Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
08. јула 2019.

Синиша Мали: Пореска управа тзв. Косова није примљена у IOTA

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је данас да је српска Пореска управа успешно одбранила пријем Пореске управе тзв. Косова у Интра-европску организацију пореских администрација (IOTA).

“То је одлична вест за Србију и још једна потврда да смо успели да и на овај начин потврдимо нелегитимност тзв. косовских институција. Наиме, доказали смо да се ништа на силу и без договора са званичним Београдом не може постићи”, рекао је Мали.

Он је напоменуо да је трајна политика Србије проналажење компромисног и трајног решења за питање Косова, али и да је неопходно поштовање међународног права.

“По важећој Повељи IOTA чланице ове организације могу бити само државе признате од стране Уједињених нација”, истакао је министар Мали и додао да ће се Србија и у будућности свим снагама борити да сачува институционални легитимитет својих државних органа.

Делегацију Пореске управе Републике Србије у Бриселу чиниле су директорка Драгана Марковић и главна контакт особа за IOTA Снежана Илић, које су се успешно избориле са овим питањем, те Пореска управа тзв. Косова није примљена у ту значајну међународну организацију.

Генерална скупштина IOTA одржана је у периоду од 1. до 5. јула 2019. године, а о чланству се одлучивало тајним гласањем.

Пореска управа Републике Србије је чланица ове организације од 2002. године од када активно учествује у њеном раду. IOTA је организација која пружа подршку и помоћ земљама чланицама у унапређењу њихових пореских администрација. Њена мисија је да пружи широк форум за дискусију о практичним пореским питањима, промовише сарадњу између пореских администрација у европском региону, идентификује добру праксу и охрабри њену примену, као и да подржи развој пореских администрација земаља чланица, у складу са њиховим посебним потребама. IOTA тренутно има 44 чланице.