Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
18. маја 2019.

Синиша Мали: Више улагања у инфраструктуру значи бољи живот грађана

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали истакао је да улагања у путну и железничку инфраструктуру произилазе из одговорне економске политике, чија је основа финансијска консолидација и политика раста.

Гостујући на телевизији Прва, Мали је рекао да таква улагања доприносе већем БДП, што за наше грађане значи већи животни стандард.

„Веома сам импресиониран завршеним ауто-путем. Синоћ касно сам се вратио из Грделице, то што је урађено је заиста величанствено. Урадили смо невероватну ствар, после 48 година успели смо да завршимо Коридор 10, да кроз Грделичку клисуру прође ауто-пут. Поносни смо, то је велики подухват наше грађевинске индустрије и велики успех“, рекао је Мали.

Министар је објаснио да је Коридор 10 изузетно важан, да представља почетак једне лепе будућности, јер је то основ за још веће инвестиције.

„Уложено је доста новца за изградњу, а средства смо обезбедили делом и из повољних кредита. Ове године у буџету је предвиђено 220 милијарди динара за капиталне инвестиције, а са Међународним монетарним фондом (ММФ) разговарамо како да још више повећамо улагања, јер се то враћа дупло у наш БДП“, навео је министар Мали.

Мали се осврнуо и на учешће српске грађевинске индустрије у изградњи ауто-путева и других капиталних инвестиција у Србији.

„Запошљава се српска грађевинска индустрија. Наши грађевинари су завршили Коридор 10. Такође, наши радници раде и у Београду на води. Управо кроз ангажовање грађевинске индустрије, ради целокупна индустрија и то доприноси расту БДП-а. И кинеске компаније такође ангажују као подизвођаче српске фирме“, рекао је Мали.

Он је подсетио да је привредни раст прошле године био 4,3 одсто, што је једна од највећих
стопа раста у Европи.

„Када погледате шта доприноси расту БДП-а, осим потрошње и индустрије, доминантан је раст грађевинске индустрије. Сваки вид улагања доводи нове инвестиције, јер не заборавите, нема улагања уколико немате добре путеве. Инвеститори желе да виде да њихова роба или сировине брзо долазе до фабрика, као и да њихови производи брзо могу да се извезу из Србије. По том питању урадили смо много, највише у региону, уосталом то резултати и показују“, изјавио је Мали.

Министар је истакао да је Еуростат јасно дао преглед стопа раста у Европи за 2018. годину, где је наш успех препознат, јер смо међу топ десет земаља у Европи.

„Процене су Светске банке и ММФ да ће до 2023. године Србија бити доминантна економија у региону и предвиђају стопу раста од 4 одсто. Светска банка чак предвиђа да можемо достићи и седам одсто“, рекао је Мали.

Министар је подсетио и да је у прва четири месеца остварен буџетски суфицит од пет милијарди динара, што значи да ће бити више новца за плате и пензије, јер је намера да се подигне квалитет живота у Србији.

„Видећемо у септембру какви ће бити резултати. Велики део новца предвиђен је за инвестиције, али настављамо и са растерећењем привреде, смањењу пореза и доприноса. Између осталог, са ММФ и о томе разговарамо. Највећа тема за нас је како да пронађемо нове изворе раста. Са њима смо потврдили да остајемо на стопи раста од 3,5 одсто, али неопходно је још више инвестиција да би наша економија још више расла. Управо улагања дижу нашу економију, стварају услове за више новца како би расле плате и пензије“, рекао је Мали.

Министар је рекао и да ће завршна конференција са ММФ бити одржана у уторак и закључио да су најтеже мере иза нас.

„Сада треба да се радујемо новим победама. Наставићемо са овом политиком да би наша земља напредовала. Све ово радимо због наше деце, да би наставили да граде сигурну будућност у Србији“, закључио је Мали.