Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
29. октобра 2020.
PETER SIJARTO, SINISA MALI
PETER SIJARTO, SINISA MALI
PETER SIJARTO, SINISA MALI
PETER SIJARTO, SINISA MALI
1/

Синиша Мали са Петером Сијартом: Девет мађарских компанија уложиће у Србију 75 милиона евра

Министар финансија Синиша Мали састао се данас са министром спољних послова Мађарске Петером Сијартом, са којим је разговарао о новим улагањима мађарских компанија у Републику Србију, као и о међусобној сарадњи на великим инфраструктурним пројектима.

Министар Сијарто је пренео министру Малом да је Мађарска са 25 милиона евра подржала девет домаћих компанија, како би оне инвестирале у Србију. Како је истакао, вредност укупних инвестиција ће бити три пута већа, односно између 75 и 80 милиона евра. Поменуте компаније ће инвестирати у логистичке центре, фармацеутску индустрију, прераду воћа и у метало – прерађивачку индустрију, и то са нагласком на централну и јужну Србију. Када је реч о Војводини, ту ће наставити са Пројектом економског развоја који подразумева подршку за мала и средња предузећа.

Мали је истакао да је долазак девет мађарских компанија у Србију сјајна вест за нашу земљу и добар сигнал Владе Мађарске, поготово у условима пандемије коронавируса. Додао је да ће одржати заједнички састанак са представницима свих компанија, како би оне што пре почеле да раде у Србији.

Саговорници су разговарали и о сарадњи Србије и Мађарске на великим инфраструктурним пројектима, са посебним нагласком на модернизацију пруге између Суботице и Сегедина, која је кључан пројекат за становништво тог дела две земље. Како је договорено, у најкраћем року ће се преузети све неопходне активности како би изградња почела што пре, те како би све било завршено до половине 2022. године.

Тема састанка је била и завршетак реконструције Народног позоришта у Суботици, за које ће, према речима министра Синише Малог, Влада Србије издвојити 300 милиона динара, колико ће бити у њега уложити и Покрајинска Влада. Саговорници су се сагласили да је тај пројекат од изузетног значаја за оба народа и обе државе.

Синиша Мали је нагласио да је важно да у временима кризе знате да можете да се ослоните на пријатеље, као што је Мађарска, и захвалио на огромној подршци коју је та  земља на овај начин пружила Србији.

Саговорници су се сагласили да су обе земље обимним и свеобухваним пакетом економских мера одговорили на кризу изазвану пандемијом коронавируса, те да су на тај начин спасиле своје привреде. Како је истакао министар Мали, о томе сведоче и међународне финансијске институције, које су похвалиле начин на који се Србија бори са пандемијом, али и макроекономски резултати.

Мали је истакао да је јавни дуг Србије под контролом и на нивоу од 57% БДП-а, да је пројекција Министарства финансија да ће привредни раст на крају године бити -1%, али да он верује да може да буде и на истом нивоу од претходне године, те да је незапосленост на историјски ниском нивоу од -7,3%. Министар Сијарто је потврдио да ће Србија, уколико привредни раст буде на нивоу од прошле године, бити шампион у Европи.

Петер Сијарто и Синиша Мали су закључили да ће улагање мађарских инвеститора и нови инфраструктурни пројекти још дубље повезати два народа и две земље, и учврстити добре односе које су започели председник Републике Србије Александар Вучић и премијер Мађарске Виктор Орбан.