Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
19. маја 2019.

Синиша Мали отворио конференцију „Дигитално банкарство“

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали отворио је данас конференцију „Дигитално банкарство“, у организацији „Adria media group“ и истакао да је банкарски сектор у Србији потпуно стабилан, те навео да је у овом сектору у току консолидација.

„Ми смо пре само десетак дана завршили формално и продају мањинског удела у Јубмес банци, а у току је и припрема за приватизацију Комерцијалне банке и очекујемо најкасније почетком јуна јавни позив за проналажење стратешког партнера и за ту банку“, рекао је Мали и додао да у власништву државе остаје само банка Поштанска штедионица.

Министар је објаснио да мање приватне банке нестају, јер их купују велики системи, а да грађани и клијенти банака имају исте потребе – да што пре добију неку услугу, што су, по њему, заједнички изазови и за банке и за државу.

„Зато су приотирети дигитализација и подизање квалитета услуга“, казао је Мали и додао да ће победити она банка која има бољи ИТ систем, боље услуге и више корисника.

Како је рекао, држава је одредила као приоритет дигитализацију, е Управу и да што више услуга буде он-лајн.

Мали је истакао да Србија не жели да пропусти четврту индустријску револуцију, као и да ће се о нашој земљи све више причати, не само о дигитализацији, већ и о вештачкој интелигенцији, роботици.

„Ми желимо да будемо корак испред свих. У овом тренутку смо завршили дата центар у Београду, а очекује нас и нови центар у Крагујевцу“, рекао је министар и додао да је зато важно и увођење 5 G мреже, што се може очекивати почетком наредне године.

Министар је додао да ће скоро 100 милиона евра ове године бити уложено у Србији у развој научно-технолошких паркова и за развој научно-истраживачких и дата центара, што ће додатно подстаћи развој наше економије.

Мали се осврнуо и на посету Међународног монетарног фонда Србији, која се сутра завршава.

„Они ће потврдити да је раст у Србији 3,5 одсто. Предвиђања ММФ и Светске банке су да ће Србија у наредне четири године имати највећи раст у региону. Предвиђа се стопа раста од 4 одсто. Светска банка чак предвиђа да можемо достићи и седам одсто“, нагласио је министар.

Он је поручио да ће грађани Србије живети све боље и да ће животни стандард бити све виши.

„Према прогнози ММФ-а и Светске банке, животни стандард по глави становника 2018. године био је око 7.200 долара, док ће 2023. године бити око 10.400 долара, што је повећање од 44 одсто“, навео је минстар.

Каже да је највећи задатак државе да обезбеди атрактивно тржиште и да ће након постигнуте фискалне консолидације и даљег одржавања маркоекномске стабилности бити кључна три приоритета, а то су повећање плата и пензија односно личне потрошње, још већа улагања у капиталне инвестиције, као и наставак смањења пореског оптерећења на зараде.

Када је реч о инвестицијама, Мали је рекао да су оне биле рекордне ове године, пошто је предвиђено из буџета преко 220 милијарди динара и додао да ће наредне године бити планирано више од 250 милијарди инвестиција, што је додатни импулс расту наше економије.

„Наставићемо да смањујемо оптерећења на зараде. Прошле године је то било укидање накнаде за незапосленост на терет послодавца од 0,75 одсто. Ове године очекујем додатно смањење за бар један процентни поен за 2020. годину“, казао је Мали и закључио да ће на тај начин наше тржиште постати још боље и атрактивније за пословање.

Фото: Танјуг