Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
03. марта 2019.

Синиша Мали: Смањењем јавног дуга до стабилније и јаче Србије

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали обратио се данас учесницима Копаоник бизнис форума, на пленарној сесији на тему „Макроекономске основе за снажан раст“ и истакао да је циљ да јавни дуг Србије у будућности буде смањен како би нашој деци остала стабилнија и јача Србија.

„Радимо на очувању тешко стечене финансијске стабилности и смањењу јавног дуга, гледамо како наша економија може брже и јаче да расте. Високе стопе раста задњих пар година дају резултат, смањује се стопа незапослености. Успели смо да од 2013. године стопу од преко 25 одсто смањимо на око 12, 12,5 одсто, што је и даље високо, али су резултати неупоредиво бољи него пре пар година, уз јасно опредељење да се боримо за свако ново радно место, за сваку нову фабрику, за сваку нову инвестицију“, истакао је министар Мали.

Мали каже да је осим очувања фискалне стабилности највећи изазов раст наше економије, који је прошле године био историјски.

„Гледамо да буде још већи раст, кроз додатно пореско растерећење ако нам фискални простор то дозволи. Радимо на реформи Пореске управе, а до краја јуна имаћемо нову организацију. Следеће године биће новина и у фискализацији, повраћају ПДВ, повећању капиталних инвестиција, што је апсолутни приоритет, јер се кроз те мере подстичу привредници да још више улажу“, рекао је министар.

Важна је комунална инфраструктура, каже Мали, и напомиње да морамо да помогнемо локалним самоуправама и њиховим предузећима и да радимо на томе да инфраструктура буде квалитетнија, јер је то оно што ће додатно подстаћи нове инвестиције.

Он је навео да ће се посебно радити и на капиталним инвестицијама, за шта је у овој години издвојено 220 милијарди динара, а да је план да се оне у будућности значајно увећају.

Министар је истакао да је у припреми нови сет закона који се односе на финансијска тржишта: нови закон о инвестиционим фондовима, закон о осигурању, рачуноводству и ревизији, што додатно треба да стимулише раст наше економије.

Министар се посебно осврнуо на раст извоза наше економије и навео да је већина фабрика у Србији извозно оријентисана.

„Србија је доминантна земља која привлачи директне стране инвестиције, зато имамо фабрике које се отварају широм Србије, а већина тих фабрика је извозно оријентисана. Имали смо стечај и банкрот наше земље 2013. године, а сада говоримо о највишој стопи БДП у задњих 10 година, о суфициту, а не о дефициту и заједно са вама размишљамо како Србија треба да настави да расте“, навео је министар финансија.

Мали напомиње да је буџет за 2019. годину прекретница у односу све што се радило у претходних пет година, да је уравнотежен и реалан, да се ова Влада не игра са цифрама.

Министар финансија је рекао да за прва два месеца, уместо планираног дефицита од 3,5 милијарде динара, имамо суфицит од 22,2 милијарде динара.

„Ако се по јутру дан познаје, имаћемо нижи дефицит од планираног у овој години. Радимо на одрживом дефициту, нећемо се играти са јавним финансијама. Желимо да смањимо јавни дуг, да буде мањи од 47 одсто, да БДП расте“, рекао је Мали.

Он је подсетио да су напуштене кризне мере примењене 2014. године (укинут Закон о привременом уређењу начина исплате пензија, фазно укидање Закона о привременом смањењу основица за плате у јавном сектору, повећање плата у јавној администрацији), а да су те мере усмерене ка томе да потрошња настави да расте.

„Већи део буџета усмерен је ка додатном расту конкурентности наше привреде. Успели смо да пронађемо фискални простор да растеретимо плате када су у питању доприноси, за један одсто. Укинути су доприноси за незапосленост, што је можда мало, али је први корак ка даљем смањењу оптерећења, што је најважнији захтев привреде који фискална политика може и треба да подржи“, рекао је Мали.

Министар је рекао да ће фискална правила дугорочно дефинисати границе и усмерења Републике Србије, која ће привредници моћи да користе, а да су изузетно битни фактори – стабилност динара, као и стабилна инфлација.

„Србија се сада упоређује са развијеним земљама Европске уније, а 2013. године били смо на ивици банкрота. Сада смо те земље у многоме превазишли, а транзицију су завршили пре 20-25 година. Ако будемо расли и даље, имаћемо стабилан буџет, веће плате, пензије, више новца за бољи стандард грађана Србије“, закључио је Мали.

Фото: Танјуг