Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
17. септембра 2019.

Синиша Мали: Плате у јавном сектору расту просечно 9,6%

Министар у Влади Републике Србије Синиша Мали истакао је да је одлучна економска политика довела до добрих резултата у буџету и до већих прихода, те да је жеља да се тај новац врати грађанима кроз веће плате у јавном сектору, једнократна давања пензионерима и додатна инвестициона улагања.

„Повећање плата креће већ од 1. новембра, а исплата увећаних примања биће између 1. и 5. децембра ове године. Повећања се крећу у распону од осам до 15 одсто, што је у просеку 9,6 одсто. Имамо простора у буџету, те ће тако сваки пензионер добити 5.000 динара око 1. децембра и још нам остаје да дефинишемо проценат повећања пензија по швајцарској формули, од 1. јануара 2020, само треба да видимо да ли ће бити између 5,1 и 5,5 одсто“, рекао је Мали гостујући у Јутарњем програму телевизије Пинк.

Он је објаснио да ће због ових исплата бити усвојен позитиван ребаланс буџета и нагласио да он значи да сада имамо више прихода у државној каси.

„Сада је суфицит 46,6 милијарди динара за првих осам месеци. Све наше приходе ми желимо да вратимо грађанима, управо кроз повећање плата и пензија, али и кроз инфраструктурне пројекте, попут изградње Моравског коридора, за шта је у ребалансу предвиђено 14 милијарди динара. То је најважнији инфраструктурни пројекат у наредном периоду који ћемо радити. Све то покреће раст наше економије и подиже квалитет инфраструктуре“, истакао је министар.

Министар је нагласио да је ребалансом буџета предвиђена и подршка грађанима задуженим у швајцарским францима, истакавши да је око 90 одсто њих прихватило да пребаци своје стамбене кредите у евре, што је око 16.000 људи.

Он је рекао да је јасна намера Владе Србије да људи осете бољитак и да виде јасан тренд напретка, те да је та перспектива кључни фактор у доношењу одлуке да ли ће остати у земљи или не.

Мали је рекао да је намера да се повећа квалитет усуга и у здравству и у просвети, те да је направљен огроман корак напред.

„Идемо ка томе да људи осете бољитак, тренд напретка, а та перспектива је кључни фактор да ли ћете остати или не. Ако видите да се добре ствари дешавају, посебно по питању макроекономије, да расту плате, да се подиже стандард грађана, можда ћемо успети да зауставимо тај тренд“, рекао је он.

Министар је навео да је сада незапосленост 10,3 одсто и да се иде ка једноцифреној стопи незапослености већ на почетку наредне године.

Прошле године просек повећања плата у јавном сектору био је 8,6, а ове 9,6 одсто, рекао је он и додао да ће то додатно допринети да просечна плата у децембру буде 500 евра, али да је намера да се у што краћем периоду и тај износ значајно увећа.

Maли се осврнуо на домаћу привреду и подсетио да ових дана обилази привреднике, с циљем да са њима разговара, али и представи подстицајне мере државе.

„Мислим да им значи што знају да уопште неко жели да разговара са њима. Управо у разговору можемо да сазнамо да ли и где грешимо, да бисмо боље планирали мере. Да бисте били бољи, морате да слушате, да видите у ком смеру да мењате законе. Они су носиоци развоја наше економије“, рекао је Мали.

Министар је истакао да новца у буџету има, а да држава жели да помогне и позвао привреднике да са својим предузетничким идејама конкуришу за та средства.

Министар је потврдио да је недавно исплаћено 11,5 милиона евра, старог дуга из СФРЈ.

„Ти дугови су репрограмирани, плаћају се на рате. Србија сада не касни, измирују се обавезе, а некада није било тако. Оно што смо наследили решаваћемо, што пре вратимо тај новац, бићемо успешнији. Мислимо на генерације које долазе“, рекао је Мали.

Министар је навео да је важно радити на расту наше економије, те да се то постиже кроз раст личне потрошње, инвестициона улагања, али и растерећење привреде.

„То је цео пакет који нас вуче ка напред. Са једне стране растерећујете привреду којој дајете могућност да запошљава раднике, а с друге стране подстичете личну потрошњу“, рекао је министар и изразио очекивање да ове године раст неће ићи испод 3,5 одсто.

Подсетио је да Међународни монетарни фонд, са којим ће се разговарати о даљим реформама које треба да унапреде квалитет живота у Србији, своју посету почиње 3. октобра.

siniša mali emisija tv gostovanje