Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
18. фебруара 2020.
SINISA MALI I OGNJEN POPOVIC
OKRUGLI STO
OKRUGLI STO
1/

Синиша Мали: Радимо на изради стратегије о тржишту капитала

Министар финансија Синиша Мали данас је учествовао на округлом столу на тему развоја тржишта капитала у Републици Србији, на којем су учествовали и међународни партнери из Светске банке, Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) и Програма Уједињених нација за развој (УНДП).

Министар Мали је навео да се ради на изради стратегије о развоју тржишта капитала, уз подршку међународних институција, а чији би нацрт требало да буде усвојен до јуна ове године.

Он је истакао да је циљ Србије да буде још боља, да достигне раст од 7 одсто и подсетио да су донети системски закони, усмерени ка побољшању тржишта капитала.

„Само тржиште капитала треба да нам да могућност да компаније, можда чак и држава имају и већи број извора финансирања, више могућности, да нам каматна стопа или принос буде што мањи, да што мање плаћамо, а да узимамо на што дужи период. Како ћемо то да урадимо, како ћемо бити још бољи, то зависи од свих нас, воља постоји“, закључио је Мали.

Министар је навео да српско тржиште капитала расте, и да постоји све веће поверење инвеститора у српске финансије. Он је подсетио да се Србија прошле године вратила на међународно тржиште капитала.

„Од 2013. године, када је последњи пут емитована обвезница, нисмо били на тржишту капитала. Сада смо успели да дођемо до приноса од 1,25 одсто. Године 2013. када смо исто то урадили, принос је био преко 7 одсто. Дакле, сада имамо резултате пет пута боље него тада“, навео је он.

Мали је навео да је значајно што се број инвеститора у домаће хартије од вредности стално увећава, да је тражња већа од понуде.

„За нас је било веома важно то што смо прошле недеље потписали споразум са Јуроклир банком. Инвеститори су рекли да би било добро да будемо део и тог система, јер ће помоћи много по питању брзине, транспарентности, а очекујемо и уговор са њима, што је веома важно“, рекао је министар.

Српске обвезнице добиле су и још једну потврду своје вредности, јер су уврштене на листу за потенцијално укључивање у ЈП Морганов индекс државних обвезница земаља у развоју, што је, како је министар оценио, још један подстицај у промоцији Србије и наших хартија од вредности.

„Наш главни циљ је да домаћа економија расте. Она не може да расте по стопи од 5 или 6 или 7 одсто ако немамо стабилно и развијено тржиште капитала“, рекао је Мали.

Он се осврнуо, на како је оценио, најбоље економске резултате у последњој деценији и истакао да је по прелиминарним подацима, ниво инвестиција у Србији у 2019. години износио је 3,8 милијарди евра, што је више од свих држава Западног Балкана заједно.

„Очекујемо да ћемо ту титулу понети и ове године за претходну, 2019. годину. То опет говори колико се Србија променила и колико је постала атрактивна и добра за финансије и улагање“, закључио је Мали.

 

Фото: Танјуг