крагујевцу добитницима наградне игре „Узми рачун и победи“ 10 кључева аутомобила марке „фијат 500Л“ и том приликом се захвалио на њиховом доприносу у сузбијању сиве економије.

„Велико ми је задовољство што сам данас имао прилику да доделим кључеве срећним добитницима наградне игре ’Узми рачун и победи’. Посебно им се захваљујем јер су својим учешћем допринели сузбијању сиве економије у Републици Србији. Изузетно ми је драго што смо били у прилици да обрадујемо и на некин начин изненадимо  неколико породица широм Србије, имајући у виду тешку годину која је иза нас“, истакао је Станивуковић.

Он је нагласио да се одржавање наградне игре „Узми рачун и победи“ у претходних неколико година показало као веома добар и ефикасан механизам за едукацију грађана када је реч о борби против сиве економије и подизању свести о њеном значају.

„На овај начин желимо да мотивишемо грађане да плаћања врше безготовински, да узимају фискалне рачуне приликом сваке куповине, пошто једино на тај начин можемо бити сигурни да трговци послују у складу са законом и да плаћају порез. Плаћањем пореза држава обезбеђује значајна финансијска средства која се даље улажу у здравство, школство, изградњу болница, клиничких центара, домова здравља, вртића, као и у унапређење путне и железничке инфраструктуре, што свакако доприноси квалитетнијем животу свих грађана“, навео је Станивуковић.

Према његовим речима, борба против сиве економије је од изузетног значаја за Владу Републике Србије , али и друштво у целини.

„У претходних неколико година спровели смо низ веома важних реформи, као што је увођење система е-Инспектор, паушалног опорезивања, али и система сезонског запошљавања радника у пољопривреди, где смо остварили значајне резултате. Такође, усвојили смо нови Закон о јавним набавкама, успоставили онлајн портал за јавне набавке, што је директно допринело транспарентнијем спровођењу истих“, истакао је Станивуковић.

Говорећи о плановима за 2021. годину, државни секретар је навео да је у плану спровођење низа значајних пројеката.

„У 2021. годину смо ушли веома амбициозно и планирамо да спроведемо важне стратешке, суштинске и системске пројекте и реформе као што су дигитална фискализација, на којој Министарство финансија интензивно ради и очекујемо да овај посао завршимо до краја године. Такође, радимо на проширењу сезонског запошљавања на нове секторе које сматрамо релевантним. Очекују нас и измене Закона о инспекцијском надзору које ће омогућити да систем е-инспектор постане обавезан за све републичке инспекције. Истовремено, у плану је да уведемо е-фактуре, што ће значајно олакшати повраћај ПДВ за све наше привреднике, као и дигиталне менице“, објаснио је Станивуковић.

Он је нагласио да чврсто верује да ће заједничким трудом и залагањем до краја 2021. године бити успешно реализован овај сет реформи, те да ће 2022. бити година у којој ће Србија имати много мање проблема са сивом економијом и нелојалном конкуренцијом, што је од изузетног значаја за све привреднике.

Станивуковић је позвао све грађане да наставе да узимају рачуне приликом сваке куповине, да их сакупљају и учествују у наградној игри „Узми рачун и победи“.