Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
21. новембра 2019.
IMG2

Станивуковић: потписан Протокол о развојној сарадњи са Немачком вредан до 186 милиона евра

Представници Владе Републике Србије и Владе Савезне Републике Немачке потписали су у Берлину, 20. новембра 2019. године Протокол о Програму развојне сарадње за 2019. годину, у вредности до 186 милиона евра.

Државни секретар у Министарству финансија и шеф српске делегације Гојко Станивуковић каже да је потписивањем Протокола отворен простор за интензивирање сарадње у областима одрживог економског развоја, заштите животне средине и енергетике, добре управе и владавине права.

Он се захвалио Влади Савезне Републике Немачке на дугогодишњој подршци нашој земљи у процесу евроинтеграција и у спровођењу комплексних и изазовних структурних реформи.

„Србија је забележила одличне резултате у области фискалне консолидације и макроекономске и монетарне политике. Као резултат мера фискалне консолицације и структурних реформи, Србија је успоставила стабилан систем јавних финансија и стабилно макроекономско окружење, уз силазну путању јавног дуга, чији је удео у БДП-у пао са више од 70% БДП у 2015. години на 51,9% БДП-а у септембру 2019. године“, навео је Станивуковић.

Он је немачке домаћине упознао и са другим резултатима реформских мера, чиме је створен фискални простор који ће се користити за повећање капиталних инвестиција, пензија и плата у јавном сектору, као и за смањење пореског оптерећења рада.

„Јавне финансије ушле су у зону фискалног суфицита из зоне фискалног дефицита, која је у 2017. години износила 1,1% БДП-а. Овај позитивни тренд траје већ три године заредом, а Србија је у првих девет месеци 2019. године забележила буџетски суфицит од 49,9 милијарди динара, што је 63,2 милијарде боље од буџетског плана. Постигли смо реални раст БДП-а од 4,4% у 2018. години, а очекујемо да ћемо 2019. годину завршити са растом од 3,5% или више“, напоменуо је Станивуковић.

Он је истакао да је стратешко партнерство двеју земаља од изузетног значаја и да Република Србија и Савезна Република Немачка имају успешне билатералне, политичке и економске односе.

„Немачка је инвестирала више од 3,5 милијарди евра кроз инвестиције и грантове, како би подржала развојне пројекте и раст, као и да би ојачала капацитете српске привреде. Што се тиче наше билатералне трговине, у периоду од јануара до септембра 2019. године укупна трговинска размена између наших земаља износила је 3,9 милијарди евра“, навео је Станивуковић.

Станивуковић је подсетио и да у Србији послује 400 компанија из Немачке, са око 60 хиљада запослених. Највећа улагања су реализована у оквиру аутомобилске индустрије, електронике, прехрамбене и фармацеутске индустрије.

Делегација немачке стране, предвођена Фолкер Елом и Дирком Шатшнајдером, представницима Министарства за економску сарадњу и развој, указала је на важност заједничких европских вредности као основе за успешну билатералну сарадњу и захвалила се Влади Репулике Србије на одличној сарадњи и похвалила одличне економске резултате који су постигнути.

Истакнуто је да ће и будућа помоћ немачке развојне политике бити усмерана ка процесу приступања Републике Србије Европској унији.

Потписивању Протокола претходили су интезивни дводневни билатерални преговори представника делегација двеју влада, где је потврђен заједнички интерес за наставак дијалога о развојној политици, у шта је Влада Савезне Републике Немачке до сада уложила више од 1,9 милијарди евра развојне помоћи, чинећи је најзначајнијим билатералним донатором и спољнополитичким партнером Републике Србије.