Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
24. јуна 2019.

Синиша Мали: Инвестициони пакет ће помоћи даљем расту наше економије

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали борави у једнодневној посети Лондону, где је данас учествовао на Блумберговом „Форуму о развоју нових тржишта и перспективама у 2019. години“, и том приликом говорио на панелу о изазовима са којима се сусрећу земље у развоју.

Синиша Мали је истакао да су се саговорници на панелу сложили да је највећи изазов данас како да економије наставе да расту.

„Ми смо прошле недеље имали најуспешнију емисију обвезница икада, овде на Лондонској берзи, где смо добили никада јефтинији новац, а којим смо вратили старе доларске дугове. Управо сам на том примеру показао саговорницима на форуму колико је наша економија ојачала у последњих неколико година. Сви смо се сложили да је управо највећи изазов како да наше економије наставе да расту“, истакао је министар финансија.

Он је додао да је у том смислу веома важан управо велики инвестициони пакет, који је председник Републике Србије Александар Вучић недавно најавио.

„Ту ће се наћи пројекти које ћемо спроводити у наредне три до четири године, а који ће се базирати на улагању у неопходну инфраструктуру. То су водовод и канализација, фабрике за пречишћавање отпадних вода, завршетак и асфалтирање локалних и регионалних путева, завршетак мреже аутопутева, завршетак мреже железничких пруга у Србији, као и изградња београдског метроа и Националног стадиона. За те пројекте желимо да обезбедимо финансирање, а они
треба да буду кичма нашег раста у наредном периоду. Са растом јавних инвестиција, и са никада већим приливом страних директних инвестиција, правимо основу за даљи раст економије. То значи и више новца у буџету и веће плате и пензије. То је најздрави, најбољи и једини пут развоја српске економије у будућности“, закључио је Синиша Мали.