Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
20. маја 2019.

Синиша Мали: Успешна сарадња са ММФ доприноси стабилном расту наше економије

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали учествовао је данас, заједно са гувернерком Народне банке Србије Јоргованком Табаковић и шефом Мисије Међународног монетарног фонда (ММФ) Јеном Кес Мартејном, као и представником ММФ-а Себастијаном Сосом, на конференцији поводом другог разматрања аранжмана „The Policy Coordination Instrument“. Актуелни аранжман Република Србија потписала је са ММФ у јулу 2018. године, а трајаће до јануара 2021. године.

На конференцији су истакнути добри економски резултати које је Србија постигла, а који представљају круну реформи које се спроводе од 2014. године.

„Према извештају Светске банке и ММФ-а, Србија ће до 2023. године бити носилац привредног раста у региону, наш БДП ће у наредне четири године бити увећан за 20%“, рекао је Мали и додао да је током посете потврђена раније пројектована стопа раста БДП-а Србије 3,5 одсто за 2019. и 4 одсто за 2020 годину.

Према речима министра, то је један од најзначајнијих закључака ове посете, јер високе стопе раста представљају основ за раст плата и пензија, више инвестиција у инфраструктуру и раст животног стандарда грађана.

Мали се осврнуо и на увођење формуле за индексацију пензија и рекао да је то само део нових фискалних правила на којима се ради са ММФ, као и да је циљ стварање системских решења, која би гарантовала стабилност јавних финансија Србије у дужем временском периоду.

„Тренутно смо најближи тзв. „швајцарском моделу“, који подразумева да се пензије усклађују у односу на степен инфлације и на плате у приватном сектору, и то у односу 50:50. То је добар и тренутно најреалнији модел, са којим се сагласио и ММФ“, истакао је министар.

Мали је рекао да очекује да ће до октобра месеца, односно до следеће посете ММФ, имати договорен и усклађен сет нових фискалних правила, а да ће већ у јуну бити публикована Фискална стратегија за наредну годину.

Када је реч о реформи плата у јавном сектору, министар Мали је рекао да очекује пуну имплементацију новог система плата од средине 2020. године, након што се усвоји Уредба о коефицијентима за обрачун и исплату плата запослених у јавном сектору.

Министар се осврнуо и на измене оквира за запошљавање у јавном сектору, с обзиром да период важења примене Закона о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору истиче крајем ове године.

„Нови оквир треба да омогући већу флексибилност у запошљавању људи у јавном сектору у складу са дефинисаним кадровским плановима, али не на уштрб тешко постигнутих резултата фискалне консолидације“, рекао је Мали.

Једна од тема разговора са ММФ-ом била је и развој тржишта капитала.

„До краја 2019. године, чека нас усвајање неколико важних закона који се тичу развоја тог тржишта и развојног финансирања. Усвајањем Закона о алтернативним инвестиционим фондовима, изменама и допунама Закона о инвестиционим фондовима, као и припрема стратегије за развојно финансирање очекујемо отварање ширих могућности за финансирање наше привреде и за остварење виших стопа привредног раста“, истакао је Мали.

Министар се дотакао и реформе и модернизације Пореске управе.

„До краја јуна 2019. године биће завршена прва фаза пословне и организационе консолидације, тако да ће се број филијала Пореске управе смањити са постојећих 78 на 38. До краја године биће расписан и тендер за избор новог Информационог система, што ће укључити потпуни ре-инжењеринг пословних процеса, дигитализацију у области управљања документацијом и нових модел фискализације (е-фискализација)“, рекао је Мали.

Он је истакао и да је испуњен договорени рок са ММФ-ом, те да је у априлу 2019. године формирана Комисија за капиталне инвестиције на нивоу Владе Републике Србије, којом председава председница Владе Ана Брнабић.

„Нова Методологија за управљање капиталним инвестицијама, која је припремљена у сарадњи са експертима Светске банке, биће усаглашена у јуну 2019. године, и биће то прва јединствена методологија која ће се односити на све капиталне инвестиције у Србији, без обзира на извор њиховог финансирања“, нагласио је министар.

Мали је навео и да је Агенција за осигурање депозита, уз подршку Министарства финансија, спровела успешну продају првог пакета ненаплативих потраживања, номиналне вредности 240 милиона евра, те да је у припреми продаја следећег, већег пакета ненаплативих потраживања номиналне вредности 800 милиона динара.

Према речима министра, наставља се и успешна имплементација програма реформи финансијских институција у државном власништву и поновио да када је реч о приватизацији Комерцијалне банке, Министарство финансија заједно са инвестиционом банком Лазард из Француске припрема сву документацију неопходну за објаву јавног тендера, те да ће јавни позив за приватизацију те банке бити објављен почетком јуна. .

Шеф ММФ Јен Кес Мартејн истакао је да је привредни раст Србије снажан, да јавни дуг пада, а да је инфлација ниска и стабилна, као и да су многе кључне реформе спроведене.

„Очекује се да ће снажан раст зарада подржати потрошњу, али би домаћа тражња могла да буде нижа, уколико се не реализују очекиване инвестиције“, рекао је Мартејн и додао да би пуна имплементација реформе система зарада и поновно увођење индексације пензија могли бити важни инструменти који ће подржати фискалну дисциплину.

Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић навела је да је договорено да НБС треба да настави да ради као и до сада, обезбеђујући ниску и стабилну инфлацију,
да би амбијент за домаће и страно улагање био предвидив. Гувернерка је истакла да је доказ за све оно што се ради по питању фискалне и монетарне политике, 230.000 људи више запослених у приватном сектору, у односу на период од пре пет година.

Фото: Танјуг